“GERÇEKTEN KIBRIS’TA BİR ANTLAŞMA İSTİYORLARSA, BİR AN ÖNCE HAKKANİYET, DOĞRULUK PRENSİPLERİNE UYGUN KARARLAR ALMALI”

Cumhurbaşkanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs konusundaki hatalı tutumuna hidrokarbon yatakları konusunda aldığı kararla bir yenisini eklediğini belirterek, Avrupa Parlamentosu’nun gerçekten Kıbrıs’ta bir antlaşma istiyorsa, bir an önce hakkaniyet, doğruluk prensiplerine uygun kararlar almasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı bugün yayınladığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nun son aldığı kararı değerlendirdi. Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının herhangi bir temsiliyeti olmayan bir kuruluşun Kıbrıslı Türklerin gaybubetinde almış olduğu böyle bir kararın geçerliliği veya bağlayıcılığı olmasının söz konusu olmadığı kaydedildi.

Kararın Kıbrıs’taki gerçekleri tamamen göz ardı edip, olayları çarpıttığına işaret edilen açıklamada, tamamen tek yanlı olan bu kararın, Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan’ın girişimleriyle ve onların üyelik statülerini istismar etmeleri sonucu ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu tür kararlar, onları alan kuruluşların itibarını zedelemesi yanında, yapay gerekçelerle görüşme masasından kaçmış olan Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmazlığını artırmaktan ve süreci yeniden başlatmaya yönelik çabaları zorlaştırmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir” denildi.

Açıklamada, Avrupa Parlamentosu’nun, Kıbrıs Türk halkının bu tutumdan duyduğu rahatsızlığı bilmesi gerektiğine işaret edilerek, Kıbrıs Türk tarafına verilen tüm sözler unutulurken, hala Rum tarafının tatmin edilmeye çalışılmasının Kıbrıs’ta bir çözüme yardımcı olamayacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı açıklaması, şöyle devam etti:

“Türk tarafının Kıbrıs meselesine bir an önce 11 Şubat ortak açıklamasına bağlı kalınarak bir çözüm bulma yönündeki net tutumu ortadayken, hidrokarbon yatakları konusundaki işbirliği önerilerimizin Rumlar tarafından reddedildiği biline biline böylesi kararlar alınması Avrupa Parlamentosu’na yakışmamaktadır”

Açıklamada, alınan kararla Türkiye’ye bazı çağrılarda bulunulmasının doğru olmadığına işaret edilerek, “Türkiye aramızdaki antlaşmaya dayalı olarak Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma gayreti içindedir” denildi.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasının sonunda Avrupa Parlamentosu’na “gerçekten Kıbrıs’ta bir antlaşma istiyorsa, bir an önce hakkaniyet, doğruluk prensiplerine uygun kararlar alma” çağrısında bulundu.