ASKERİ BÖLGELER İÇERİSİNDE KAYIP KALINTILARI OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN 30 YERLE İLGİLİ KAZI İZNİ ALINDI

CUMHURBAŞKANI AKINCI, KOMİTE ÜYELERİ ARNI VE KÜÇÜK’Ü KABUL ETTİ

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın girişimiyle askeri makamlardan, KKTC’deki askeri bölgeler içerisinde kayıp kalıntıları olduğu düşünülen 30 yerde kazı yapılması amacıyla izin alındı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu sabah Kayıp Şahıslar Komitesi’nin BM tarafından atanan üyesi Paul-Henri Arni ile Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük’ü davet ederek bu hususlarla ilgili bilgilendirdi.

BİLGİ PAYLAŞIMI ÇAĞRISI

Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte bir süre önce yaptıkları, kayıplarla ya da gömü yerleriyle ilgili KŞK’nin çalışmalarına katkı sağlayacak bilgisi olan, Kıbrıs’ta ya da yurt dışında yaşayan kişilerin bildiklerini KŞK ile paylaşmaları yönündeki ortak çağrıyı yineledi.

Kayıplar konusunun her iki toplumun da kanayan yarası olduğunu ifade eden Akıncı, KŞK’nin kayıpların bulunması, kimlik tespiti ve kalıntıların ailelere iade edilmesi hususunda büyük çaba harcadığını ifade etti ve komite üyelerine teşekkürlerini sundu. Cumhurbaşkanı Akıncı, komite üyelerinin ciddi bir insani görev yaptığını ve onlara yardımcı olmanın görevleri olduğunu da dile getirdi.

KŞK’nın listesinde Kuzey’deki askeri bölgede yer alan ve kayıp şahıslara ait kalıntıların bulunduğu ümit edilen, en azından bu ihtimali olan 30 gömü yeri bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, komitenin buralarda kazı yapmak için bir süredir askeri makamlardan talep ettikleri izinlerle ilgili süreci anlattı.

ASKERİ MAKAMLARA İŞBİRLİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Akıncı, askeri makamlarla yürüttükleri çalışmalar sonucunda bu 30 yerle ilgili gereken izinlerin verildiğini kaydetti. 30 yerin tümünün 1 yılda açılamayacağını belirten Akıncı, komitenin imkanlarına ve performansına bağlı olarak 10 yeri açabileceğinin düşünüldüğünü ifade etti ve gerekli kolaylığı gösterdikleri, yakın ilgi ve işbirliği için askeri makamlara teşekkürlerini iletti.

Akıncı, bu gelişmenin memnuniyet duydukları önemli bir açılım olduğunu kaydederek, Rum  tarafının bu konudaki gereksiz suçlamalarının sona ermesini beklediklerini de ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı olarak Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına katkı amacıyla 75 bin Euro bağışlama kararı aldıklarını da açıkladı.

ARNI: “KŞK VE KAYIP AİLELERİ İÇİN ÇOK GÜZEL BİR GÜN”

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin BM Üyesi Paul-Henri Arni de konuşmasında, bugünün KŞK ve kayıp aileleri için çok güzel bir gün olduğunu söyledi.

Askeri bölgede kazı yapma izni verilmesinin çok önemli bir gelişime ve büyük bir ilerleme olduğunu dile getiren Arni, bundan dolayı Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, KŞK’nın Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük’e ve bu izin için çalışan herkese teşekkürlerini sundu.

Arni, yaptığı maddi yardımdan dolayı da Akıncı’ya teşekkür etti ve kendilerine yapılan bağışların artmasıyla daha yoğun bir çalışma içerisinde olabildiklerini ve bağışların gelecek yılki hedeflerine ulaşmalarına katkı ağlayacağını vurguladı.

KÜÇÜK: “CUMHURBAŞKANI’NIN DESTEK VE KATKISI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Komitenin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük ise destek ve katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Akıncı’ya teşekkür etti ve bunun kendilerin için çok önemli olduğunu vurguladı.