CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

SOYER, ÖRTÜLÜ ÖDENEK KONUSUNDA YASAL DÜZENLEME YAPILMASINI ÖNERDİ

HÜDAOĞLU: “CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI’NI ÇOK ÖNEMSİYORUZ VE TAMAMLANMASI İÇİN BÜYÜK UĞRAŞ VERİYORUZ”

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Cumhurbaşkanlığı bütçesini kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğuyla 26 milyon 913 bin 100 TL olarak onaylandı.

Komite Başkanı CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında yapılan toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu da hazır bulundu.

ARABACIOĞLU

DP UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu toplantının öğleden sonraki bölümünde de söz alarak, Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken bütçeden çok Kıbrıs politikalarının konuşulduğunu ifade ederek, tavizkar olunmaması ve temkinli olunmasını savunduğunu söyledi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler, bütçelerde rakamlar yerine genel politikaların konuşulmasını eleştirdiğini ifade ederek, bütçe toplantısında rakamların konuşulması gerektiğini söyledi.

Çeler, bütçede eksik gördüğü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konusunu irdeleyerek, bu konunun dıştan önemsiz görülebileceğini ancak uluslararası alanda büyük önem gördüğünü işaret etti ve bu sayının en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini belirtti.

BEROVA

DP UG Milletvekili Özdemir Berova, orkestranın eksik personelinin tamamlanması gerektiğini, çünkü Meclis’ten de buna yasa çıkarıldığını ifade ederek, bu bütçeye ek yapılabileceğini söyledi.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, orkestranın sayısının ön görülen 39 sayısına çıkarılması gerektiğini, aksi halde şu andaki sayıdan verim alınmasının söz konusu olamayacağına dikkat çekerek, parça parça personel alımıyla bu işin hep eksik ve boşa yatırım kalacağını kaydetti.

Oğuz, Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği üzerinden yapılan eleştirilere dikkat çekerek, bu ödeneğin lobicilik faaliyetlerinde kullanılabileceğini, miktarın da artırılabileceğini kaydetti. Oğuz, Cumhurbaşkanlığı hane halkı ödeneğine ilişkin rakamlarla değerlendirmeler yaparak, Cumhurbaşkanlığı’nın ülkenin aynası olduğunu, tasarrufa gidilebileceğini ancak lobicilik faaliyetlerine daha çok kaynak aktarılabileceğini söyledi.

SOYER

Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer de, örtülü ödenek konusunun ciddiyetle irdelenmesi gerektiğini, bu ödeneğin şeffaflık açısından maksadına uygun kullanılmasını savunduğunu anlatarak, bu ödenek konusunun sürekli istismar edildiğine ve önlerinde bir sıkıntı olarak durduğuna işaret etti.

Soyer, bu ödeneğin gerçekten maksadına uygun kullanılıp kullanılmadığının çözümünün bir yasal düzenlemeden geçtiğini ifade ederek, örtülü ödeneklerin gerçekten ihtiyaçlara göre kullanılmasının önemli olduğunu, bu bütçenin denetime uygun hale gelmesinin tek çaresinin de Sayıştay’ın çalışarak yasal bir dayanağa dayandırmasıyla olabileceğini anlattı.

Soyer, ayrıca ülkenin istihbarat konusunda polis ve asker kanadında olduğu gibi sivil kanadında da adım atması gerektiğini ifade ederek, bunun şart olduğunu kaydetti, aksi halde devletin bir bacağının sürekli eksik kalacağı uyarısında bulundu.

Örtülü ödenek konusunda bir yasal düzenleme yapılmasını öneren Soyer, senfoni orkestrası konusunda yapılan önerilere karşı ise gider artırıcı öneri yapamayacaklarını belirtti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, bu konuda ilgili tarafların istişarenin şart olduğunu ifade etti.

HAVUTÇU: “8 İSTİHDAM YETKİSİ VERİLDİ”

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu da, komiteye istihdam yetkileri hakkında bilgi vererek, orkestraya bu yıl için 8 istihdam yetkisi verildiğini, bunun dışında istihdam yetkilerinin olmadığını söyledi.

BEROVA

DP UG Milletvekili Özdemir Berova, orkestrada şimdi mevcut 11 personel bulunduğunu, 8 istihdam daha yapıldığında sayının 19’a ulaşacağını ancak ulaşılması gereken sayının 39 olduğunu belirtti.

HÜDAOĞLU

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu da, milletvekillerinden gelen soruları yanıtlayarak, Kıbrıs konusu, tasarruflar, senfoni orkestrası ve tanıtım alanlarında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Senfoni Orkestrası’nı çok önemsediklerini ve tamamlanması için büyük uğraş verdiklerini ifade eden Hüdaoğlu, istişareler sonucu 8 istihdamın yapıldığını, mevcut sayının 11 olduğunu ve bu sayıyı tamamlama uğraşlarının kararlılıkla sürdüğünü söyledi.

Hüdaoğlu, istihdamlar için yapılan sınavlar hakkında komite üyelerine detaylı bilgiler vererek, orkestranın tam donanımlı hale gelmesi için çalışmaların sürdüğünü, bu kapsamda orkestranın toplumla ilk buluşmasını ileriki günler içerisinde yapılacağını kaydetti.

Orkestranın adım adım büyümesini ön görerek, adım adım takviyelerle, Türkiye ve diğer ülkelerden sanatçıların işbirliğiyle halkla buluşacaklarını ve bu alanda halka hizmet vereceklerini anlatan Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da bu konuda büyük heyecan duyduğunu kaydetti ve sayının tamamlanması için olanaklar içerisinde çalıştıklarını söyledi.

Hüdaoğlu, bütçeye tamamen tasarruf ile yanaştıklarını ancak faaliyetleri zarara uğratacak bir tasarrufa gitmediklerini ifade ederek, devlet bütçesine ek külfet yüklemek için değil denge kurmak için çalıştıklarını kaydetti.

Müzakere süreci ile ilgili eleştirilere de cevap veren Hüdaoğlu, müzakere masasında tarafların ortaya boşluk kalmaksızın bir anlaşma metni çıkaracağını ve doldurulacak boşluk kalmayacağını ifade etti.

“KİMSE DIŞLANMIYOR”

Hüdaoğlu, AB ile ilgili uyumlaşma süreci hakkında da bilgi vererek, çözümden sonra Kıbrıslı Türklerin AB parçası olacağını, bu çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan çalışmalar ve halkı bilgilendirme çalışmalarına değinen Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda tüm görüşlerin partiler üstü sürdüğünü ve kimsenin dışlanmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından Komite Başkanı Soyer, Cumhurbaşkanlığı bütçesini oylamaya sundu ve bütçe oy çokluğu ile onaylandı.

Bütçe görüşmesi sırasında Cumhurbaşkanlığındaki 50 sözleşmeli personelin 58’e çıkarılması önerisi de onaylandı.

Komite daha sonra Meclis bütçesini görüşmeye başladı.