GENEL KURULDA LTB VE MÜLKİYET TARTIŞMALARI…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda LTB başta olmak üzere çeşitli konular ele alındı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Sonay Adem, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı “hükümet uygulamaları” konulu konuşmasında, ülkede çok yakıcı sorunlar bulunduğunu belirterek, herkesin ve her kesimin hükümetten şikayetçi olduğunu savundu.

UBP’nin kendi içinde kavga edebileceğini ancak LTB başta olmak üzere ülkedeki sorunlar konusunda ciddi bir tutum takınması gerektiğini belirten Adem, gelinen noktada LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın partinin hiç bir direktifini dinlememesinin sorun olduğunu ileri sürerek, Bulutoğluları’nın partiden atılması gerektiğini iddia etti.

Cemal Bulutoğluları ile ilgili davaların Savcılık tarafından açıldığına işaret eden Adem, yasaları çiğnediği Sayıştay raporlarında tespit edilen bir kişinin hala görevde olmasını kimsenin izah edemeyeceğini belirtti.

Adem, sağlık tehlikesinin sözkonusu olduğu bir soruna neşter vurulamamasının kabul edilemeyeceğini kaydederek, Başbakan İrsen Küçük’e büyük görevler düştüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun soruna yaklaşım şeklini de eleştiren Adem, LTB’de ne yapılacağı konusunda siyasi parti başkanlarının da yer alacağı bir toplantı yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Ülkede çok ciddi bir reforma ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Adem, istihdam edilen KTHY çalışanlarının ek mesailerinin ödenmediğini savunarak, yaratılan istihdamın anlaşılmaz ve acayip olduğunu savundu.

KTHY çalışanlarının devletten 36 milyon TL’lik alacağı bulunduğunu kaydeden Adem, hükümet edenlerin, ekonomik durumu bozulan insanlardan söz edildiğini farkında olmadığını iddia etti.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin belediye meclisinin son 1 yıldır toplanamaz halde olduğuna işaret ederek, belediyenin, müdahale edilmemesi halinde kurtulamayacağı duruma geldiğini söyledi.

Küçük, her 3 partinin belediye meclis üyelerinin istifalarını geri çekerek, belediye meclisinde, belediyenin yeniden düze çıkması konusunda çalışması çağrısında bulundu.

Belediye Meclis üyelerinin konuya sahip çıkması ve çalışanların da katkı koyması gerektiğini kaydeden Küçük, “Bir an önce çalışmalar başlasın, faizlerin insaflı düzeye indirilsin ve belediye yeniden yapılandırılsın. Bunun olmaması halinde durum her geçen gün daha kötüye gidecek. aiyasal partilerin belediye meclis üyelerine gerekli teşviki vermesi gerekir” dedi.

LTB’nin bilhassa dövizle yaptığı borçlanmalarda faizlerin fahiş olduğunu kaydeden Küçük, belediyenin borçlarının normal faizlere bağlanmadığı sürece, bir yere varmanın mümkün olamayacağını söyledi.

Küçük, LTB’nin borçlarının yeniden yapılandırılması için Türkiye ile gerçekleştirdikleri temaslarda, TC Ziraat Bankası’ndan 50 milyonluk bir kaynak yaratıldığını ve bu rakamın daha da artabileceğini belirtti.

ADEM

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Sonay Adem, Başbakan İrsen Küçük’ün istifa eden belediye meclis üyelerinin istifalarını geri çekmesi yönündeki sözlerini eleştirerek, bunun mümkün olmadığını söyledi.

Adem, UBP’li belediye meclis üyesinin istemesi halinde belediye ile karar üretebileceğini ancak yasalara aykırı uygulamalardan dolayı “ateşe atılan” bu kişilerin yeni suçlar işlemeye yönlendirilememesi gerektiğini savundu.

SİBER

Genel Kurulda daha sonra CTP Milletvekili Sibel Siber, “mülkiyet” konusunda konuştu. Elde tutulan bazı tapuların uluslararası alanda sorun yarattığını örnekler vererek aktaran Siber, bu sorunların aşılması için çaba gösterilmesi gerektiğini anlattı.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun görevi ve yaptığı çalışmalar ile uluslararası tanınmışlığının ülke için bir kazanç olduğuna işaret eden Siber, global takasın kişilerin imzası olmadan yapılmayacağını söyledi.

Siber, son günlerde gündemde olan Timvios davası ve Acapulco olayına değinerek, Acapulco Otel’in bulunduğu yerle ilgili yasanın geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Timvios davasında da takas konusunda anlaşıldığını, ancak Rum vasiliğinin karşı çıkması nedeniyle yaşanan sorunlara değinen Siber, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun yetkilerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Siber, mülkiyetiyle ilgili hiçbir somut adım atılmadığı için birçok eşdeğer sahibinin Güney Kıbrıs’taki malını yok fiyatına sattığını kaydetti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de Türk mallarının değersizleştirme politikası güttüğüne işaret eden Siber, Acapulco Otel’de gerçekleştirilen takasın örnek olması ve vatandaşa takas yolu açılması gerektiğini, bunun yapılmaması halinde Kıbrıs Türkü’nün ileride topraksız kalacağını savundu.

KÜÇÜK

Eleştirileri yanıtlamak için yeniden söz alan Başbakan İrsen Küçük, mülk sorununun çözümlenmemesi halinde Kıbrıs sorununun çözümünün söz konusu olamayacağını söyledi.

Tapunun hiçbir şekilde ortadan kalkmasının mümkün olmadığını kaydeden Küçük, Kıbrıs sorununun çözümlenmemesinde en büyük etkenlerden biri olan mülkiyet konusunda global bir çözümün de ancak nihai çözümle mümkün olacağını belirtti.

Küçük, Rumların geçmişte de Türk mallarını yok pahasına almaya çalıştığını ve kendilerinin de bunu engellemeye çalıştığını söyledi.

Eşdeğer konusuna köklü çözümün şart olduğunu kaydeden Küçük, Mal Tazmin Komisyonu’nun sağladığı imkanları kullanarak, soruna çözümler sağlanabileceğini söyledi. Sınırlı takasa karşı olmadığını vurgulayan Küçük, tapusu elinde bulunan eşdeğercinin hakkını kaybetmesinin mümkün olmadığını belirtti. Konuyu teknik açıdan dikkatli bir şekilde ele emlak gerektiğini kaydeden Küçük, adım adım takasa yönlendirmek gerektiğini kaydetti.

(FEZ/HÖ)