Hükümetin kısa süre önce açıkladığı “esnaf kredisinden” yararlanmak hiç de kolay değil. Girne bölgesinde ikamet eden bir vatandaş, büyük bir hevesle başvurduğu “esnaf kredisi” için bankanın kendisinden yerine getirmesini istediği şart karşısında çıkmaza girdi.


   Hatırlanacağı gibi, hükümet, kısa süre önce Ekonomi ve Enerji Bakanlığı aracılığıyla düşük faizli “esnaf kredisi” verileceğini açıklamıştı. Bu krediden yararlanmak isteyenlerin bankalara başvuru yapması istenmişti. Esnaf kredisinin, ilk 3 ayı ödemesiz, 3 yıl vadeli olacağı belirtilmişti.


   Bu imkandan yararlanıp Sosyal Sigortalar Dairesi’ne olan borcunu kapatmak isteyen Girneli bir vatandaş, karşılaştığı durum karşısında şikayetçi oldu. Banka, vatandaştan, bu krediyi alabilmesi için öncelikle Sosyal Sigortalar Dairesi’ne borcu olmadığına ilişkin belge getirmesini istedi.


   Girne Beylerbeyi’nde 15 yıldan beri taksicilik yapan Sertaç Serdar, “Maddi durumum iyi olsa, kredi almak için zaten başvurmazdım”dedi.


   Serdar, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne yaklaşık 9 bin TL borcu olduğunu belirterek, esnaf kredisinin bir bölümünü bu borcu kapatmak için, geriye kalanını ise arabanın lastiklerini yenilemek için kullanmak istediğini söyledi. 


   Bu durum karşısında esnaf kredisi alabilmesi için başka bankalardan yüksek faizle kredi alıp, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne olan borcunu kapatması gerektiğini savunan Serdar, dosya masrafları da eklenince bankalara ödemesi gereken miktarın daha da artacağını kaydetti.

 

“Kredi koşulları gözden geçirilsin”

   Serdar, 750 kişiye esnaf kredisi dağıtılacağının hedeflendiğini ancak Sosyal Sigortalar Dairesi’ne borçları olan çok sayıda esnaf nedeniyle bu rakama ulaşılamayacağını savundu.


   Serdar, tarım ve turizmle uğraşanlara kredi almada kolaylık sağlandığını belirterek turizmin bir parçası olan taksicilere de kredi almaları için kolaylık sağlanması gerektiğine dikkat çekti. 


   Serdar, taksicilerin alacağı esnaf kredisiyle öncelikle Sosyal Sigortalar Dairesi’ne olan borçlarını ödeyeceğini, ardından da arabalarını elden geçireceğini kaydetti.


   Hükümetin, esnaf kredisi alma koşullarını yeniden gözden geçirmesini isteyen Sertaç Serdar, “Kredi alma koşulları düzeltilirse, hem biz, hem de hükümet kazançlı çıkacak. Sigorta primlerimizi ödeyebileceğiz. Böylelikle bize verilen para, devletin kasasına geri girecek” şeklinde konuştu.