Amerika Birleşik Devletleri’nde 28 Nisan 2021 tarihi itibari ile Covid-19 nedeniyle kaybedilen kişi sayısı toplam 557 bin 486 olarak verilmiş

 (https://www.statista.com/statistics/1191568/reported-deaths-from-covid-by-age-us/) .

Yaşlara göre dağılımda, 0-17 yaş arasında Covid-19 nedenli kaybedilen çocuk sayısı 277.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin 29 Nisan 2021 tarihli raporunda ise,

Covid-19 ile ilişkili çocuk ölümlerin, tüm Covid-19 vakalarının %0.00-%0.21’ini teşkil ettiği, 10 eyalette ise hiç çocuk ölümü bildirilmediği ifade ediliyor.

Vakaların görüldüğü eyaletlerde ise çocuk Covid-19 vakalarının %0.00-%0.03 oranında kayıpla sonuçlandığı belirtiliyor.

(https://services.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report/)

Bir tarafta çocuklarla ilgili veriler bu şekilde iken, diğer taraftan da Pfizer hummalı bir şekilde 12-15 yaş arası çocukların aşılanması için FDA’nın acil kullanım onayını bekliyor.

Geçtiğimiz gün de ABD Başkanı Joe Biden da, FDA onay verir vermez, eyaletlerde 12-15 yaş çocukların Covid-19 aşılanmasına başlanacağını duyurdu.

Peki çocuklarımız neden aşılanmaya başlanıyor?

Cevap çok basit, onları korumak için.

Ama biliyoruz ki çocuklar bu hastalığı ağır geçirmiyorlar.

Veriler ortada.

Bir diğer argüman da, asemptomatik taşıyıcı çocukların, Koronavirüs’ün toplumda yayılmasına neden olması.

Covid-19 ile ilgili yapılan aşı çalışmalarında, aşıların bireyleri hastalıktan korurken aynı zamanda virüsün yayılmasını da azalttığına dair veriler paylaşılmaya başlandı.

Belki de çocukların bu asemptomatik taşıyıcılıklarının önüne geçmek için aşılanmaları gerektiği daha fazla gündeme getirilecek.

Covid-19 pandemisinde ilerledikçe görüyoruz ki, Covid-19 aşı programı 12 yaşına kadar inecek.

Daha ileri bir yorum yapacak olursak, 6 aylık yenidoğanlara da aşı çalışmalarının olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, sanki Covid-19 aşısını yaptırmayan yaş grubu kalmayacak gibi bir sonuç çıkıyor.

Üstelik, aşıların koruyuculuklarının da 6-8 ay bilemedik 1 yıl olacağını düşünürsek,  bu aşıların düzenli bir döngüyle uygulanacağı apaçık ortada.

Gelecek ne getirecek bilemiyorum ama, önümüzde düzenli bir mRNA, DNA aşılama süreci var gibi görünüyor.

Bebeklerden en büyüğümüze yapılması hedeflendiği neredeyse anlaşılan bu aşı serüveninin, tıbbın aydınlık yüzünü mü yoksa karanlık yüzünü mü göstereceğini devletlerin ve toplumların yakından takip etmesi gerekiyor.

İletişim: 0542-8529899