KKTC Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Tomris Güven, açılışlarda veya kazanılan bazı zaferlerde, başarılarda hayvanların herkesin gözü önünde kesilerek kurban edilmesini “kabul edilemez hareket” diye niteledi. Tomris Güven, en son olarak UBP Güzelyurt ilçesi başkanlık seçiminde, çocukların da bulunduğu bir ortamda, herkesin gözü önünde Ahmet Çaluda için kurban kesilmesini kınadı. Kan akıtılarak kutlama olamayacağını belirten Güven, “Bu olsa olsa vahşet olur. Kan ile sevinç zıt olaylardır, bir arada yer alması abestir” dedi.
 

“Doğru bulmuyoruz”

 

Tomris Güven dün KIBRIS’a yaptığı açıklamada, UBP’nin Güzelyurt ilçe başkanlığı seçiminde galip gelen Ahmet Çaluda’nın zaferini kutlamak için Muhteşem Düğün Salonu önünde kurban kesilmesini doğru bulmadıklarını vurguladı. Ahmet Çaluda’yı başarısından dolayı tebrik eden Güven, “Keşke çoluk çocuğun gözü önünde, bu kadar kalabalık bir ortamda, böyle kanlı bir kutlama yapılmasaydı” dedi.  
Çocuklara, dostluğu, sevgiyi, arkadaşlığı, paylaşımı öğrensin diye “hayvan sahibi olunmasının” önerildiğini ve bundan da çok başarılı sonuçlar alındığını anımsatan Tomris Güven, “Halbuki dün (önceki gün) çocukların gözü önünde bu değerli varlığın başı koca bir bıçakla, çok vahşi bir şekilde kesilmiştir. Çocukların, kadınların, hayvan dostlarının yaşadığı travmayı düşünmek bile istemiyorum” dedi. 

 

 

“Kutlama değil vahşet”

 

Tomris Güven açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bizler dernek olarak 1994 yılında bu konuyu gündeme taşımıştık ve olumlu yanıt almıştık. 1994’te başıboş hayvanlar için barınağın temelleri Birinci Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Denktaş tarafından atılırken, bu gibi kutlamalarda kurban kesilmemesini dile getirmiş ve zamanın hükümetinden destek almıştık. 
Geçen bu kadar zaman içerisinde bu tür kurban kesimlerinin olmaması ise bizleri hep sevindirmişti. Onca zaman sonra, geçtiğimiz gün UBP Güzelyurt ilçesi başkanlık seçiminde yapılan bu hareket tekrarlandı. Biz insanların arasında yapılan bu kanlı eylemi, kutlama değil, bir vahşet olarak nitelendiriyoruz.