Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan kriz nedeniyle Lefkoşa Kaymakamlığı’nca toplanan çöplerin bir kısmının Güngör Çöplüğü’ne götürülmek üzere biriktirildiği Özker Özgür Caddesi’ndeki çöp istasyonu, tepkiler üzerine kapatılıyor.
 

Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, özellikle dar sokaklar bulunan Suriçi bölgesinden kamyonetlerle toplanan çöplerin buradaki çöp istasyonuna getirildiğini ve buradan da düzenli olarak her gün Güngör’e taşındığını; geceleri de burada kesinlikle çöp kalmadığını söyledi.

Dana, yine de vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine yarından itibaren burayı kullanmayacaklarını; ya yerleşim alanına uzak bir çöp istasyonu bulma ya da büyük ihtimalle küçük kamyonla da olsa tüm çöplerin direkt Güngör’e taşınması formülü üzerinde durduklarını açıkladı.

Kaymakam Dana, çöp istasyonuyla ilgili haberlerinden dolayı bazı basın kuruluşlarına sitem ederek, buranın zaten bölge halkınca çöp ve moloz dökme alanı olarak kullanıldığını; kendilerinin hem bunu temizlemek hem de maliyeti azaltmak için geçici olarak istasyonu kullandıklarını anlattı.

Dana, Küçükkaymaklı-Dumlupınar bölgesindeki Özker Özgür Caddesi’nde Jumbo Bazaar karşısındaki çöp istasyonu alanında basına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

KAMU SAĞLIĞI YASASI

Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, asli görevleri olmadığı halde kaymakamlığın sorumluluğu çerçevesinde 10 gündür Lefkoşa’ya hizmet için Kamu Sağlığı Yasası’nın verdiği görev ve yetkiyle yoğun bir çalışma sürdürdüklerini söyledi.

Bir süre öncesine kadar Lefkoşa’nın her yerindeki çöplerin basında da yer aldığını kaydeden Dana, pazar gününden beri bu görüntülerin ortadan kalktığını belirtti.

Lefkoşa Belediyesi’nde yaşananlardan dolayı Lefkoşa’da sadece çöp sorunu değil birçok sorunun baş gösterdiğini hatırlatan Dana, tüm hizmetleri Kaymakamlık koordinasyonuyla muhtarlarla birlikte vermeye çalıştıklarını anlattı.

Dana, Surlariçi’nin yüzde 90’ının ilaçlı sularla yıkandığını ancak basının gündemine aniden çöp istasyonundaki çöplerin geldiğini belirterek, özetle şöyle konuştu:

“BURASI ÇÖP- MOLOZ ALANIYDI”

“Ben 22 yıldır Lefkoşa Kaymakamlığı’nda çalışıyorum. Burası çöplük alanıydı. Lefkoşa’da çöpünü, molozunu dökmek isteyenler burayı kullanıyordu. Sürekli de şikayet edilen bir bölgeydi.

Surlariçi’nde rutin işlere döndükten sonra Lefkoşa’da meskun bölgeyi daha hızlı temizlemek adına bir istasyon bulmaya karar verdik. Önce Çangar binası bölgesine yakın bir istasyon kurduk, oradaki şikayetler üzerine buraya geldik. Dedik ki burada çöpler de var; hem burayı temizleme adına, hem de meskun mahalden biraz daha uzak mesafede bir yer... Buraya çöpleri dökmeye başladık. Biriken çöpleri ve mevcut çöpleri de günlük olarak kaldırmaya başladık. Her gün bu işlem burada devam etti son iki üç gün içinde...Geceleri de burada çöp bırakmadık. Hatta bir akşam arıza yapan çöp dolu kamyon burada kalınca, çevreye rahatsızlık vermemesi için üzerini örttürdük. Belli dönemlerde buranın ilaçlamasını yapmaya çalışıyoruz.

“YARINDAN İTİBAREN BURAYI KULLANMAYACAĞIM”

Ancak iki gündür burası basında gündem oldu. Bana vatandaşlar da geldi, şikayetçi oldu. Ben bu sabah bölge halkına şu sözü verdim: Yarından itibaren burayı kullanmayacağım. Benim görevim Lefkoşa’da tek bir vatandaşımızın bile huzursuz olmasını önlemektir.”

BASINA SİTEM

Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, çöp istasyonunu gündem yapan basının, Lefkoşa dışındaki yerlerdeki daha büyük çevre sorunlarını da gündem yapmasını isteyerek, çöp istasyonuyla ilgili haber yapan basın kuruluşlarına sitemlerini dile getirdi.

“Yapılan yayınlarla Lefkoşa halkının huzursuz edilmesine göz yummasının beklenemeyeceğini” ifade eden Dana, mahalle sakinlerinin şikayetlerinin kendisine ulaştığını ve bunu çözmek için çöp istasyonunu ya tamamen meskun mahal dışında kuracağını veya çöplerin doğrudan Güngör Çöplüğü’ne götürüleceğini açıkladı.

“EĞER MALİYETLE İLGİLİ ÖNÜM AÇILIRSA...”

Dana, “Bu bir maliyet işidir. Eğer bakanlığım ve hükümet maliyetle ilgili önümü açarsa –ki açacak- bunların tamamını çöplüğe dökeceğiz” diye konuştu.

Soruları yanıtlarken, küçük araçların Güngör çöplüğüne girmesinin yasak olduğu için çöp istasyonunun kullanıldığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını belirten Kemal Deniz Dana, özellikle dar sokaklı Lefkoşa Suriçi’ndeki çöplerin toplandığı küçük kamyonların her birinin Güngör Çöplüğü’ne gidip gelmesinin maliyeti yükselteceği ve yollarda kirlilik yaratacağı gerekçesiyle çöp istasyonu kurulduğunu anlattı.

Dana, buraya dökülen günde ortalama 50-100 ton çöpün de büyük kamyonlarla düzenli şekilde Güngör’e taşındığını vurguladı.

Kemal Deniz Dana, yıllardır çöp dökülen bu alanı basının daha önce görmediğini belirterek, Haspolat civarındaki çöplük alanın niye görülmediğini sordu.

Dana, son 24 saatini bu konuya ayırmak zorunda kaldığını belirterek, basının haksız yere burayı gündem yaptığını savundu.

Lefkoşa’daki çöp sorununun çözümü için her kesime çağrı yaptığını; bazı belediyelerin de katkıda bulunduğunu ancak her belediyenin kendi bölgesinde sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, Lefkoşa’da haftalık çöp toplama programını hazırlayıp açıkladıklarını hatırlattı.

Dana, kendisinin de kaldığı Gazimağusa’da, belediyenin haftada 2 gün çöp topladığını ve vatandaşların da sadece çöp günlerinde çöplerini evlerinin dışına çıkardığını anlatarak, Lefkoşa’da ise sürekli dışarıya çöp atıldığını belirtti.

Lefkoşa’nın bazı bölgelerinden haftada 3 kez çöp topladıklarını kaydeden Dana, asli görevleri olmasa da Kaymakamlığın sorunun çözümüne yardımcı olacak koordinasyonu sağlamaya çalıştığını belirtti.

“BENİM AKLIMIN KESTİĞİ BU... DAHA İYİ PROJESİ OLAN SÖYLESİN”

Dana, Lefkoşa Suriçi’nde belediyenin çalıştığı dönemlerde de küçük araçlarla çöp toplandığını ifade ederek, “Günlerdir çağrı yapıyorum. Bu çöp toplamayla ilgili daha iyi bir projesi olan varsa ortaya koysun, onu uygulayalım. Benim aklımın kestiği bu” dedi.

Sinek ve fare sorununa karşı ilaçlamanın çok sık yapılmasının insan sağlığını da tehdit ettiği bilgisi aldıklarını belirten Dana, başlattıkları rutin çöp toplama programının iyi gittiğini, örneğin Dereboyu’nda günde 3 kez çöplerin toplandığını söyledi.

Kemal Deniz Dana, bir haftadır Dereboyu’ndaki tüm işyerlerini ziyaret ettiğini; zor bir dönemden geçildiğini kaydederek, tüm restoran ve işyerlerinin işyerlerinden çıkan çöpler konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi talebini yineledi.

“TANSİYONUM YÜKSELDİ”

Bir restoranın sergilediği tavır yüzünden dün tansiyonunun yükseldiğini belirten Kaymakam Dana, “Bu zor günde kimse kusura bakmasın, birileri para kazanacak diye çıkan tüm pisliğini restoranın yanına koyacak ve bu zor günde kaymakamlığın günde 5 kez gidip temizlemesini bekleyecek… Bu mümkün değil. Ama istisnalar dışarı tüm işyerleri bu uyarımıza uymuştur. Dereboyu’nda birkaç yer hariç uyulduğunu; diğer bölgelerde insanlarımızın evlerinin önünü süpürdüğünü gördüm” diye konuştu.

Dana, bugün ana caddeleri süpürme işlemlerinin de başlatıldığını kaydederek, günde 500 ton çöp çıkan Lefkoşa’nın artık geride kaldığını; sadece günlük çöplerin çıktığını söyledi.

“ÇÖPLERİNİZİ BÜYÜK POŞETLERDE BİRİKTİRİN”

Kemal Deniz Dana, Surlariçi’ndeki vatandaşlara muhtarlar aracılığıyla büyük çöp poşetleri dağıttıklarını, aynısını bugünden itibaren diğer bölgelerde de başlattıklarını ifade ederek, herkese değilse de küçük poşetlerde çöp atanlara büyük poşetler verileceğini belirtti ve vatandaşların çöplerini büyük poşetlerde düzenli biriktirmelerini istedi.

“ARZUMUZ LTB’DE BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM SAĞLANMASI”

Dana açıklamasını, “Tüm arzumuz LTB’de bir an önce çözüm sağlanmasıdır. İşçilerimiz, sendika, belediye idaresi, başkan, meclis üyeleri ve hükümetimizin ortak bir paydada buluşarak Lefkoşa’daki bu sorunu çözmesi en büyük dileğimiz” diyerek tamamladı.