Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yüzde 74.80 oranla, son beş yılda elde edilen en yüksek kontenjan doluluk oranına ulaşıldığını belirtti.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, KKTC’de faaliyet gösteren üniversiteler ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıya, üniversitelerin mütevelli heyeti başkanları ile rektörleri katıldı.

Toplantı sonrası yaptığı açıklamada, sınava giren adayların yaptığı tercihler doğrultusunda 2022 YKS Merkezi Yerleştirme sonuçlarının dün ÖSYM tarafından açıklandığı ifade eden Çavuşoğlu, bu sonuçlara göre, KKTC üniversiteleri için ayrılan 14 bin 895 kontenjan içerisinde, bir programa kayıt hakkı kazanan TC uyruklu öğrencilerin sayısının 11 bin 141  olduğunu ve %74.80 doluluk oranıyla son beş yılda elde edilen en yüksek doluluk oranına ulaştıklarına dikkat çekti.

Geçen yıl, ODTÜ, İTÜ ve ASBÜ’ye kayıt hakkı kazanan öğrenci sayısının  773 olduğunu, bu yıl ise ayrılan bin 295 kontenjanın bin 127’sinin dolduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bu alanda da geçen yıla göre %45,80’lik bir artış yakaladıklarını belirterek, KKTC üniversitelerine kayıt hakkı elde eden toplam öğrenci sayısının, geçen yıla göre 4 bin 708  daha fazla olduğunu açıkladı.

Son beş yılın kontenjan doluluk oranları hakkında da detaylı bilgi veren Çavuşoğlu, 2018 yılında %45,94; 2019 yılında %57,35; 2020 yılında %62,36; 2021 yılında %56,55 ve 2022 yılında %74,80 doluluk oranı yakaladıklarını ve bu yıl 11 bin 141 öğrencinin KKTC üniversitelerine kayıt yapma hakkı kazandığını söyledi.

Yaptıkları girişimlerle, KKTC üniversitelerine ayrılan kontenjan sayılarında %11’lik artış yapıldığını ve 2021 yılında ayrılan 13 bin 369 kontenjan sayısının, 2022 yılında 14 bin 895’e çıkarıldığını belirten Çavuşoğlu, geçen yıla göre bu yıl 3 bin 581 daha fazla öğrencinin, KKTC üniversitelerinde eğitim görme hakkı kazandığını dile getirdi.

“Elde edilen bu sonuçlar, üniversitelerle birlikte attığımız adımların ve yapmış olduğumuz tanıtım faaliyetlerinin ne kadar yerinde olduğunun bir göstergesi olmuştur. Bu bağlamda, yükseköğretimin gelişimini sağlamak için yapmış olduğumuz çalışmaların meyvelerini toplamaya başladığımızı görmek, ülkemiz adına memnuniyet vericidir.” diye konuşan Bakan Çavuşoğlu, KKTC’de kampüsü bulunan TC üniversitelerine yerleşen öğrenci sayılarında da artışın olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

 “Yükseköğretim alanında, öğrencilerimize sağladığımız özgür, güvenli, kaliteli ve nitelikli eğitim ortamlarıyla hem ülkemizde hem de dünyada tercih edilen bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.” ifadelerine yer veren Çavuşoğlu, tüm çalışmalarını “Öğrenci Dostu Ada” olma yönün yaptıklarını sözlerine ekledi.

-"Harçlarda indirime gidilmesini önerdim"

Konulan hedeflere ulaşma noktasında emek veren herkese teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, “Öğrenci Dostu Ada projesi kapsamında yürüttüğümüz yoğun çalışmalarla elde ettiğimiz sonuçlar, bizleri mutlu etmiştir. Şimdi ise daha çok çalışmalı, ülkemize gelecek olan evlatlarımızı eğitim hayatları boyunca, bu güzel eğitim adasında ağırlamalı ve huzurlu bir ortam oluşturmalıyız. Bu bağlamda elde ettiğimiz sonuçların hemen ardından, üniversitelerimiz ile bir değerlendirme görüşmesi gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin, üniversitelerimize kayıt dönemi yakın dönemde başlayacak. Bu noktada, ülkemizi tercih eden öğrencilere destek olunması için harçlarda indirime gidilmesi adına üniversitelere görüşlerimi bildirdim. Üniversitelerimizin bu önerimi değerlendireceğini ümit ediyor, ortaya koyduğumuz hedeflere doğrultusunda ülkemiz eğitimini daha iyi noktalara taşıyacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde ülkede faaliyet gösteren öğrenci yurtlarının yetkilileri ile bir araya geleceğini de dile getiren Çavuşoğlu, pandemi sonrası eğitimde yakalanan ivmenin devamlılığının sağlanması adına çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Çavuşoğlu ayrıca, yerleşme hakkı kazanan öğrencileri de tebrik ederek, başarılarla dolu bir eğitim hayatı geçirmelerini temenni etti.