Birleşik Kıbrıs Partisi’nin Türkiye’deki açlık grevlerine dikkat çekmek ve açlık grevi direnişçileri ile dayanışmasını ifade etmek için bu gün TC Lefkoşa Büyükelçiliği girişinde yapmak istediği basın toplantısı polis tarafından engellenmeye çalışıldı.
 

TC Lefkoşa Büyükelçiliği TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilmek istenen mektubu teslim alınmayı reddetti. Bunun üzerine BKP heyeti Kaymaklı Postanesi’ne giderek mektubu posta yolu ile gönderdi.


Yüzlerce polis tarafından engellenmeye çalışılan ancak BKP heyetinin geri adım atmaması sonucu TC Lefkoşa Büyükelçiliği girişinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, “10 kişilik BKP heyeti karşısına yüzlerce polisi diken, yolları kesen, basın toplantımızı zorbaca engellemeye çalışan bu faşizan anlayışı ve Sn Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a göndermek istediğimiz mektubu almayı reddeden TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ni şiddetle protesto ediyoruz” dedi.

Türkiye’deki baskıcı rejim ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki rejim arasında hiçbir fark bulunmadığını söyleyen İzzet İzcan, “Türkiye vatandaşı Kürt, Türk, yüzlerce yurtsever ve ilerici bu baskıcı ve anti-demokratik düzeni geriletmek için açlık grevi başlatmıştır. Ölüm orucuna dönüşen açlık grevlerindeki kardeşlerimizin yanında olmaya, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“Bizim hangi yoldan geçeceğimize, nerede basın toplantısı düzenleyeceğimize Kıbrıs’ın kuzeyindeki faşist rejim ve onların temsilcileri karar veremez. Bunlara hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz” diyen BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, “Türkiye’nin demokratikleşmesi ve özgürleşmesi yolunda mücadele eden Türkiye halkları ve ilericileri bizim kardeşlerimizdir. AKP faşizminin Türkiye’de ve Kıbrıs’ta son bulması için yılmadan birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Yaşasın halkların kardeşliği, kahrolsun faşizm” dedi.

TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin teslim almayı reddettiği mektup BKP Örgüt Sekreteri Abdullah Korkmazhan tarafından elçilik girişinde basın mensuplarına okundu. Mektubun tamamı şu şekilde;



Sn Recep Tayyip Erdoğan                                                                                         

Türkiye Cumhuriyeti

Başbakanı

Türkiye’deki hapishanelerde Kürt siyasi tutsakların 12 Eylül’de başlattıkları süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri 49. gününe girmiş bulunmaktadır. Açlık grevi direnişçilerinin sayısı her geçen gün artmakta, tek kişilik hücrelere atılarak ağır tecrit koşullarına mahkûm edilmekte ve işkenceye maruz kalmaktadırlar.

Ana dilde eğitim ve ana dilde savunma gibi temel insan haklarının sağlanması, tecrit ve baskıların kaldırılması, Kürt hareketinin tüm bileşenleri ve liderliği ile diyalog ve müzakere sürecinin başlatılarak Kürt sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması talebi ile 49 gündür açlık grevi sürdüren ve bedenlerini ölüme yatıran siyasi tutsakların yanında olduğumuzun ve taleplerini desteklediğimizin altını çizeriz.

Hükümetinizin baskıcı uygulamaları, muhalif siyasi, sendikacı, gazeteci ve aydınları Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde keyfi bir şekilde tutuklatarak hapsetmesi, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı göstermemesi kabul edilemezdir. Kürt sorununda izlenen tasfiyeci, ötekileştirici ve savaş yanlısı politikalar sorunu çözümsüz kılmakta ve daha da derinleştirmektedir.

Birleşik Kıbrıs Partisi olarak, süresiz açlık grevindeki siyasi tutsakların taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini, Kürt hareketinin tüm bileşenleri ve liderliği ile diyalog ve müzakere sürecinin başlatılarak Kürt sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını, keyfi bir şekilde tutuklu bulunan tüm tutsakların serbest bırakılmasını ve Türkiye’nin demokratikleşmesi yönünde adımların süratle atılmasını talep ediyor, sizi bu çerçevede harekete geçmeye davet ediyoruz.

49. Gününe giren süresiz açlık grevlerinin son bulması ve can kayıplarının önüne geçilmesi için tutsakların taleplerinin bir an önce karşılanmasına dönük adımların atılmaması durumunda yaşanacak ölümlerin sorumluluğunun AKP hükümetinin olacağına dikkat çeker, sizleri çok geç olmadan gereken olumlu adımların atılması için harekete geçmeye davet ederiz.