ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİ YASA TASARISI’NIN İVEDİLİKLE GÖRÜŞÜLMESİ KABUL EDİLMEDİ

İHTİYAT SANDIĞI (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NIN İVEDİLİKLE GÖRÜŞÜLMESİ KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu, bir sonraki toplantısını denetleme görevini yerine getirmek üzere 27 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da gerçekleştirecek.

Genel Kurul,  komitelerde ivedilikle görüşülmesi için gelen “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı”nı, milletvekillerinin 12 kabul oyuna karşılık 13 ret oyuyla kabul etmezken; İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesi ise oyçokluğuyla kabul edildi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, ülkede yapılacak ve Meclis’ten geçirilecek yasaların ivedilikle alelacele geçirilmesi yerine, bir yasanın yararlı bir şekilde tartışılarak geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ülke ihtiyaçları gözetilmeden yasalar yapılıyor, ivediliklerin de anlamı kalmıyor” dedi.

Yorgancıoğlu, ülkede özel güvenlik sektörünün arttığını, bu yönde yapılacak bir yasanın tartışılması gerektiğini ifade ederek, bu tip yasaların Türkiye’den alınıp yapıldığını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) gerçekleri gözetilmeden yasa yapılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Ülkede yapılan en büyük yanlışlığın bu olduğunu, geçirilecek yasaların mutlaka ülkeye uygun yapılması gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, özel güvenlik birimlerinin silahlı olmasının öngörüldüğünü, ancak ülkede polislerin bile özel günler hariç silah taşımadıklarını işaret etti.

Yorgancıoğlu, özel bir şirketi koruyacak özel güvenliğin silahlı olmasının tartışılacak bir konu olduğunu ifade etti. Yasaya göre ülke dışındaki bir şirketin de KKTC’ye gelerek özel güvenlik şirketi kurabileceğini ifade eden Yorgancıoğlu, Türkiye’den gelen bir şirketin burada, buradaki bir şirketin de Türkiye’de özel güvenlik şirketi kurabileceğini kaydetti ve bunun olmayacağını söyledi.

Yorgancıoğlu, özel güvenlik yasa tasarısının ülkeye uymadığını ileri sürerek,  tasarıya yönelik eleştirilerde ve değerlendirmelerde bulundu. İvedilikle ilgili oy vermeyeceklerini ifade eden Yorgancıoğlu, ülkede özel güvenlik şirketlerinin olduğunu, ancak bu tasarıdan onların da haberleri olmadığını iddia etti.

Özel güvenlikle ilgili ülkede bir yasaya ihtiyaç olduğunu, ancak bu yasa tasarısında ülke ihtiyaçlarının karşılanmadığını savunan Yorgancıoğlu, ivedilikle karara oylarının ret olacağını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise  yasa tasarısı hazırlanırken dünyadaki örneklerin ele alındığını, geniş çalışmalar yapıldığını, komitede de görüşlere yer verileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, tasarının ivedilikle geçirilmek istenmesinin Ercan Havalimanı ihalesiyle bağlantısı olduğunu, ancak Yorgancıoğlu’nun eleştirilerinin komitede de ele alınacağını, kimsenin endişe etmemesini istedi.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay’ın yasa tasarısıyla  ilgili sorusunu yanıtlayan Nazım Çavuşoğlu, yasa tasarısının çerçevesinin çizildiği ve sınırlar konduğu eleştirisi aldığını, ancak komitede bu tasarının daraltılabileceğini, görüşlerin komitede mutlaka değerlendirileceğini ve tasarının orada şekillendirileceğini kaydetti.

DENKTAŞ

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş da, özel güvenlik şirketlerinin ülkede uzun zamandır hizmet verdiğini, yasa tasarısının ilk kez gündeme geldiğini, bu konunun Ercan Havalimanı ihalesiyle gündeme geldiğini, tasarının, oradaki şirketin yerel kaynakları kullanmayacağının göstergesi olduğunu işaret etti.

Denktaş, ülkede özel güvenlik şirketleri varken Ercan’a yönelik bir güvenlik şirketi olamayacağını ifade ederek,  Ercan’da dıştan gelen şirketlerle güvenlik sağlanacağına dikkat çekti ve ivedilik istemine DP’nin oyunun ret olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından oylama yapıldı ve tasarı milletvekillerinin 12 kabul oyuna karşılık, 13 ret oyuyla kabul edilmedi.

ADEM

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem oylamadan sonra söz alarak, Ulusal Birlik Partisi (UBP)’nin yasa tasarısını bile Meclis’ten geçiremeyecek duruma geldiğini ifade ederek,  erken seçimin kaçınılmaz olduğunu iddia etti.

Adem, Hükümet’in, ülkenin ağırlığını kaldıramadığını savunarak, UBP’nin ülkeye kötülük yaptığını,  iktidarın tükendiğini savundu. Hükümet’in görevde kaldığı her günün vatandaşlara kötülük olduğunu ve “nefret” doğurduğunu iddia eden Adem, ülkede ekonomik verilerin, durumun ne kadar kötü olduğunu gösterdiğini ileri sürdü.

Ülkede işsizlik, kötü koşullar varken, çalışma izinli çalışanların arttığını, izlenen ekonomik ve sosyal politikaların ülkeyi bu duruma getirdiğini savunan Adem, yeni imzalan ekonomik protokolle de ülkenin daha da geriye götürüleceğini iddia etti. Protokole, her kesimin  karşı çıktığını ifade eden Adem, kendi içinde de sorun yaşayan iktidarın artık sona geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na da eleştiren Adem, Eroğlu’nun ekonomik konularda “akıl vermesinin” asla kabul edilemez olduğunu kaydetti.  Sonay Adem, teşvik fonunda toplanan birikimlerin çok doğru olmayan bir şekilde dağıtıldığını ileri sürerek İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Tasarısı da şiddetle karşı olduklarını belirtti.

ÜNVERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ise İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasası’ndaki amacın yerli istihdamı artırmak olduğunu ifade etti.

Ünverdi, işverenlerin yerli çalışanları istihdam etmesi durumunda, kurulan teşvik fonu ile burada toplanan paranın işverenlere teşvik olarak geri ödendiğini anlatarak, yasanın yenilenmesi ihtiyacı duyulduğunu değişiklik yasa tasarısının bu taleple hazırladıklarını kaydetti.

Özellikle bazı sektörlerde sıkıntı yaşandığını; Türkiye’den bile işçi bulmakta zorlanıldığını ifade eden Ünverdi, bu sıkıntıları teşvikle gidermek, yerli istihdama öncelik vermek ve gençleri yetiştirmek için çalıştıklarını anlattı.

Ülkede ihtiyacı olan işgücünü sağlamak ve gençleri bu yönde yetiştirmek için bu fonun geliştirilmesine önem verdiklerini ifade eden Ünverdi, yasaların yenilenmesiyle yerli istihdamın destekleneceğini ifade etti.

ÇAKICI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, yerli istihdamın teşvik edilmesi çalışmalarının doğru olduğunu, ihtiyat sandığı ile ilgili çalışmaların da yerinde olduğunu, ancak UBP milletvekillerinin bu yasalardan haberi olup olmadığını sordu.

Çakıcı, UBP’de bu yasaların tartışılıp tartışılmadığını merak ettiğini, kendi içinde tartışılmadan Başbakanlıktan mı geldiğini bilmediğini ifade ederek, UBP’de Genel Başkan; ülkede Başbakan olmadığını iddia etti.

Yasaların UBP içinde bile tartışılmadan Meclis’e getirildiğini ve ivedilikle görüşülmek istendiğini ifade eden Çakıcı, Hükümet’e eleştirilerde bulundu.

Mazbatalar, İcra Yasası, Birleşik Faizler ve benzeri yasalarla ilgili hükümetle çalıştıklarını, anlaşma yaptıklarını ancak UBP’den hiç kimsenin çıkıp bunu söylemediğini ifade eden Çakıcı, erken seçim önergesini imzaladığını birazdan içeriye verileceğini dile getirerek, “Hodri meydan” dedi.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da, sunacakları erken seçim önergesinin, UBP’yi birleştirse de halk adına sevineceklerini ifade ederek, erken seçim önergesinin gerekçeni; ülkede kısır döngü oluşması ve içinden çıkılamayacak sorunlar yaratması, halk iradesinin yeniden Meclis’e yansıması ve seçimlerin yenilenmesi” olduğunu kaydetti.