MECLİS’TE GÜNCEL KONUŞMLAR YAPILDI

 Milletvekillerinin güncel konuşmalar yaptığı Cumhuriyet Meclisi’nin bugünkü toplantısı tamamlandı.

Toplantının son bölümünde konuşan UBP’li milletvekilleri hükümeti eleştirdi ve istifaya çağırdı.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner “Kaçak Yapılaşmalar” konulu güncel konuşmasına parti içi meselelerin toplumun huzurunu bozacak noktaya gelmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek başladı.

Saner, hükümetin özerkleştirmeleri yapamayacağını, örneğin KIB-TEK’in özerkleştirilmesinin hayata geçirilemediğini belirtti.

Saner, “Hükümet söylediğini yapmama konusunda halktan özür dilemeli ve koltuğu bırakıp gitmelidir” dedi.

Konuşmasının kaçak yapılaşmalarla ilgili olduğunu söyleyen Saner, “Hükümetin kaçak olması nedeniyle, kaçak yapılaşmaya değinemedim” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Daha sonra UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “halkın beklentileri ve hükümetin icraatları” konulu bir konuşma yaptı.

Hükümeti eleştiren Çavuşoğlu, Meclis’in bugün geç açıldığını, bunun devletin ciddiyetsizliğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bunun üzerine söz alan Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis’in saatinde açılmasının önemli olduğunu, Genel Kurul’un yapıldığı pazartesi ve perşembe günleri milletvekillerine ve bakanlara toplantı düzenlememeleri, televizyon programlarına katılmamaları konusunda yazı yazdığını ancak bugün bir çalıştay nedeniyle bir gecikme yaşandığını söyledi ve yaşanan gecikme için özür diledi.

Konuşmasına devam eden Çavuşoğlu, ülke sorunlarının büyüyerek yerinde durduğunu, Meclis’in buna çare olmadığını iddia etti.

KIB-TEK’in kâr ettiğini açıkladığını anımsatan Çavuşoğlu, “Kâr etmesi doğaldır. Daha çok kâr da edilebilir” dedi.

Çavuşoğlu, KIB-TEK’te son dönemde yaşananları, elektrik ücretlerini ve kuruma yapılan istihdamları eleştirdi.

Hükümetin taşeron işçiliğe doğru kaydığını savunan Çavuşoğlu, “Sanırım insanımız bu dönemde yüzyılın mutsuzluğuna ulaştı” dedi.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “ekonomik sıkıntılarla” ilgili güncel konuşma yaptı.

Ekonomik sıkıntıların devam ettiğini, dövizdeki yükselme ile alım gücünün düştüğünü söyleyen Tatar, “Hükümetin ne yaptığını anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.

Hükümetin kendi içinde sorunlar yaşandığını söyleyen Tatar, “Ekonominin dümeninde biri kalmadı. Başbakan Yardımcısı’nın görevden ayrılacağına yönelik duyumlar var. Başbakan kurultayda aday olmayacağını açıkladı. Ne yapıyorlar anlamıyorum” diye konuştu.

2014-15 Ekonomik Programı’nın hükümetin sahip çıkmamasından dolayı başarısız olduğunu iddia eden Tatar, bu nedenle gelecek yıllara yönelik çalışmanın da yapılamayacağını belirtti.

Ülkenin geri gittiğini savunan Tatar, refah verici adımların atılmadığını, tüm sektörlerin sorunlarla boğuştuğunu, ödemelerin geciktiğini iddia etti.

KIB-TEK’teki sorunlara değinen Tatar, bu sorunların hükümeti sarstığını, halkın zarar gördüğünü savundu.

Tatar, “Ekonomik program tamamen çökmüştür. Ekonominin kayıt altına alınması için yapılan çalışmalar da bir yere gitmedi” diye konuştu.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ise, “Gaziveren’deki vatandaşların bölgedeki bir  yatırımcıyla yaşadığı sıkıntılar” konulu güncel konuşma yaptı.

Ülkede otorite boşluğu bulunduğunu savunan Töre, “Hükümet istifa etsin yeni bir hükümet kurulsun. Vatandaşların beklentileri var. Hiçbir beklenti karşılanamıyor. Kriz ortamında yaşıyoruz” dedi.

Gaziveren’e yatırım yapan yabancı bir işadamının yatırımına yönelik vatandaşlardan ciddi şikayetler geldiğini söyleyen Tören, yaşam sitesinde turizm amaçlı kullanım da yapıldığını ve bunun da sorun yarattığını kaydetti. Töre, ilgili bakanlıkların bölgede araştırma yapmasını istedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yazılı sorular ve yanıtların okunmasıyla tamamlandı.

Bir sonraki birleşim 18 Mayıs Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.