Gazimağusa’da 20 Ağustos 2015 tarihinde meydana gelen büyük kavga ile ilgili davada Felek grubundan suçlarını kabul eden Adem Sakızcıoğlu ve Cengiz Çete isimli sanıklar dün Gazimağusa Ceza Mahkemesi huzurunda yargılanarak mahkum edildi.

Sanıklardan 2 ay hapis cezasına çarptırılan Adem Sakızcıoğlu, Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunduğu süre de göz önünde bulundurularak tahliye olurken, diğer sanık Cengiz Çete 1 ay hapis yatacak.

Hastaneye giderek olaylara dahil oldular İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Hasan Çaltılı mahkemeye olguları aktardı. Sanıklardan Adem Sakızcıoğlu’nun Gazimağusa Kaza Mahkemesi önünde çıkan kavganın hemen ardından yanında çalışmakta olan şoförü olan diğer sanık Cengiz Çete’yi de alarak Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne gittiğini anlatan Çaltılı, Sakızcıoğlu’nun hastanede çıkan olaylara karıştığını söyledi.

Sanıklardan Cengiz Çete’nin de daha sonra hastane içerisine girdiğini belirten Çaltılı kanunsuz topluluk suçunu işlediğini ifade etti. Savunma avukatı İbrahim Demirtaş ise kavgada fitili Ali Osman Uçanok’un ateşlediğini ve sanıkların hastaneye gittiği sırada karşı grubu görmesi ile tahriğe kapılarak konu suçu işlediğini iddia etti.

Toplum huzurunu bozar nitelikte bir suç Kararı okuyan Gazimağusa Ceza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanıkların işlemiş olduğu suçun kamuda sukünet ortamını bozan suç türleri arasında olduğunu söyledi. Toplumun huzurunu korumak amacı ile mahkemelere büyük görevler düştüğüne vurgu yapan Toroslu, konu suçlara toplumda yarattığı kaygı ve huzursuzluğu da göz önünde bulundurarak caydırıcı ve ibret verici cezalar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öc alma duygusu öne çıktı Sanıkların Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne giderek karşı tarafı görünce tamamen öc alma hissi ile saldırdıklarını belirten Toroslu, bu bağlamda savunma avukatının hafifletici nedenlerde belirttiği tahrik iddiasını dikkate almadığını ifade etti. Sanıklardan Adem Sakızcıoğlu’nun ayrıca ciddi darp suçunu da işlediğini belirten Toroslu, Cengiz Çete’nin herhangi bir fiilde bulunmadığını ifade etti.

Sanıkların suçlarını kabul ederek adaletin erken tecellisine katkıda bulunmalarını ve Adem Sakızcıoğlu’nun benzer sabıkasının, Cengiz Çete’nin ise sabıkasının bulunmayışını sanıklar lehinde hafifletici nedenler olarak dikkate aldığını söyleyen Toroslu, toplumun huzur ve sükûnetini korumak amacı ile caydırıcı olması bakımından sanıklara hürriyeti bağlayıcı bir ceza vermeyi uygun ve adil bulduğunu bildirdi.

Toroslu, sanıkların suçtaki rollerini de göz önünde bulundurduktan sonra farklı cezalar vermeyi adil bulduğunu da belirttikten sonra, Adem Sakızcıoğlu’nu 2 ay, Cengiz Çete’yi ise 1 ay hapse mahkum ettiğini açıkladı.