Bakanlar Kurulu’nun Lefkoşa’da çöp toplama ve ilaçlama işlemleriyle ilgili tam yetkilendirdiği Lefkoşa Kaymakamlığı, yarın belediye sınırları içinde çöp toplama programı açıklayacak. Lefkoşa Surlariçi’ndeki çöp toplama işlemleri ise belediyedeki sorun çözümlenene kadar, araç ve personel tahsis edilecek muhtarlar tarafından yapılacak.


Lefkoşa’daki çöp sorununun en fazla etkilediği bölge olan Suriçi’nde kaymakamlığın koordinesiyle çalışmalar sürerken, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu öğleden sonra bölgede incelemelerde bulundu ve basına açıklama yaptı.


Eski Polis Sokak’taki çöp kaldırma işlemlerini bir süre izleyen Çavuşoğlu, Lefkoşalıları uzun zamandır rahatsız eden LTB’deki sıkıntıların yarattığı görüntülerin halk sağlığını ve çevre koşullarını bozmaması için kaymakamlığı görevlendirdiklerini söyledi.


Yapılan planlamaya göre Suriçi’nde yarına kadar büyük çöp yığını kalmayacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, oluşan büyük çöp yığınlarının, sokaklar dar olduğu için büyük iş araçları giremediğinden küçük van araçlarla kaldırıldığını anlattı.


Çavuşoğlu, çöplerin buradan toplama merkezine, oradan da Güngör Çöplüğü’ne taşındığını belirtti.

Muhtarlara katkıları için teşekkür eden Çavuşoğlu, evlere siyah çöp naylonları dağıtıldığını; yarından itibaren sokakların süpürülmeye de başlanacağını bildirdi.


YARIN PLANLAMA YAYIMLANACAK

Lefkoşa’nın diğer bölgelerindeki çöplerin büyük kamyonlarla kaldırıldığı için çalışmaların daha hızlı yapılabildiğini kaydeden İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Yarın akşam burası da o seviyeye gelecek. Yarın akşam Kaymakamlığımız tarafından bir planlama yayınlanacak ve her mahalleden çöplerin hangi gün, hangi saat alınacağı da belli olacak. Bununla birlikte vatandaşlarımızdan da bu belediye sorunu çözülene kadar yardım isteyeceğiz. Bu çevre hepimizin, burada hep beraber yaşıyoruz. O yüzden sorunun çözümünü de hep beraber yapacağız, ta ki belediye faaliyetleri normale dönene kadar... Muhtarlarımızla birlikte kaymakamlığımız çok büyük özveriyle bu görevi yapıyor. Muhtarlarımıza ve anlayış gösteren halkımıza çok teşekkür ediyorum.”


UBP’LİLER DE İSTİFA EDECEK Mİ?

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, LTB’deki UBP’li meclis üyelerinin de istifa etmesi beklentisi olduğu yönündeki soruya karşılık şunları söyledi:

“Benim görüşüm açıktır. Bakanlar Kurulu’nun görüşü de açık. Tüm belediye meclis üyelerine dedik ki ‘yasanızdaki görev ve yetkileri ya yerine getirirsiniz, ya da istifa edersiniz’. Açıklamamız gayet açık yayımlanmıştır. Belediye meclis üyeleri ve siyasi partiler şapkasını masaya koymuştur eminim. Bu süreçte nerede doğrular, nerede yanlışlar, nerede eksiklikler var herkes bunu samimiyetiyle -dışarıya yansıtma cesareti olmasa bile- kendi içinde tartışacaktır ve sanırım bu sorunla ilgili kendi pozisyonlarını ona göre belirleyecektir.”

“TERCİHİM GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİ AMA...”

Çavuşoğlu, “UBP’li meclis üyelerinden istifa bekliyor musunuz?” sorusuna “Tercihim görevlerin yerine getirilmesi ama getirilmezse istifa demokratik bir seçenektir” cevabını verdi.

“BES YANLIŞ YAPIYOR”

BES’in pazartesi günü işbaşı yapmayacağını açıklamasıyla ilgili soruya karşılık da Çavuşoğlu, sendikanın yanlış yaptığı görüşünü ifade etti. Çavuşoğlu, sendikaların grev ile eylem haklarını aldıkları yasanın bir kısmını beğenirken, Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme hakkına niye saygılı olmadıklarının toplumda tartışılması gerektiğini söyledi.

“MUHALEFETİN İSTİFALARINI SAMİMİ BULMUYORUM”

Bakan Çavuşoğlu, UBP dışındaki partilerin LTB’deki meclis üyelerinin istifa ettiklerinin hatırlatılması üzerine ise, “Onlar istifa değil ki… Kamuoyuna açıklandı ama ben o istifaları samimi bulmuyorum” dedi.

LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın istifası konusunda ne düşündüğü sorusuna da Çavuşoğlu, “Belediye meclis üyeleriyle ilgili ne düşünüyorsam, Cemal Başkan’la ilgili de aynı düşünüyorum. Ya bu işler yapılacak, ya da demokratik seçenek istifa seçeneği kullanılacak. Bundan başka seçenek yok” karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, UBP Parti Meclisi’nin genel yönetim kurulu gündemiyle bugün toplanacağını ancak bu konuların da gündeme gelebileceğini belirtti.

Bakan Nazım Çavuşoğlu’nun basına açıklamasından sonra bölge muhtarlarından biri kendisine teşekkür ederek, “Artık turistlerin bölgemize gelip de çöp fotoğrafı çekmesini istemiyoruz, bundan çok rahatsızız” dedi.

DANA: “SABAH 06.30’DA YOĞUN ÇALIŞMA BAŞLATILDI”

Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana da basına yaptığı açıklamada, Surlariçi’ndeki temizlik çalışmalarının son aşamaya girdiğini; muhtarların da devreye girmesiyle sabah 06.30’dan itibaren yoğun çalışma başlatıldığını; ilgili dairelerin de katkısıyla çöplerin toplatıldığını ve biriktirilen yerlerin ilaçlandığını anlattı.

Dana, halkın da gösterdiği duyarlılıkla yarından itibaren Surlariçi’nde normal yaşantıya dönüleceğini belirtti.

TÜM EVLERE POŞET

Trafik yoğunluğu ve sokakların dar olmasının çalışmaları zorlaştırdığını kaydeden Kemal Deniz Dana, dün akşam mahalle muhtarlarıyla toplantı yaparak çöp toplama yöntemlerini değiştirdiklerini; ayrıca muhtarlar aracılığıyla tüm evlere çöp poşetleri dağıtıldığını açıkladı.

Kemal Deniz Dana, çöplerin artık bu poşetler içine konularak muhtarların uygun gördüğü noktalarda biriktirileceğini söyledi.

HER MUHTARLIĞA BİR ARAÇ 3 ELEMAN

Pazartesi gününden itibaren her muhtarlığa bir araç, iki çöp toplayıcı ve bir de süpürgeci tahsis edileceğini açıklayan Kaymakam Dana, tüm muhtarların kendi mahallelerindeki temizlik işlerini kendilerinin düzenleyeceğini; Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bağlı 50 kişilik ilaçlama ekibinin bugün Surlariçi’ni ilaçladığını da ifade etti.

Kaymakam Kemal Deniz Dana, yarın ve pazartesi günleri dezenfekte çalışması; Pazartesi günü Lefkoşa genelinde fare ve kara sinekle mücadele çalışması yapılacağını bildirdi.

Yarın basına yapacakları açıklamayla Lefkoşa’daki çöp toplama ve ilaçlama programını halkın bilgisine getireceklerini ifade eden Dana, “Pazartesi Lefkoşa normal yaşantısına kavuşacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

Dana, bir soru üzerine, Lefkoşa’daki kaotik ortam çözümlenemezse, çöp poşeti dağıtmayı Lefkoşa geneline yaymayı planladıklarını belirterek, çöplerin poşetlerde ve belli alanlarda toplanması düzenlemesine gidileceğini söyledi.

Her bölgede farklı ekipler olacağını, temizlik ve ilaçlama hizmetlerinin muhtarlarla beraber yapılacağını kaydeden Kemal Deniz Dana, Lefkoşa’daki sorunun sadece çöp toplama olmadığını; diğer belediye hizmetleri, kanalizasyon ve su gibi hizmetlerdeki sorunlara karşı özelden hizmet alarak anında çözüm sağladıklarını belirtti.

Dana, şu anda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade ederek, duyarlılıklarından dolayı hükümete, İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na, muhtarlara ve Lefkoşa halkına teşekkür etti.

Kemal Deniz Dana, bir soru üzerine, çöp toplama maliyetinin hükümetçe karşılandığını; Pazartesi Güngör çöplüğüne dökülen toplam miktarı alacağını ve rakamın netleşeceğini kaydederek, “Boyutunun çok yüksek olacağını düşünmüyorum” dedi.

RESTORANLARA UYARI

Kaymakam Dana, tüm restoran ve işyerlerine, çöplerini uygun koşullarda biriktirmeleri ve hijyene dikkat etmeleri konusunda uyarı yaptıklarını da belirterek, aksi halde mühürleme yoluna gideceklerini ilettiklerini açıkladı