KOMİTE İLK OLARAK HUKUK DAİRESİ BÜTÇESİNİ OYBİRLİĞİYLE ONAYLADI

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2104 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmelerini bugün tamamlıyor.

CTP/BG Lefkoşa milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki komite, bugün Hukuk Dairesi, Ombudsman, Mahkemeler, Kamu Hizmeti Komisyonu, Maliye Bakanlığı, Gelirler Bütçesi ve tasarının madde madde görüşülüp bütününün oylamasını yapacak.

Komite, bu çerçevede ilk olarak 8 milyon 90 bin 890 TL olarak öngörülen Hukuk Dairesi Bütçesini ele aldı ve oybirliğiyle onayladı.

Birikim Özgür başkanlığında başlayan komite toplantısına Başsavcı Aşkan İlgen de katıldı.

Komite toplantısında ilk söz alan UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar, Başsavcılığın devlet için önemli olduğunu vurgulayarak, ülkede yasaların yorumlanması konusunda önemli bir görevi olduğuna dikkat çekti. Yasaların yorumlanmasının da kolay iş olmadığını ifade eden Tatar, bu yüzden Başsavcılığın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tatar, Başsavcılığın devletin menfaatlerini koruduğunu, devletin en kritik noktalarında doğru kararların üretilmesinde önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, Başsavcılığın geliştirilmesini istedi. Tatar,  kendi dönemlerinde yasaların yapılması sırasında her zaman Başsavcılıktan görüş alındığını, aksi taktirde Meclis’e götürülmediğini anlattı.

Ersin Tatar, Başsavcılığın devleti savunduğunu, örneğin Ercan Havalimanı ihalesinde yapılan işlerde Başsavcılık görüşlerinin alındığını ifade ederek, başarılar diledi.

Başsavcı Aşkan İlgen de, Anayasanın Başsavcılığa verdiği görevleri en iyi şekilde yerine getirdiğini, ekip halinde çalıştıklarını vurguladı.

Bazı sıkıntılar olduğunu, bina sorunu yaşadıklarına dikkat çeken İlgen, bu konunun en büyük eksikliklerden biri olduğunu, araç ihtiyacı bulunduğunu, fiber optik sisteme geçemediklerini, İskele şubesinin açılacağını ve orada da ihtiyaçlar olacağını anlattı.

DP/UG milletvekili Hasan Taçoy, Hukuk Dairesi’nin ülke için önenme işaret ederek, Başsavcılığın görüntüsü, çevresi ile de ön planda olduğunu, eski polis binalarının da Başsavcılığa verilmesi halinde oranın da en iyi şekilde düzenleneceğine inanç belirtti.

İlgen de, buranın YDÜ’ye verilmesi için bir derneğin talepçi olduğunu, ancak bu konunun çözümleneceğine inandığını ifade ederek, Sayıştay raporları içinse üzerlerine düşen gerekli görevi yerine getirdiklerini, bu konuda Meclis’e yardımcı olmaya hazır olduklarını vurguladı.

Birikim Özgür de, ülkede kalkınma için siyaset kurumuna  görev düştüğünü, bunu yaparken de hukuk düzeninin etkili olması gerektiğini, bu çerçevede kendisini bildi bileli yargı sisteminin hantal olduğunun söylendiğini, bunu herkesin de gözlemlediğini ifade ederek, Başsavcılığın, siyasilere bu durumun aşılabilmesine yardımcı olacak bir görüşleri olup olmadığını sordu. Özgür, bütçeye oylarının olumlu olacağını söyleyerek Başsavcılığa başarı diledi.

Aşkan İlgen de, Başsavcılığa taşınan sorunlu davalara yasaların verdiği sürede cevap verdiklerini, zaman zaman kendilerinde, fakat bu sürenin genellikle mahkemelerde, sürekli yaşanan çeşitli sıkıntılardan dolayı uzadığını anlatarak, davaların hızlı sonuçlanabilmesi için yapılan çalışmaları anlattı. İlgen, bu konuda özeleştiri de yaptıklarını söyledi.

Mahkeme, savcılık, polis her birimin bu konuyu üst seviyede görüşebileceğini  ifade eden İlgen, konuya hep birlikte el atılabileceğini vurguladı.

CTP/BG milletvekili Armağan Candan ise dönem dönem uzayan davalarla ilgili basına bilgi verilebileceğini, bunun kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla iyi olabileceğini söyledi.

İlgen de, bunu olumlu bir eleştiri olarak aldığını, değerlendireceğini, ancak gerekli davalarda TAK aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirdiklerini kaydetti.