ADEM: “KOOPERATİF MERKEZ BANKASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇALIŞANLARA BASKI UYGULUYOR”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem, Kooperatif Merkez Bankası’nda çalışanlara baskı uygulandığını, yönetim kurulu başkanının da yakınlarına terfi verdiğini ileri sürerek, yetkilileri göreve çağırdı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, tezkerelerin oylamasının ardından gündem dışı konuşmalara geçildi ve ilk sözü Sonay Adem aldı. Adem, hükümetin icraatlarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Adem, kooperatiflere karşı saldırgan bir tutum olduğunu ileri sürerek, damadını işe alıp terfi ettiren Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı’nın çalışanlara baskı uyguladığını savundu.

Adem, Kooperatif Mukayyitliğine bu noktada önemli görevler düştüğünü ifade etti. Bankada çalışan Atalay Sılay’ın görevden alınmak üzere olduğunu dile getiren Adem,  “Bu arkadaşımız dürüstlüğü konusunda zerre kadar şüphe uyandırmayacak bir şekilde çalışmaktadır” diyerek Başbakan İrsen Küçük’ten konuyla ilgilenmesini istedi.

Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) ihalesiz mal satın alımı konusunu yeniden gündeme getiren Adem, kurumun, Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde ihalesiz mal aldığını iddia etti.

“Çiftçinin ve hayvancının gerçek dostu olarak TÜK’ün yaşatılmasını, çiftçiye ve hayvancıya dönük her türlü girişimini destekliyoruz” şeklinde konuşan Sonay Adem, Tarım Bakanı’nın konuyla ilgilenmesini istedi.

AMCAOĞLU: “BİLGİ VE BELGELER SAYIŞTAYLIĞA SUNULDU”

Eleştirileri yanıtlamak üzere söz alan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, TÜK ile ilgili gerekli araştırmayı yaptırdığını ve bilgilerle belgelerin Sayıştaylığa sunulduğunu söyledi.

Amcaoğlu şunları söyledi:

“Yem ham madde fiyatlarında bir artış meydana geldiğinden, TÜK hayvancı ve üreticiyi korumak için harekete geçti. Kurum, fiyatların istenilen seviyeye gelmesi konusunda görev üstlendi. Bakanlar Kurulu, TÜK’ün hayvancı ve üreticinin hakkını koruması için piyasaya müdahale edebilmesi adına karar aldı. Kurum yönetiminde, tarım ve hayvancılardan oluşan bir heyet de vardır. Dolayısıyla satın alma, bir kişinin verdiği bir karar değildir. Samimiyetle söyleyebilirim ki yapılan işlemler, ülkenin tarımına ve hayvancısına daha iyi olanak sağlaması içindir. Üreticinin hak ve menfaatleri bizim için her şeyden önemlidir.”

“DÜNYA PİYASASI İZLENMELİ…”

Yeniden söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem, hububat ve yem piyasasındaki fiyatların değişken olduğunu dile getirerek, TÜK’ün mal alımı konusunda dünya piyasasına göre tavır belirlemesi gerektiğini söyledi.

Adem,  bu süreçte günübirlik değil, planlı bir yol izlenmesi gerektiğini vurguladı.Kurumun yaşatılması ve korunması gerektiğine inanç belirten Adem, “İzlenecek yol, bu kurumu şaibe altına sokmamalıdır” dedi.

İthal edilen malın denetlenmesi gerektiğini savunan Sonay Adem, yem ve hububat kriterlerinin belirli olması gerektiğini söyledi.

Sayıştaylığın girişim başlattığı konusunda bilgisi olduğunu dile getiren Adem, “Her türlü alımın yasal bir çerçevede yapılması gerekiyor” dedi.

EMİROĞLULARI: “KURAKLIK GELİYOR”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğluları da gündem dışı konuşmasına, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nu eleştirerek başladı. Sayıştay’ın, TÜK konusunda rapor hazırlamasında etkili bir sonuca varılamayacağını savunan Emiroğluları, ülkede kuraklık yaşanacağı öngörüsünü hatırlataralk, hayvanların kışta yem sıkıntısı çekebileceğini söyledi.

Tarım Bakanlığının yeşil otların sano yapılması için çiftçiye teşvik vermesi gerektiğini söyleyen Emiroğluları, “Önlem alınırsa balya ve sano ithalatına gerek kalmaz” dedi.

KAÇAK ET SORUNU

Emiroğluları, ülkedeki büyük baş hayvan sayısının azaltılması gerektiğini savunarak, Tarım Bakanı’ndan hayvancıya bu konuda teşvik vermesini istedi.

Kuzu etinin kilosunun 1-1TL’ye kadar düştüğünü dile getiren Mustafa Emiroğluları, ülkeye 50 bin kaçak kuzunun getirildiğini savundu.

Emiroğluları, enginar üreticisinin de zorda olduğunu dile getirerek, mazot kullanan üreticilerin kuyularına elektrik götürülmesi gerektiğini söyledi.

LTB’deki seçime de değinen Mustafa Emiroğluları, bir kuruşun dahi önemli olduğu günlerde ara seçim için milyarlarca liralık reklam parası harcandığını savundu. Emiroğluları, “Boşuna para harcamayın, seçimi Dr. Suphi Hüdaoğlu kazanacak” dedi.

Mustafa Emiroğluları, konuşmasında ayrıca Mimoza Otel’in satışı konusunda çıkılan ihaleyi ve otelin güvenliği için harcanan parayı eleştirdi.

TÖRENEVRUZ KUTLAMALARI…..

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de konuşmasında “Nevruz” olarak kutlanan Bahar Şenlikleri kutlamalarına değindi. Bahar Bayramı’nın KKTC’de Mart 9’u olarak kutlandığını ifade eden Töre, Nevruz’un “yeni başlangıç, yeni gün” anlamına geldiğini söyledi.

Töre, bu bayramın birçok Türk topluluğunda şenlik şeklinde kutlandığını, yeniden hayata başlangıç olarak görüldüğünü ifade etti.

Nevruz’un uluslar arası bir bayram olarak kabul edilip, kutlandığını ifade eden Töre, kutlama yapılan ülkeleri anlattı. Töre, Nevruz kutlamalarının, Kıbrıslı Türklerin kökünün binlerce yıla dayandığının göstergesi olduğunu kaydetti.

Zorlu Töre, Nevruz şiirini de okudu konuşmasının sonunda 1Mart Çanakkale şehitlerini andı.