ANTARKTİKA'DAKİ WHİLLANS BUZULALTI GÖLÜ'NDEN YAŞAM OLUP OLMADIĞINI BELİRLEMEK İÇİN SU VE TORTU ÖRNEĞİ ALINDI

Ankara, 2 (T.a.K): Antarktika'nın batısında milyonlarca yıl buz tabakasının altında gizli kaldığı sanılan Whillans Gölü'nde yaşam olup olmadığını belirlemek için yapılan sondaj çalışmaları tamamlandı.

"Nature" dergisi, Amerikalı bilim adamlarının 801 metrelik buz tabakasını delerek Whillans Gölü'nden su örneği almayı başardıklarını yazdı.

Montana Üniversitesi'nden John Priscu önderliğindeki ekip, örneklerin alınmasından sonra sıcak su kullanarak açtıkları 30 santimetre çapındaki sondaj deliğinden göle ufak bir kamera göndererek görüntü aldıklarını söyledi.

Whillans Buzulaltı Gölüne Erişim Grubu (WISSARD) ekibi, gölden alınan su ve tortu örneklerinin yaşam barındırıp barındırmadığının belirlenmesi için analiz edileceğini belirtti.

Antarktika'da 300'den fazla buzulaltı gölü bulunuyor. Bu göllerden en büyüğü olan 3,4 kilometre derinlikteki Vostok Gölü'nde Rus bilim adamları çalışıyor.

Deniz seviyesinin 3,2 kilometre altındaki Ellsworth Gölü'nde sondaja başlayan İngiliz bilim adamları ise teknik sorunlar nedeniyle çalışmalarını yarıda kesmek zorunda kalmıştı.

Amerikan ekip, Rus ekibin ardından buzulaltı göllerinden su ve tortu örneği almayı başaran ikinci ekip oldu.

Yaklaşık 60 kilometrekare büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Whillans Gölü, Ross Denizi'nin güneydoğusunda yer alıyor.

(AA/RU/HÖ)