Çavuşoğlu: 'Bu bir devrimdir'

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programlarında Sütek, Arpa fiyatı artışı, su tartışmalarıyla ilgili soruları yanıt yanıt verdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programlarında Sütek, Arpa fiyatı artışı, su tartışmalarıyla ilgili soruları yanıt yanıt verdi.

Çavuşoğlu, popülizm maksatlı hiç birşey yapılmadığına işaret ederek, ülkeye hizmet için mevcut kadro ile en iyiyi yapmak için büyük bir çaba ortaya konulduğunu söyledi.

“Herkesin değersizleştirmeye çalıştığı ancak ülkeyi ileriye taşıyacak çalıştaylar süreci yaşadık” diyen Bakan Çavuşoğlu, süt çalıştayında ortaya çıkan kararlarda ortak akılla süt politikası oluşturulması olduğunu ve bunun için kararlı adımların atıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Süt Kurumunda büyük bir irade ortaya koyarak üreticilerle teminatlı döneme geçtik. İmalatçılara teminat vermezseniz süt yok dedik. 20 milyon TL sadece hak edişlerin teminatını aldık, artı borsada aldıkları sütlerin teminatlarıyla yaklaşık 25 milyon TL tamamen dünya kurallarına uygun teminatlı mal alımı ve satımı dönemine geçildi. Bu bir devrimdir” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Sütek’deki devrimin içerisinde bir diğer devrimin ise sütün verimi için hastalıklardan ari bir coğrafyanın sağlanması olduğunu söyledi.

Nazım Çavuşoğlu, “Son 40 yılın en ciddi operasyonu yapıyoruz. Kamu özel ortaklığı ile brucella hastalığı için mücadele veriyoruz. Şuanda ilk tarama tamamlandı. İkinci taramaya geçildi. 4-5 ay sonra bu süreci tamamladıktan sonra işletmelerimiz ve coğrafyamız hastalıktan ari bir konuma gelecektir” şeklinde konuştu.

Ülkenin ihtiyacının soğuk zincir mezbahalarına geçilmesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, “mezbahalar şuan istediğimiz noktada değil. Bunun için yatırım yapacak girişimcilere Kalkınma Bankasından ciddi destek vereceğiz" dedi.

“MERKEZİ İHALE KOMİSYONUN HESAPTA YASASI YENİ ANCAK UYGULAMASI ESKİ"

Üreticiden şuanda 71 kuruşa alınan arpanın 72 kuruşa satıldığını ve TÜK’ün yaşama farkı olan 5 kuruşu devletin vermesi gerektiğini ancak henüz bu paranın alınmadığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Eğer arpa bu şekilde devam edecekse Maliye’ye sübvansiyenin hayata geçmesi gerektiğini belirttim. Ancak Maliye bu yıl sübvansiye yapamayacağını söylediği için TÜK işlerini sürdürebilmesi için normalde arpada kilo başına 7 kuruş para alması gerekirken şuanda yaklaşık 5 kuruş alınıyor” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Merkezi İhale Komisyonu’nun değişen yasasından dolayı arpa ihalesinde ciddi sıkıntı yaşandığını ve bunun arpa fiyatına olumsuz yansıdığını açıkladı.

Çavuşoğlu “Merkezi İhale Komisyonunun Yasası değişti. Bu yasaya göre 70 bin ton arpa ihalesine çıktık. Hiç kimse 35 günlük sürede teklif vermedi. Dünyada arpa ihaleleri iki gün içerisinde gerçekleşiyor. Türkiye geçtiğimiz günlerde 2 günlük sürede 60-70 bin ton arpa satın aldı. Merkezi İhale Komisyonunun hesapta yasası yeni ancak uygulaması eski. İhale süresi 35 gün ve arpanın fiyatı 35 günde 50 defa değişir. Teklifte atılmayan ihale sürecinde arpa tonuna 20 dolar zam yedi” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İhale Komisyonundaki arpa ihalesi sürecinin ardından TÜK’ün ihale yöntemi ile arpayı satın alındığını belirtti.

Bir soru üzerine Tarım Sigortasının bu yıl kuraklıkla ilgili bir tespitinin olmamasından dolayı Kuraklık haritasının çıkmadığını da belirten Bakan Çavuşoğlu, “Kuraklık haritasını çıkarmada geç kaldık veya yayınlamadık diye bir yaklaşım doğru değil. Tarım Sigortası uzmanlarının ekinler yeşil iken araziye çıkıp incelemeleri ve bazı yerlerde verim düşüklüğü olabileceği uyarısının ardından Bakanlar Kurulundan sano ve silaj yapımını teşvik edecek bir fiyat artırımına gittik. Uzmanların arazilerde yaptıkları değerlendirmelerde bir verim kaybı görülmekle birlikte kuraklık kapsamına girebilecek noktada herhangi bir tespitte bulunulamadı” dedi.

Türkiye’den gelen su projesinde 2013-2016 yıllarında bir kayıp yaşandığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Eğer söz konusu 3 yıl iyi değerlendirilmiş olsaydı şuanda tarım sulama suları bu coğrafyaya akmış olacaktı. 3 yıl gerginlik yaratarak Ankara’ya gidip evet diyerek buraya da gelip parti meclisinde “ret” diyerek kahramanlığa soyunanlar şimdi de çıkıp tarım sulama suyunu geciktirdiğimiz ile ilgili trajik komik eleştiride bulunuyor” şeklinde konuştu.