BULAŞICI HASTALIKLAR ÜST KOMİTESİ YENİ KARARLAR ALDI

“COVİD-19 ENFEKSİYONU GEÇİREN KİŞİLER TESTLERİNİN NEGATİFE DÖNMESİNDEN 14 GÜN SONRA ÜLKEYE GİREBİLECEK”
“GKRY’DEN KKTC’YE YAPILAN 24 SAATTEN KISA SÜRELİ KARANTİNASIZ GEÇİŞLER PAZARTESİNDEN İTİBAREN İPTAL EDİLECEK”
“ÜÇ GÜN VE DAHA KISA SÜRELİ KARANTİNASIZ GİRİŞLERİN DURDURULMASI İLE İLGİLİ KARAR 23 ARALIK’A KADAR UZATILDI”
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi bugün toplanarak bazı kararlar aldı.  Buna göre, Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişilerin testlerinin negatife dönmesinden 14 gün sonra ülkeye girebilmesine, önceden Covid-19 PCR negatif test sonucu ile GKRY’den KKTC’ye yapılan 24 saatten kısa süreli karantinasız geçişlerin pazartesinden itibaren iptal edilmesine karar verildi. 
Komite, ülkeye, charter sefer, özel uçak, tarifeli sefer ve gemi yolu ile üç gün ve daha kısa süreli karantinasız girişlerin durdurulması ile ilgili kararın 23 Aralık’a kadar devam etmesi yönünde karar alırken, ülkeye 3 günlük karantinasız girişlerle ilgili 16 Aralık tarihinde yeni bir değerlendirme yapılacağı bildirildi. 
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bugün yapılan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi toplantısına görüş ve önerilerinin alınması amacıyla Sivil Havacılık Dairesi Müdürü  de katıldı. 
Komite toplantısında alınan kararlar şöyle: 
“Covid-19 enfeksiyonu geçiren ve ülkemize gelmeyi talep eden kişilerin Covid-19 testinin negatife dönmesinden 14 gün sonra ülkeye girişlerinin sağlanması uygun görülmüştür.
Resmi Gazetede yayımlanan ülkemize düzenlenecek charter sefer, özel uçak, tarifeli sefer ve gemi yolu ile ülkemize giriş yapmak amacıyla 3 gün ve daha kısa süreli karantinasız girişlerin durdurulması ile ilgili alınan karar yeniden değerlendirilmiş olup,  23.12.2020 tarih ve saat 23.59’a kadar devam etmesine karar verilmiştir. Ancak, ülkeye 3 günlük karantinasız girişlerle ilgili 16.12.2020 tarihinde yeni bir değerlendirme yapılacaktır.
Hem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hem de ülkemizde yaşanan vakaların artış göstermesi üzerine Bakanlığımızca yapılan değerlendirme sonucunda;
KKTC’den GKRY’ne ve GKRY’nden KKTC’ye geçişlerde, çalışma, eğitim, sağlık ve Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesindeki geçişlerin, bu kapsamda geçiş yapacak olanların bunu belgelemeleri ve 10 günde bir Covid-19 PCR testi negatif sonucu ile daha önceden olduğu gibi devam etmesine;
Son 3 gün içerisinde yapılmış Covid-19 PCR testi negatif sonucu ile Yeşilırmak kapısından yapılan transit geçişlerin aynen devam etmesine;
Bunların dışında önceden Covid-19 PCR negatif test sonucu ile GKRY’den KKTC’ye yapılan 24 saatten kısa süreli karantinasız geçişlerin 13.12.2020 tarihinde saat 23.59’dan itibaren iptal edilmesine karar verilmiştir.”