ABD'de geliştirilen ve alkolle çayın karıştırılması sonucu elde edilen çay birası kısa bir süre sonra piyasaya sürülecek.Dünyanın en büyük turizm ve ticaret merkezlerinden biri halen gelen Dubai’de, iki yılda bir düzenlenen, ‘Dünya Çay Forumu ve fuarında dünya çay sektörünün temsilcileri bir araya geldi.

Forumda konuşan Dünya Çay Dergisi editörü ve ABD’li araştırmacı Dan Bolton ise, dünya genelinde çayın sağlık açısından faydalarının anlatılarak çay tüketimine ilginin artırılması gerektiğini söyledi.

Bolton, ülkelerinde geliştirilen ve alkolle çayın karıştırılması sonucu elde edilen çay birasının kısa bir süre sonra piyasaya sürüleceğini sözlerine ekledi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da, dünyanın en büyük 5’inci çay üreticisi olan Türkiye’nin yeni hedefinin dünyaya açılmak olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olduğunu ve AB ülkeleri arasında tek çay üreten ülke olduklarını ifade eden Sütlüoğlu, şöyle konuştu: “Bizim çaylıklarımızın tamamının üzerine kar yağmaktadır. 10 gün öncesinde çay bahçelerinin üzeri karla kaplıydı. Bundan dolayı çaylarımız da haşere bulunmamaktadır. Hiçbir şekilde haşere ilacı kullanılmamaktadır. Çayımızın tamamen organik olma kabiliyeti vardır. Sadece kimyasal gübreden vazgeçerek çayımızın tamamını organik yapma hedefimiz var. Daha değerli olan organik ürünle birlikte çay üreticimize daha iyi fiyat vermeyi düşünüyoruz. Organik çayla dünya dünya pazarına açılmayı hedefliyoruz. Bu sektörün her kesiminin daha fazla gelir kazanması anlamına geliyor."

BAYRAMOĞLU : ÇAY KANUNU SEKTÖRE IŞIK TUTACAKTIR
Forumda konuşan Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu da, çay sektörünün kamu elinden özel sektöre açılmasından bu yana geçen 28 yıllık süre içerisinde ülkede borsa sistemi kurulmadığı için çiftçi ödemelerinden pazarlama konularına kadar değişik sorunlar yaşandığını belirterek, “Türk çay sektörünün yeniden yapılandırılması, kalite ve çeşitlilik standartlarının oluşturulması, uluslararası alanda yeni marka oluşturmak ve dünya piyasasına açılmak için çay kanunu çalışması yaptık. Ancak bugün itibariyle borsa sistemine geçmeye yönelik kanun çalışmalarını bitiremedik. Tüm düzenlemeler, kanun ve yönetmenlik ve alt yapı çalışımları tamamlanmış ise ancak önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesini umut ediyoruz. Bu kanun çalışması hayata geçirildiğinde dünya genelinde çay sektörüne çok ciddi ışık tutacaktırö dedi.