Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin Lefkoşa’da büyük eylem düzenlemesi ve hükümetle anlaşmasının ardından bu kez de süt ürünleri imalatçıları ayağa kalktı.
Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği, hükümet ile hayvancıların yeni süt fiyatı tespit ettiğini, bunun da kendilerine büyük bir yük bindireceğini belirterek, fabrikalarını kapatıp, anahtarlarını da Başbakan İrsen Küçük’e verme tehdidinde bulundu.
Süt fiyatı belirlenirken, süt ürünleri imalatçılarının hesaba katılmamasının ve tek taraflı karar alınmasının kabul edilmez olduğunu ifade eden süt ürünleri imalatçıları, “Hükümetten taleplerimize henüz cevap verilmezken, bize yeni yükler getiriliyor” dedi.
Sütün fiyatının artmasıyla süt ürünlerinin de pahalı olacağını ancak, böyle bir durumda da ithal ürünlerle rekabet edemeyeceğini anlatan süt ürünleri imalatçıları, “Rekabet edebilirliğimiz zayıflayacak, fabrikalarımızı kapatacağız” diye konuştu.
İmalatçılar, süt parası ödeme vadelerinin içte ve dışta artırılmasını, uygulanan faizlerin geri alınmasını ve süt zammından vazgeçilmesini talep etti.
Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği, dün akşam KIBRIS gazetesini ziyaret ederek, sorunlarını anlattı.
Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği Başkanı Candan Avunduk, hükümet ile hayvancıların imalatçıları düşünmeden süt fiyatı belirlemesini eleştirdi.
Candan Avunduk, hükümetten üç önemli taleplerinin olduğunu ve bunların yerine getirilmemesi durumunda süresiz olarak fabrikalarını kapatacaklarını belirtti. Candan Avunduk, süt imalatçısının üzerine binen finans yükünü artık kaldıracak gücü kalmadığını vurguladı.
Uzun süredir hükümetle istişare halinde olduklarını ve kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade eden Avunduk, “Hayal kırıklığı içindeyiz” dedi.
Aylardır hükümet yetkilileriyle görüştüklerini ve süt ödeme vadeleriyle ilgili yeni taleplerde bulunduklarını anlatan Avunduk, “Yaklaşık 15 yıl önce iç piyasada 15, ihracatta ise 45 gün olarak belirlenen ödeme günleri konusunda değişiklik talebinde bulunduk ancak hiçbir gelişme olmadı” dedi.
Ekonomik sıkıntılarla birlikte gelinen noktada geri ödemeler konusunda zor günler yaşadıklarını, ürün verdikleri yerlerden geç para alırken, daha erken ödeme yapmak zorunda kaldıklarını, bu parayı bulmak için de borçlandıklarını anlatan Avunduk, yüksek banka faizleri altında ezildiklerini söyledi.
Candan Avunduk, üzerlerine binen finans yükü nedeniyle zor günler yaşadıklarını vurguladı. Aradaki finans yükünün hafifletilmesi için Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile hükümetten 30 günlük vade talebinde bulunduklarını ifade eden Avunduk, kendilerine söz verilmesine rağmen hiçbirinin yerine gelmediğini söyledi.
Dün eylem yapmalarının ardından hayvancıların hükümetle uzlaşma sağlandığının ve anlaşmanın tek taraflı olduğunun altını çizen Avunduk, şöyle konuştu: “Üreticilerden sonraki basamak olan imalatçılar hiç düşünülmedi. Bizlerin görüşü alınmadı ve anlaşma tek taraflı yapıldı. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile yapılan anlaşmada sütün fiyatı 9 kuruş artırıldı. Bunun 6 kuruşunun imalatçıdan alınacağı, 3 kuruşunu da hükümetin finans edeceği belirtildi. Aynı hükümet bizlere vade açma konusunda bir kaynak oluşturması gerektiğini söyledi. Kaynağı olmayan hükümet hayvancı için kaynağı nereden bulacak?”
Hükümetten çok açık ve net olarak üç taleplerinin olduğunu, aksi takdirde süresiz olarak fabrikalarını kapatacaklarını dile getiren Avunduk, “İlk olarak vade sürelerinin hem içeride hem de ihracatta arttırılmasını istiyoruz. İkincisi; finans yükünün fazla olmasından dolayı ödeme yapamaz duruma geldik ve var olan faizlerin geri alınmasını talep ediyoruz. Son olarak da süt zammının geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
Avunduk, taleplerinin yerine gelmemesi halinde imalatçının çalışamaz duruma geleceğini, rekabet edilebilirliliğinin zayıflayacağını, fabrikaların kapatılacağını söyledi.
Üç maddelik isteklerinin bir an önce yerine gelmemesi halinde mecburen fabrikalarını süresiz o