Lefkoşa-Gazimağusa anayolu üzerinde faaliyet gösteren et kesim tesisinden çıkan atıkları çöplüğe götüren kamyonun arızalanarak 2 gün yolda kalması sonucu etrafa yayılan kötü koku bölge sakinlerini canından bezdirdi.


Cihangir köyü yakınlarındaki Nice To Meat isimli işyerinde önceki gün kesilen hayvanların atıklarını taşıyan vidanjörden yayılan kanların yolu kapladığını ifade eden bölge sakinleri, bu da yetmezmiş gibi bir de et atıklarını her türlü hijyen ortamdan uzak, üstü açık vaziyette çöplüğe götüren kamyonun arızalandığını ve yol kenarına bırakıldığını belirtti.


 Ortaya çıkan durum nedeniyle ‘Bu ne aymazlık’ diyerek tepki gösteren vatandaşlar, kamyon içerisindeki etlere sineklerin hücum etmesinden ve etrafa yayılan kötü kokudan pencerelerini açamadıklarından dert yandı.  Konunun Lefkoşa Kaymakamlığı ve Çevre Koruma Dairesi’ne aktarması üzerine bölgeye giden müfettişler gerekli incelemeyi yaparak rapor tuttu. 



“ŞİRKETE BEŞ GÜN SÜRE VERİLDİ” 
Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana yaptığı açıklamada tutulan raporlar sonucunda değerlendirmenin yapıldığını, şirkete beş gün süre verildiği ve bu süre içinde gereken iyileştirmeler yapılmadığı takdirde kapatma işleminin gerçekleştirileceğini söyledi. 

 



GEÇMİŞTE DE YAŞANDI 
Daha önce Çelebi Et Ürünleri Sanayi olarak faaliyet gösteren tesisi o zamanlarda da tesisteki hayvansal atıkların depolanmasıyla ilgili problemler konusunda 2007 yılında hazırlanan bilirkişi raporuyla gözler önüne serilmişti.


Raporda faaliyet gösteren tesisin hijyen kurallarına uymadığı kanlı suların vidanjörlerle nakli ve atık etlerin çöplüğe götürülme kurallarına uymadığı tespit edilmişti. Bölge halkının imzalarıyla mahkemeye verilen tesisle ilgili Lefkoşa Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Beril Çağdal Huzurunda toplanarak 22 Nisan 2009 tarihinde Çelebi Et ürünleri tesisi hakkında ara emri vermişti. 

,



ÇELEBİ ET DEVREDİLDİ 
Çelebi Et Ürünleri Tesisi mahkemenin ara emri kararından sonra Nice To Meat Cyprus Trading LTD. şirketine devredilerek bu isimde faaliyet göstermeye devam etti. Ancak bu tesisinde çevreye yaydığı koku ve insan sağlığını tehdit edici davranışların devam etmesi üzerine bölge halkı tekrar gerekli mercilere şikayetlerini sürdürdü.


Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları ile Çevre Mühendisleri Odasının en son bu kez Nice ToMeat şirketi için hazırladığı (05-11-2012 tarihli) rapor gereğince, tesiste hiçbir tedbirin alınmadığı, kesimhanedeki gıda güvenliği ve kesimhanedeki insan sağlığı ile bölgedeki insanların yaşamını sağlık bakımından tehdit ettiği açıklandı. KTMMOB’un ayrıca şirkete alınması gereken tedbir ve öneriler konusunda da yardımcı olduğu öğrenildi.



kaynak/STAR