“TÜRKİYE’NİN KENDİ YAVRUVATANINI TECRİT ALTINDA BIRAKMASI KABUL EDİLEBİLECEK BİR POLİTİKA DEĞİL”

“LİBYA’DA GÖSTERDİĞİMİZ HASSASİYETİ UMUT EDİYORUM Kİ BURADAKİ SOYDAŞLARIMIZA DA GÖSTERECEĞİZ”

BOZER: ”YENİ STRATEJİLER BELİRLEYİP KIBRIS MESELESİNE YENİ BİR YÖN VERMEMİZ GEREKİR”

1 Aralık 2012 Türkiye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan yardımcılarından Gürsel Tekin, Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından organize edilen konferansa katılmak amacıyla partiden bir heyetle KKTC’de bulunuyor. Resmi temaslarda da bulunan Tekin, Meclis Başkanı Hasan Bozer tarafından kabul edildi.

Bozer kabulde, Türk tarafının Kıbrıs’la ilgili politikalara yeni yön vermesi gerektiğini söylerken; Tekin, “Türkiye’nin kendi yavruvatınını tecrit altında bıraktığını” ifade etti.

YENİ STRATEJİ…

Meclis’teki kabulde konuşan Başkan Bozer, Kıbrıs meselesinde iş ve güç birliğine şiddetle ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bozer, “Değişik program ve düşünceler içerecek ortak bir kararlılıkla ortak bir proje üzerinde çalışıp yeni stratejiler belirleyip Kıbrıs meselesine yeni bir yön vermemiz gereken noktadayız” dedi.

BM Genel  Kurulu’nda Filistin’e “üye olmayan gözlemci ülke” statüsü verilmesinin memnuniyetle karşılandığını dile getiren Bozer, BM tarafından hazırlanan çözüm planını reddeden Güney Kıbrıs Avrupa Birliğine üye yapılırken KKTC’ye ambargo uygulanmasına devam edilmesini Kıbrıs Türkü’ne haksızlık olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türkü’nün gerek Avrupa ülkeleri, gerekse Türk cumhuriyetleri ile ikili temas girişimlerinin dahi çok ciddi çalışmalarla engellenmeye çalışıldığını ifade eden Bozer, şunları söyledi:

“Dünyada yerini alma adına atmamız gereken ciddi adımlar vardır. Son dönemde temmuz ayına kadar olan süreci son süreç olarak koyduk, Birleşmiş Milletler buna ‘end-game’, yani ‘ya olur, ya olur’ dedi; ama sonra Kıbrıs meselesi bekleme odasına alındı. Bu bizim aleyhimize bir pozisyon…”

Güney Kıbrıs’ta gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminin ardından müzakerelerin yeniden başlamasının beklendiğini, ancak Kıbrıs Türk halkının geleceğini görmek istediğini söyleyen Bozer, “Masa başında Rumların bizi mahkûm etmesini engellemeliyiz” dedi.

Bozer, Kıbrıs Türkü ile Türkiye’nin istişare içerisinde hareket etmesinin önemini de vurguladı.

EN HASSAS KONU… LİBYA KADAR HASSASİYET…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin dei, Kıbrıs sorununun CHP’nin en hassas noktalarından biri olduğunu belirterek, “Kıbrıs sorunu sadece BM inisiyatifine bırakılırsa bu süreç ne yazık ki fazla ilerlemeyecek” dedi.

“Ortadoğu’da ağabeylik yapmaya soyunan” Türkiye’nin, “kendi yavruvatanını tecrit altında bırakmasının” CHP tarafından kabul edilebilecek bir politika olmadığını belirten  Tekin, “Türkiye, güçlü bir ülke. Sorunların çözümünde daha aktif rol alması gerekiyor. Ne yazık ki asıl uğraşmamız gereken işlerle çok meşgul değiliz, uğraşmamamız  gereken işlerle çok meşgulüz. Libya’da gösterdiğimiz hassasiyeti umut ediyorum ki buradaki yurttaşlarımıza, soydaşlarımıza, Yavruvatanımıza da göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Tekin, AK Parti iktidarının Kıbrıs sorununda CHP’nin politikasına geldiğini de savundu.

Bozer, Tekin’e hediye de takdim etti.

(ID/GUR) FOTOĞRAFLI