Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, 13 Ağustos Pazartesi hayvan üreticilerinin yapacağı eyleme destek vereceğini açıkladı.

Birlik Başkanı Alican Kabakçı yaptığı yazılı açıklamada, “Bu mücadele topraktan kopartılmaya çalışan bizlerin toprağa tutunma kavgasıdır. Bu mücadele zulmü siyasi güç olarak kullananlara karşı artık yeter (game over) demenin kavgasıdır” dedi.

EYLEM PAZARTESİ

Çiftçiler Birliği üyelerinin Gönyeli ve Hamitköy Çemberlerinde toplanarak eyleme destek vereceklerini belirten Kabakçı, “13 Ağustos sabahı artık tarım sektörünün de yüzü gülecek, sessiz çoğunluk sesini tüm ülkeye duyuracak. Bu mücadele hakkın ve halkımızın mücadelesi olacak” ifadesini kullandı.

Son dönemde ülkede huzursuzluk ve kaos ortamı yaratıldığını savunan Kabakçı, çiftçinin altı aydan beridir alacaklarını bekleyerek iktidarın zam bombardımanına göğüs gerdiğini ileri sürdü.

Alican Kabakçı, “Mazota her gün zam yaparak ülke sorunlarını ve tarım kesiminin dertlerini çözeceğini sananlar ancak günlük politikaların kurbanlarıdırlar ve bir tek amaçları vardır o da makamlarını ve koltuklarını korumaktır” dedi.

“Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği olarak, bizler artık  tarım kesimine bu hükümet tarafından reva görülen yaşam tarzına dur diyoruz” diyen Kabakçı, 2012 yılı bütçesinde tarım kesimini yüzde 35 geriletmeyi hedef alan politikaların  artık gözler önüne serildiğini belirtti.

 

ÇİFTÇİNİN SONU GELİYOR

Kabakçı şöyle devam etti:

“Bir taraftan suni gübreye, tohumluk buğdaya, tohumluk tiritikaleye, tohumluk vigoya uygulanan yüzde 25 faiz diğer taraftan 1 yılda yüzde 70’e varan mazot zammı ve bakanlar kurulu kararları ile serbest bırakılan tahıl satışları et ithal izinleri ve un ithal izinleri ülke çiftçisinin sonunu hazırlamaktadır. Hiçbir tedbir alınmadan, hiçbir anti-monopol yasası hazırlanmadan ve rekabet kurulu tüzükleri yürürlüğe girmeden Kıbrıs Türk çiftçisini, üreticisini, hayvancısını kısacası vatan topraklarına can veren, vatan topraklarını yeşerten, işleyen, yazın kavurucu sıcağında, kışın dondurucu soğuğunda yılmadan yorulmadan çalışan insanlarımızı kendi kaderlerine terk etmek hangi düşünceye hizmet etmektedir…Ya alın terlerinin karşılığı hükümet edenler tarafından ödenecek ya da bu terin karşılığı söke söke alınacak. Geldiğimiz noktada ısrarla insanlarımızı yollara dökmek için çaba sarf eden bu hükümet oynadığı bu çirkin oyunun altında ezilecektir.  Günlerdir tüm ikazlarımıza rağmen çiftçimizi yok sayan iktidar bilmelidir ki bu yaşam kavgasında alın teri kazanacaktır. “
2011 Bütçesi  2.6 trilyon ve 2.9  trilyon iken tarıma ayrılan payın her iki bütçede  de 100’er milyar olduğunu ifade eden Kabakçı, 7 Eylül 2010’da  mazotun litresi 1.87 TL iken 9 Ağustos 2012’de  mazotun litresi 2.97 TL olduğunu, 2012 ürün bedellerinin de ödenmediğini belirtti.

“Bir taraftan Çiftçi ve Hayvancının alacakları dururken diğer taraftan çiftçimizin borç faizlerindeki yüzde 25 faiz devam etmekte” diyen Kabakçı, “ 152 çiftçimizin  2010 yılındaki sel felaketinden görmüş oldukları zarar ve ziyanları ödenmedi. Süt paraları 3 listedir ödenmedi.  2010 yılı gübre(20.20.0) fiyatı 50kg. 43TL,  2012 Yılı tahmini gübre(20.20.0)  fiyatı 50kg. 85TL” dedi.