GÜNEY’DE İŞKENCECİ POLİSLER

Avrupa Konseyi’nin Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) Güney Kıbrıs ile ilgili raporunda, cezaevleri ve tutukevlerindeki kötü durum ve polislerin tutuklulara yaptığı kötü muameleler kaydedildi.

Simerini gazetesi “İşkenceci Polisler... CPT Raporu: Tutukluların Makatına Nesneler Sokuyorlardı... İşkence... Sardalye Gibi..” başlık ve alt başlıklarıyla verdiği haberinde, CPT raporunun polis ve cezaevi makamlarının kullandığı metotları kara renklerle tasvir ettiğini yazdı.

Gazete, 2008 dönemine değinildiği ve dört yıl gecikmenin ardından dün kamuoyuyla paylaşılan raporda, Güney Kıbrıs makamlarıyla yapılan iyi işbirliğinden bahsedilse de cezaevi ve polis tutukevlerinde denetimin engelini teşkil eden vakaların kaydedildiğine işaret etti.

Gazete, raporda, vatandaşların, özellikle tutuklandığında veya gözaltı sırasında, polislerin kötü muamelesine maruz kaldığı yönünde şikayetler alındığının belirtildiğini kaydetti.

Raporda polisin alnına dayadığı silahla tehdit edildiğinden, “cinsel organına buz, makatına nesnelerin sokulduğundan, hayalarının çekildiğinden, falakaya yatırıldığından şikayet eden” bir vatandaşa değinildiğini belirten gazete, daha sarsıcı olanın ise, tıbbi raporların da iddiaların gerçekliğini doğrulaması olduğunu yazdı.

Habere göre raporda, vatandaşların polisler tarafından dövülmesi, tutukluların tecavüzle tehdit edilmesi ve polislerin (olayları) örtbas etme çabaları da kaydedildi.

Cezaevi konusunda ise aşırı nüfustan dolayı durumun zor olarak tasvir edildiğini aktaran gazete, özellikle tıbbi bakım eksikliğine işaret edildiğini yazdı.