Çukur değil bubi tuzağı! 

Lefkoşa’da sisteme yeni verilmeye başlayan suyun yüksek basıncına dayanamayan yıpranmış borular tek tek patlıyor.

Bazı bölgelerdeki patlaklar tamir edilirken, 20 gün önce suyun basıncına teslim olan Kermiya’daki su borularının ise tamamının değişmesi gerekiyor. Günlerdir açık olan çukurlar ise büyük tehlike saçıyor. Canından ve malından endişe eden vatandaşlar ise bölgede alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtti; ivedilikle ek önlemler alınmasını istedi.

Türkiye’den gelen suyun Lefkoşa’ya verilmeye başlandığı günden itibaren aşırı basınç nedeniyle patlayan borularının ardı arkası kesilmiyor. Bu kez Gönyeli Yenikent’le sınırın bitip Kermiya Bölgesi’nin başladığı, en işlek caddelerden biri olan Öğretmenler Caddesi’nde, anayol kenarında, yaklaşık 20 gün önce patlayan borular tamir edilemiyor.

Suyun basıncına dayanamayarak iflas eden su borularının eski olduğu ve tamir edilmesinin mümkün olmadığı bildirilirken, Lefkoşa Belediyesi’nin bölgedeki su boru hattını tamamıyla yenilemekten başka bir çaresinin olmadığı belirtildi.

Bölgedeki boru hattının yenilenmesi için Lefkoşa Belediyesi’nin proje yaptığı, önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanmasının beklendiği ifade edildi.

Su borlarındaki patlağı tamir için açılan 20 gün önce açılan çukurlar da öylece duruyor. Toprak yığınlarının anayola sarkmasıyla bölgedeki araç trafiğinde büyük sorunlar yaşanıyor. Ayrıca kaldırımda yürümeye çalışan yayalar da açılıp üstü örtülmeyen çukurlara her an düşme tehlikesi yaşıyor.

Vatandaşlar, açık kalan çukurlar nedeniyle büyük tehlike yaşandığını, alınan güvenlik önlemlerinin de yetersiz olduğunu belirterek, problem giderilene kadar bu önlemlerin acilen artırılmasını istedi.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) su işleri ekibi, sorun yaşanan bölgelerin tamirini yapmak için yoğun çaba harcamasına rağmen su borularına bir çözüm bulamadı. LTB yetkilileri yüksek basınçla sisteme verilen suyun, yıpranmış borularda patlaklar oluşturduğunu belirterek, tamir için tüm ekiplerin seferber olduğunu söyledi.

Yeni hatta geçilmesi nedeniyle depolardaki basıncın farklı olduğunu ifade eden LTB yetkilileri, fazla basınç nedeniyle kaçaklar yaşandığını kaydetti. Kermiya bölgesinde yaşanan sorunla ilgili açıklama yapan LTB yetkilileri, hattın eski olduğunu ve bölgede birkaç yerde patlaklar oluştuğunu anımsattı.

Bölgedeki boru hattının yenileneceğini belirten LTB yetkilileri, projesinin tamamlandığını, bu nedenle açılan çukurların kapatılmadığını kaydetti.



Kıbrıs Gazetesi