“SÜRECİ UZATAN RUMLARIN ANLAŞMA YAPMA MECBURİYETİ HİSSETMEMESİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde kendileri ne kadar acele ederse etsin, hem AB, hem de BM üyesi olan Rum tarafının acelesi bulunmadığını belirterek, süreci uzatanın, Rumların anlaşma yapma mecburiyeti hissetmemesi olduğunu söyledi.

Eroğlu, bir yıl içerisinde müzakereleri tamamlayarak referanduma götürmeyi düşündüklerini ancak bu şartlarda bunun zor göründüğünü de belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Akademisi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nden bir heyeti kabul ederek Kıbrıs konusunun tarihçesini anlattı.

DALAMAN: “PARİS, BRÜKSEL VE LONDRA’DAN SONRA KKTC’DEYİZ”

Ziyarette konuşan Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Banu Dalaman, Siyaset Akademisi aracılığıyla öğrencilere pratik yaptırma imkanı yarattıklarını belirterek, Türkiye’de bu tür etkinlikleri çok sık yaptıklarını, Paris, Brüksel, Londra’dan sonra bu sefer de KKTC modelini tanıtmayı arzuladıklarını söyledi.

Dalaman, KKTC’ye 3 günlük bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ve hükümet yetkililerinin yanı sıra muhalefet partileri ve bazı sivil toplum örgütleriyle de biraraya gelerek bilgi alacaklarını belirtti.

EROĞLU: “ÇÖZÜLSE DE TÜRKİYE İÇİN HER ZAMAN GÜNDEMDE KALACAK BİR KONU”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, Kıbrıs konusunu çözmek için çok uzun zamandır uğraştıklarını belirterek, Kıbrıs sorunu çözülse de Türkiye için her zaman gündemde kalacak bir konu olduğunu ifade etti.

Eroğlu, 1878’de İngilizlere kiralanmasından beri Kıbrıs’ın Türklerde bir mağduriyet hissi yaşattığını ve zaman içerisinde öneminin giderek artarak bugünlere geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1955’te EOKA’nın ortaya çıkmasıyla başlayan sorunların 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması ve 3 yıl sonra bozulmasıyla birlikte 1974’e kadar Kıbrıs’ta Türklerin hep mahrum edildiğini belirtti.

Barış Harekatı’na kadar geçen mücadele yıllarında yaşananlara örnekler veren Eroğlu, 1974’te Barış Harekatı’nın hangi şartlarda gerçekleştirildiğini ve sonrasında yapılan uluslararası müzakereleri de anlattı.

“ANNAN PLANI’NIN HAYIRLI OLDUĞUNU DÜŞÜNMEDİM ANCAK...”

Eroğlu, “Annan Planı’nın Türkler için pek de hayırlı olduğunu düşünmediğini ancak halkın gerçek dışı vaatlerle kandırılarak uluslararası bir kampanyayla referandumda evet sonucu alınmasına rağmen verilen sözlerin de tutulmadığını” kaydetti.

Güney’de yeni bir lider seçilmesiyle birlikte müzakereleri yeniden başlattıklarını ve bir yıl boyunca uğraşarak hazırlanan ortak metnin ardından müzakerelere başlayabildiklerini dile getiren Eroğlu, müzakerelerin başlamasıyla da ilk önce geçmişte yakınlaşma sağlanan konuların Rum Yönetimi tarafından kabul edilmemesiyle, tarama süreci geçirdiklerini ve şimdi de özlü görüşmeler yaptıklarını söyledi.

“RUM TARAFININ ACELESİ YOK NİYE OLSUN Kİ”

“Biz ne kadar acele edersek edelim Rum tarafının acelesi yok, niye olsun ki? Onlar hem AB’nin, hem de BM’nin üyesi olmuşlar” diyen Eroğlu, Rumların anlaşma yapma mecburiyeti hissetmemesinin süreci uzattığını belirtti.

Eroğlu, kendilerinin bir yıl içerisinde müzakereleri tamamlayarak referanduma götürmeyi düşündüklerini ancak bu şartlarda bunun zor göründüğünü söyledi.

Önümüzdeki günlerde ABD Başkan Yardımcısı’nın Kıbrıs’a geleceğini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Emin olun ki bizim lehimize değil, onların lehine ifadelerde bulunacaktır” dedi.

“MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI”

Eroğlu, Rumların güven arttırıcı önlem olarak Maraş’ın verilmesini istediğini, ancak kendilerinin böyle bir şeyi kabul edemeyeceğini, Maraş’ı toprak olması nedeniyle bütünlüklü çözümün bir parçası kabul ettiklerini anlattı.

“AKSİ HALDE 50 YIL DAHA...”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dünyanın artık gerçekleri görmesi gerektiğini ifade ederek, aksi takdirde 50 sene daha yeni gelen nesillerin de bunun sıkıntısını yaşayacağını belirtti.

Eroğlu, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı.