Birleşmiş Milletler’in, Şubat ayında yeni seçilecek Rum Yönetimi Başkanı için, iki ay sonra olsa bile, “yılbaşı hediyesi” hazırladığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “BM’denYeni Başkana Yılbaşı Hediyesi” başlıklı haberinde, yeni seçilecek başkanın, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve grubu ile yapacağı ilk görüşmede, BM’nin yeni Başkana, “müzakere zeminini bilmesi” için görüş birlikleri ve ayrılıklarından oluşan belgeyi teslim edeceğini yazdı.   

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, Kıbrıs sorununu ve adadaki siyasi olayları yakından takip eden BM yetkililerinin, seçim kampanyasının aldığı şekille, söz konusu belgenin şu anda sunulması durumunda, bunun etkisiz hale geleceği ayrıca adaylar arasında anlaşmazlık konusu olacağı düşüncesi içerisinde olduklarını belirtti.

Gazete BM’nin kararının, bu belgenin, yeni Başkana görüşmelerin nereden devam edeceğini bilmesi için verilmesi yönünde olduğunu yazdı.

Habere göre  bir BM yetkilisi (gazeteye) yaptığı açıklamada, bu belgenin ayrılacak olan Rum Yönetimi Başkanı’na sunulmasının da pratik öneme sahip olmayacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in bölgedeki temaslarında, çözümün şekline yönelik çeşitli alternatiflerin incelenmesi konusunu “havada bıraktığını” yazan gazete, Downer’in bu konuyu, Kıbrıs sorununun geldiği noktada başka senaryoların da incelenmesi geretkiğini işaret ederek düşünce şeklinde ortaya koyduğunu belirtti.

Gazete yabancı diplomatik kaynaklara dayanarak,  şu anda böyle bir ağız yoklamanın başlaması için BM’de karar bulunmadığını da yazdı.

Habere göre iyi haber alan kaynaklar ise Downer’in bu düşünceyi Güney Lefkoşa’daki yabancı büyükelçilere sunmasının ötesinde, Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu’ya da ilettiğini söylediler.

Gazete kendi bilgilerinin, Downer’in, Yakovu ile görüşmesi sırasında, “süreci, bir başka çözüm zeminine hareket ettirmenin realist olup olmadığı” sorusunu kendi kendine sorduğu şeklinde olduğunu yazdı.

Habere göre Downer, böyle bir konuyu niye şimdi gündeme getirdiği şeklindeki soruyu soran Rum tarafınının tepkisini de kayda geçirdi.

Gazete, Downer’in İngiltere’deki temasları sırasında ise İngilizlerin, Downer’a, çözüm şeklinde değişiklik konusunu şu anda gündeme getirmemesi zira bunun zarar verici olduğu tavsiyesinde bulunduğunu yazdı.

GARANTİLER VE GÜVENLİK KONUSU

Fileleftheros gazetesi aynı haber içerisinde garantiler ve güvenlik konusunun-Downer’in temasları sırasında ele alınıp alınmadığından bağımsız olarak- perde gerisinde yine gündeme geldiğinin görülmekte olduğunu yazdı.

Gazete iyi haber alan kaynaklara dayanarak bu konunun, bütünlüklü çözüme ramak kalmasından gündeme geleceğini zira arabulucuların sarf edilen çabaların havaya uçmasını arzulamadıklarını belirtti.

Habere göre aynı kaynaklar, şu anda,İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in, bu konuda, düşünce şeklinde ortaya koyduğu; “çözümden sonra, Türk ve Yunan birliklerinin de dahil olacağı Nato güçlerinin adaya yerleşmesi” gibi, bazı fikirlerinin de ele alındığının görülmekte olduğunu ifade ettiler.

(FK/HÖ)