“ÜLKE YÖNETİMİNE OLDUĞU GİBİ LTB’YE DE TALİBİZ”

KUNTAY: “CTP TARİHİ BOYUNCA HALKIN MENFAATİNE OLACAK HER KONUDA İŞ VE GÜÇ BİRLİĞİNDEN KAÇINMADI. İTTİFAK KONUSU DEĞERLENDİRİLECEK ANCAK RESMİ BİR GÖRÜŞMEMİZ OLMADI”

“LTB BAŞKANLIĞI İÇİN ADAY ADAYLIĞI SÜRECİ BAŞLADI... BOL BOL ADAY ADAYIMIZ VAR”

“LTB, UBP’NİN KURULTAY HESAPLAŞMALARINA KURBAN EDİLDİ. FATURA HALKA VE ÇALIŞANA ÇIKARILDI. HALKIMIZ BUNU UNUTMAYACAK”

“TOPLUMSAL GÜVENİN TESİSİNİ ANCAK YENİ BİR YÖNETİM İNŞA EDEBİLİR. LEFKOŞALI’YA ÇOK BÜYÜK VE TARİHİ GÖREV DÜŞER”

Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG), ülke yönetimine olduğu gibi Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) yönetimine de talip olduğunu açıkladı.

LTB Başkanlığı ve belediye meclis üyeleri için yapılacak seçimlere yönelik aday adaylığı sürecini başlattığını açıklayan CTP-BG, sol partilerin ortak aday çıkarması konusunda resmi bir görüşme yapmadığını, yetkili kurulların ittifak konusundaki tartışmaları değerlendirip kamuoyuna gerekli açıklamayı yapacağını kaydetti.

CTP-BG Yerel Yönetimler Sekreteri Hakan Kuntay, LTB Meclisi’nden istifa eden partili bazı üyelerin katılımıyla düzenlediği “Lefkoşa” konulu basın toplantısında, LTB’de yaşananları değerlendirdi.

“DEVLETİN TÜM ORGANLARI KARMAŞA İÇİNDE”

Kuntay, halkın tarihinde ilk kez hükümetin icraatlarıyla bu kadar zor duruma düşürüldüğünü belirterek, “Ülke, UBP’nin yarattığı kaosu tam anlamıyla her alanda yaşamaktadır ve devletin tüm organları karmaşa içindedir” dedi.

“HALKIMIZ ELBETTE UNUTMAYACAK”

“UBP’li bakanların yaptıklarının ayyuka çıktığını, adalet ve toplum vicdanının büyük yaralar aldığını, UBP’nin akıl almaz uygulamalarıyla ülke gibi LTB’nin de çöküşe sürüklendiğini” söyleyen Kuntay, “Cumhurbaşkanlığı seçimine kurban edilen KTHY gibi Lefkoşa Türk Belediyesi de UBP’nin kurultay hesaplaşmalarına kurban edilmiştir ve fatura çalışanlara ve halka çıkarılmıştır. Halkımız bunu elbette unutmayacaktır” diye konuştu.

“HİÇ BU KADAR KÜÇÜK DÜŞÜRÜLMEMİŞTİ...”

Hakan Kuntay, CTP’li meclis üyelerinin aylar önce istifa ederek “Lefkoşa için sokaktayız” diyerek tek çıkış yolunun seçim olduğunu belirttiklerini kaydederek, UBP’nin yarattığı sistemin artık bittiğini, battığını ve koktuğunu, bir yıldır Lefkoşalıların hiç bu kadar küçük duruma düşürülmediğini belirtti.

Başbakan İrsen Küçük ve UBP’yle, geçtiğimiz günlerde istifa eden Cemal Bulutoğluları arasında yaşanan sürece değinen Kuntay, aylarca direnen Bulutoğluları’nın istifa ettiği gibi “UBP Kurultayı'na ‘kurban’ edildiğini söyleyerek, “Bunlar siyasi oyunlar ama bu filmin sonunu ben yazacağım” dediğini; oysa kendilerinin filmin sonunu 2010 yılında söylediğini ifade etti.

Kuntay, LTB Başkan adayları Semavi Aşık’ın, “belediyenin mafya tarafından yönetildiğini ve elindeki belgelerle belediyenin batacağı uyarılarını düzenlediği basın toplantısıyla duyurduğunu” hatırlatarak, parti yetkilileriyle meclis üyelerinin de her fırsatta bunu kamuoyu ve yetkili mercilerle paylaştığını kaydetti.

“FİLMİN SONU MUTSUZ”

“Filmin sonu dediğimiz gibi mutsuz bitmiştir. Aylardır maaşlarını alamayan emekçiler, UBP’nin faşist uygulamaları neticesinde polis şiddetini artırmasıyla yerlerde sürüklenmiş, aldıkları darbeler nedeniyle böbrek yaralanması gibi teşhislerle hastanelere kaldırılmıştır. Açlık grevine dahi başlayan bu emekçiler, Başbakan İrsen Küçük tarafından terörist ilan edilmiştir” diyen Hakan Kuntay, “yasadışı, usulsüz borçlanmalar ve keyfi istihdamlar” yüzünden belediyenin bugünkü içinden çıkılmaz hale getirildiğini belirtti.

BULUTOĞLULARI’NA SUÇLAMALAR...

LTB eski başkanı Cemal Bulutoğluları’nın belediyenin itibarını sıfırla çarptığını; CTP’li belediye başkanının kendisine bıraktığı mirasa da sahip çıkamadığını öne süren Kuntay, Bulutoğluları’nı halka ait kamu alanlarını peşkeş çekmekle, yeşil alanları öldürmekle, Lefkoşalıyı evine hapsetmekle, ilaçlama ihalesini iki katı fazla teklif sunan firmaya vermekle ve belediyenin tüm birimlerini şahsi çıkarları için kullanmakla suçladı.

“YARGI YOLUNUN SIKI TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

CTP-BG Yerel Yönetimler Sekreteri Kuntay, Bulutoğluları’nın belgelerle ortaya konulmuş birçok usulsüzlüğü olduğunu belirterek, “Bizler bu yeni dönemde Lefkoşa’da yaratılan enkazı temizlerken yapanın yanına kalamayacağı, adaletli bir düzenin de oluşturulması için yargı yolunun en sıkı takipçisi olacağız” dedi.

“Ülkedeki siyasi anlayışı demokratik bir seçimle değiştirecek olan halkımız, UBP’nin oluşturduğu siyasi rezillikleri temizlemeye Lefkoşa’dan başlamalıdır” diyen Kuntay, Lefkoşalılara çağrı yaparak “UBP’nin halktan çaldıklarının artık çuvala sığmadığını”, Kıbrıs Türk halkının yaşatılmak UBP-devlet bütünleşmesinde yaşatılmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini, halkın bu gidişata dur diyeceğini söyledi.

“LEFKOŞALILARA TARİHİ VE BÜYÜK GÖREV...”

Kuntay, toplumsal güveni, ancak yeni bir yönetimin inşa edebileceğini; Lefkoşalılara çok büyük ve tarihi görev düştüğünü, yeni seçilecek belediye yönetimine sahip çıkılarak, devlet aklının gerektirdiği şekilde belediyenin elbirliğiyle yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini vurguladı.

“ÜLKE YÖNETİMİ GİBİ LTB’YE DE TALİBİZ”

CTP’nin yerel yönetimlerdeki deneyimleriyle, denk bütçe hedefi, gelir-gider yönetimini elinde tutabilecek ve minimum borçlanmayla belediyeyi ayağa kaldırarak, çalışanların haklarını gününde teslim edebilecek kadroları, bilgi birikimi ve tecrübesi olduğunu ifade eden Hakan Kuntay, “Ülke yönetimine talip olduğumuz gibi Lefkoşa Türk Belediyesi’ne de talibiz” diye konuştu.

Kuntay, istifalarını sunmayan UBP’li meclis üyelerinin de derhal istifa etmesini ve demokratik sürecin önünün açılması sonucu en erken zamanda top yekûn seçime gidilmesini istediklerini ifade ederek, şöyle dedi:

“Artık kaybedecek vaktimiz yoktur. Lefkoşalı yeni başkanı ve meclis üyelerini seçip derhal çalışmaya başlamalıdır. UBP hala daha belediyeyi rant aracı olarak kullanmak için siyasi hesaplar peşinde koşmaya artık bir son vermeli, bu halka ihaneti daha fazla sürdürmemelidir. 
Bilinmelidir ki hem Lefkoşa’ya hem ülkemize olan sevdamız daima var olacaktır.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kuntay, “CTP’nin LTB’deki yıkım altından nasıl kalkacağı” yönündeki soru üzerine, CTP’nin halen 8 belediyedeki başarısının ortada olduğunu; kötü durumda birçok belediyeyi düzlüğe çıkardığını söyledi. Kuntay, bu tecrübeleri ve kadrolarıyla LTB’ye talip olduklarını kaydetti.

ORTAK ADAY TARTIŞMALARI

LTB başkanlığı için sol partilerin ortak aday çıkarması konusundaki sorular üzerine Kuntay, CTP’nin tarihi boyunca halkın menfaati olacak her konuda iş ve güç birliğinden kaçınmadığını ancak parti tabanının kendi aday adayını belirleme çalışmalarını başlattığını söyledi.

Kuntay, ittifak konusundaki tartışmaların yetkili kurullarda değerlendirileceğini ve kamuoyuna gerekli açıklamanın yapılacağını belirterek, “Ancak ittifak konusunda bizim resmi bir görüşmemiz olmamıştır şu anda...” diye konuştu.

“BOL BOL ADAYIMIZ VAR”

Aday adaylığı belirleme sürecinin başlatıldığını, tüzük uyarınca parti meclisi onayı gerektiğini ifade eden Kuntay, demokrasinin çalıştığını, aday sıkıntıları olmadığını, bol bol adayları olduğunu, adı geçen veya geçmeyen CTP’nin çok değerli kadroları bulunduğunu söyledi.

Kuntay, meclis üyelikleri için de çok donanımlı isimler olduğunu kaydederek, “CTP’nin aday adaylığı konusunda kadro fazlalığı taşıdığını söyleyebilirim” dedi.

İstifa eden LTB Meclis üyelerinden Alev Şensoy da, meclis üyelerinin istifalarıyla ilgili süreç konusunda hem Belediyeler Yasası’nda hem Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda düzenlemeler bulunduğuna işaret etti. Şensoy, istifanın sunulacağı makamın Yüksek Seçim Kurulu veya İlçe Seçim Kurulu olarak düzenlendiğini; yasanın açık olduğunu ancak bilinçli yaratılmış bir kargaşa bulunduğu görüşünü savundu. Şensoy, demokratik sistemle yönetim iddiası yapanların, istifaları kabul etmemesini “marifet, cambazlık” diye niteledi.

Hakan Kuntay ise bu konuda, onaylamak meclise düşse de, istifanın tek taraflı tercih olduğunu söyledi.