EROĞLU: “AKDENİZ’DEKİ DOĞAL GAZ HERKESİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR”

“MÜHİM OLAN UYUM, HUZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZ BİR ANLAŞMA”

“GEÇMİŞTE YAŞANANLARI TEKRAR YAŞATMAYACAK VE 40 YILDIR YAŞANANLARI DİKKATE ALACAK BİR ANLAŞMA ARAYIŞINDAYIZ”

ASKON GAZİANTEP BAŞKANI ÜNAL: “MÜZAKERE SÜRECİ KIBRIS’A VE TÜRKİYE’YE HAYIRLI OLSUN. HANGİ KARAR ÇIKARSA ÇIKSIN YANINIZDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Akdeniz’deki doğal gazın herkesin ilgisini çektiğini; bunun adada bir anlaşmayı kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağı konusunda farklı yorumlar yapıldığını belirterek “Mühim olan, Kıbrıs’ta her iki halkın da uyum, huzur, güven içinde yaşayacağı bir anlaşmaya varmaktır.

Bizim gayretimiz, uğraşımız budur. Kıbrıs’a ilgi duyup buraya kadar gelenlere söylediğimiz de budur” dedi.

Kıbrıs etrafındaki doğal zenginliklerde Kıbrıslı Türklerin de eşit hakkı bulunduğunu vurgulayan ve bunun kabul gördüğünü ifade eden Eroğlu, geçmişte yaşananları tekrar yaşatmayacak ve son 40 yıldır yaşananları dikkate alacak bir anlaşma arayışı içinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Gaziantep Şube Başkanı Hayri Ünal ve beraberindeki heyeti kabul etti.

ÜNAL: “İLGİYLE TAKİP EDİYORUZ”

Hayri Ünal, görüşmede yaptığı konuşmaya, Türkiye’nin selamlarını ileterek başladı ve Lefkoşa’nın kendileri için Türkiye’deki illerle aynı değere sahip olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ı ilgiyle takip ettiklerini ve çok değerli bir kardeş ülke kabul ettiklerini ifade eden Ünal, iş adamları olarak ekonomik gelişmesine çok önem verdikleri KKTC’de yapacakları temaslarla nasıl katkı sağlayacaklarını ele alacaklarını vurguladı.

“NE KARAR ÇIKARSA ÇIKSIN YANINIZDAYIZ”

ASKON Gaziantep Şube Başkanı Ünal, müzakere sürecinin Kıbrıs’a ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek, müzakerelerden hangi karar çıkarsa çıksın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacaklarını ifade etti.

“HAKİKATEN YALNIZ DEĞİLSİNİZ”

“Hakikaten yalnız değilsiniz, sizi ilgiyle takip ediyoruz” diyen Ünal, Kıbrıs için hayırlı olacak sonuca ulaşılmasını diledi. Her yeni aşamada farklı kapılar açılacağını belirten Ünal, sürecin ilerlemesini ve KKTC’nin uluslararası camiada yerini almasını arzuladıklarını söyledi.

Hayri Ünal, “Bu olmazsa bile Türkiye ile doğru geliştirilecek köprüler Kıbrıs’ı dünyaya taşıyacaktır diye inanıyorum” dedi.

EROĞLU: “GÖRDÜĞÜM SICAK İLGİYİ UNUTMAM MÜMKÜN DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Gaziantep ziyaretinde gördüğü sıcak ilgiyi unutmasının mümkün olmadığını belirterek, Ünal’ın şahsında tüm Gaziantep halkına, iş çevrelerine teşekkür etti.

Kıbrıs konusunun müşterek dava olduğunu, yıllardır bu sorunun bir anlaşmayla sonuçlandırılması için uğraş verildiğini; daha önceki cumhurbaşkanlarından sonra şimdi sıranın kendisinde olduğunu belirten Eroğlu, Türkiye’nin gelmiş geçmiş tüm hükümetlerinin Kıbrıs sorununun, Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye’nin menfaatleri de dikkate alınarak çözümlenebilmesi için uğraş verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunu dünyaya göstermekte biraz zorlandıklarını; adada çözüm isteyenin Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye olduğunu ancak KKTC’nin tanınmamış bir ülke olmasından dolayı dışa açılma ve dünyadaki yerlerini almada birçok sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Müzakereleri olumlu sonuçlandırma gayretlerini sürdürdüklerini, halkın da bu yönde beklentisi bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Anlaşma yalnız bize bağlı olsa çoktan çözerdik ama Rum tarafının da çözüm iradesiyle masaya gelmesi ve ortak bir noktada buluşabilmemiz imkanlarının yaratılması gerekir. Bugüne kadar onu sağlayabildiğimizi söyleyemem” dedi.

“DOĞAL GAZ VE PETROL HERKESİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR”

Eroğlu, bugüne dek BM tarafından ortaya çıkarılan çözüm planlarını Rum tarafının reddettiğini kaydederek, şu anda da müzakere masasında bulunduklarını, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın dün adada temaslar yaptığını; dış dünyanın ilgisinin her geçen gün arttığını; özellikle Akdeniz’deki doğal gaz ve petrolün artık herkesin ilgisini çeker duruma geldiğini söyledi. Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“BİZİM DE HAKKIMIZ VAR”

“Biz (doğal gaz ve petrolün) üzerinde oturuyoruz ama nasıl faydalanacağımız konusunda kendi aramızda tartışıyoruz. Gelen yabancılar da bu konuyu tartışıyor. Neticede bizim de Rumların da hakkı var. Bu hakkın nasıl teslim edileceği, bir anlaşmayla mı olacak; müzakereler devam ederken doğal gaz çıkar ve pazarlanırsa bizim durumumuz ne olacak bunları da kendi aramızda tartışıyoruz.

Doğal gazın çıkması ve paraya dönüştürülmesi büyük ihtimalle 2020 yılını geçer. Ama her halükârda bu yer altı doğal zenginlik bizim de hakkımız olan bir zenginliktir. Bunu dünya da kabul ediyor.

Bazen doğal gazın anlaşmayı kolaylaştıracağı, bazen de aksi yönde yorumlar yapılıyor.

“MÜHİM OLAN UYUM, HUZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZ BİR ANLAŞMA”

Mühim olan, Kıbrıs’ta her iki halkın da uyum, huzur, güven içinde yaşayacağı bir anlaşmaya varmaktır. Bizim gayretimiz, uğraşımız budur. Kıbrıs’a ilgi duyup buraya kadar gelenlere söylediğimiz de budur.”

“GEÇMİŞTE YAŞANANLARI YAŞATMAYACAK BİR ANLAŞMA”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geçmişte yaşananları yaşatmayacak bir anlaşma istediklerini vurgulayarak, insanların büyük kısmını göçmen yapacak kararlar çıkmasını istemediklerini anlattı.

Barış Harekatı’nın üzerinden 40 yıl; Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlanışının üzerinden 50 yıl geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs olaylarının 1974’te başlamadığını vurguladı; adada 1955’te EOKA’nın kuruluşundan itibaren yaşananlardan örnekler verdi.

“40 YILDIR YAŞANANLARI DİKKATE ALACAK BİR ANLAŞMA ARAYIŞINDAYIZ”

Eroğlu, geçmişte yaşananları tekrar yaşatmayacak ve 40 yıldır yaşananları dikkate alacak bir anlaşma arayışı içinde olduklarını vurgulayarak, bu süreçte Türkiye’nin desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Eroğlu, güçlü Türkiye’nin yanlarında olmasının, dış dünyaya vereceği mesajların ve halka verdiği güvenin önemli olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, birliktelikle bugünlere geldiklerini; yarınlarda da aynı birlikteliğin süreceğini kaydederek, Kıbrıs’ta varlıklarını sürdürmelerinin Türkiye’nin de yararına olacağını düşündüklerini, bu düşüncelerden taviz vermeyeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından ASKON Gaziantep Şube Başkanı Hayri Ünal, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na ziyaretin anısına kale simgeli bakırdan yapılmış büyük bir plaket takdim etti. Ünal, kalenin güvenlik simgesi olduğunu belirterek, Türkiye’nin, Kıbrıs’ın kalesi olduğu mesajı vermek istediklerini söyledi.

Görüşmede, ASKON KKTC Temsilcisi Mustafa Tıngır da heyete eşlik etti. KKTC’ye dün gelen Gaziantep heyetinin pazar gününe kadar iş ve yatırım olanaklarını araştırarak görüşmeler yapacağı belirtildi.