SEÇİM SONUÇLARININ BUGÜN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Cezayir, Cezayir İçişleri Bakanı Daho Uld Kablia, ülke genelinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde oy kullanma işleminin tamamlandığını açıkladı.

Uld Kablia, oy kullanma oranının belediyelerde yüzde 44,26 valiliklerde ise yüzde 42,92 olduğunu belirterek, ''Bu katılım oranı 2007'deki oranla kıyaslandığında ülkede istikrar olduğunu gösterir'' dedi.

İçişleri Bakanı Kablia, seçimlere beklenenden daha fazla katılım olduğunu, en yüksek oy kullanma oranının yüzde 72,82 ile ülkenin güneyindeki Tenduf ve yüzde 70,22 ile Adrar kentinde, en düşük katılımın ise yüzde 26,57 oranıyla başkent Cezayir'de gerçekleştiğini açıkladı.

İslami Barış Toplumu Hareketi ise bakanlığın açıklamasında belirtilen katılım oranının gerçekleri yansıtmadığını ileri sürdü. Hareket, seçimlerde bazı belediyelerde yoğun olarak güvenlik güçleri ve askerlerin oy kullandığını savundu.

Nahda Hareketi ise yönetimi kendi seçim bölgelerinde emniyet güçleri ve askerlere gruplar halinde oy kullandırmakla suçlayarak, ''Bu, kanunu ihlaldir ve yönetimden seçimlerin adil olmadığını gösteren bir mesaj olarak kabul edilir'' diye konuştu.

Öte yandan Yargı Komitesi Başkanı Süleyman Budi yaptığı açıklamada, seçimde oy kullanma sırasında yaşanan usulsüzlükler konusunda kendilerine 218 şikayet dilekçesi geldiğini, bu şikayetlerden 19'unun yargıya intikal ettiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı'nın seçim sonuçlarını bugün açıklanası bekleniyor.

(AA/RU/HY)