BUN’lu Bilim İnsanları Deniz Kaplumbağaları Peşinde…

BUN Mühendislik Fakültesi Dekanı ve BUN-CiAi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Adnan Khashman önderliğinde tasarlanan yeni proje ile araştırma merkezi önemli araştırmalara imza atmaya hazırlanıyor.

Prof. Dr. Adnan Khashman ve CiAi üyesi Uzm. Didem Eskimez Mayıs 2015 tarihinde “Intelligent Machine Identification of Sea Turtles (iMist)”, “Deniz Kaplumbağalarını Akıllı Tanıma Sistemi”adlı projeyi geliştirmeye başladılar.

DENİZKAPLUMBAĞALARININ HER GEÇEN GÜN NESLİ TÜKENİYOR

Prof. Dr. Adnan Khashman konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaklaşık 95 milyon yıldan beri dünyamızda yaşayan denizkaplumbağalarının her geçen gün soylarının tükenmekte olduğu ve bu canlıların, dünyada bilinen sekiz tane türünün bulunduğuna dikkat çekti. Khashman,”bu türlerin 5 tanesi Akdeniz'de mevcuttur. Mevcut olan bu türlerden sadece 3 tanesi görülebilmiştir. ( Dermochelys coriacea, Lepidochelys kempi, Eretmochelys imbricata) Diğer iki türün (Caretta caretta ve Chelonia mydas) ise yuvalamak için Akdenizde ve Türkiye'de bulundukları bilinmektedir. Bunlardan C.caretta'nın tehdit altında, C.mydas'ın ise nesli tehlike altında olan türler arasındadır” dedi.

British University of Nicosia Mühendislik Fakültesi Dekanı ve BUN-CiAi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Adnan Khashman, Denizkaplumbağalarının bilinen 8 türünün belli başlı ayırt edilebilir özellikleri olduğunu belirtti.

DENİZKAPLUMBAĞALARINI AKILLI TANIMA SİSTEMİ!

Khashman, “örneğin gaga yapısı, ağız şekli, sırtındaki kabuk sayısı, renk ve şekil yapısı, kuyruk ve el yapısı bu kaplumbağaların ayırt edilebilir özelliklerindendir. Sadece buna bakarak kaplumbağanın hangi türe ait olduğunu söyleyebiliriz. Tasarladığımız Deniz Kaplumbağalarını Akıllı Tanıma Sistemi sayesinde kaplumbağanın farklı açılardan çekilmiş fotoğrafı görüldüğünde kaplumbağanın hangi türe ait olduğunu kolayca tespit edebileceğiz. Böylece geliştirdiğimiz bu akıllı sistem ile tür karmaşası ortadan kalkmış olacaktır“dedi.

BUN bünyesinde çalışmalar gerçekleştiren genç araştırmacıları tebrik eden BUN Mühendislik Fakültesi Dekanı Profesör Khashman,” CiAi'da çalışmaya ilgi duyan tüm araştırmacıları araştırma merkezine katılmak için bekliyoruz. İlgilenenler CiAi ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://ciai.bun.edu.tr/ adresinden ulaşılabilirler” dedi.