Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda uygulayacağı sektörel istihdam politikaları netleşmeye başladı. Yeni stratejik planda bilişim ve finans sektörü ön plana çıkıyor. Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilecek.

Türkiye'nin ulusal istihdam stratejisi için oluşturduğu eylem planı belirlendi.

Yeni stratejide girişimcilik ön planda tutuluyor. Özellikle üzerinde durulan sektörlerin başında bilişim geliyor.

Yeni yol haritasına göre, bilişim sektörü için her yıl için 10 bin uzman yetiştirilecek. Bilişim için toplam istihdamda hedeflenen pay ise yüzde 3 olarak belirlendi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Kılıç stratejiyle ilgili olarak, "Bilişim sektörüne çok önem verilmiş. Diyebilirim ki önümüzdeki dönemin en parlak en gözde alanı bilişim olacak. İstihdamın girişimcilikle sağlanması ön plana çıkarılmış Ar-Ge teşvikleri getirilmiş" dedi.

İstihdam stratejisinde finans sektörü de önemli bir yer tutuyor. Hedef İstanbul'u dünyanın önde gelen finans merkezlerinden birine dönüştürmek. Bu konuda istihdam teşviklerinden yurtdışı fonların özendirilmesine kadar pek çok farklı başlıkta adım atılacak.

Finansla ilgli planlar sadece İstanbul'la sınırlı değil. Kılıç, "Küçük yerleşim alanlarında eğer banka şube açarsa, burada çalışan insanların sigorta priminin belirli bir kısmını devlet ödeyecek" dedi.

Yeni istihdam stratejisi bilişim ve finansın yanı sıra tekstil, turizm ve inşaat sektörlerinde eğitimli iş gücü ve iş güvenliği gibi konularda önemli yenilikler getirecek.

HANGİ SEKTÖRLERDE NE YAPILACAK?

Bilişim

  • Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilecek.
  • Bilişim sektöründe istihdamın toplam istihdam içerisindeki payı 2017 yılında yüzde 1.3; 2023 yılında ise yüzde 3 seviyelerine çıkarılacak.
  • Doğrudan yabancı sermaye yatırımları için uygun ortam oluşturulacak. Bu yolla sektörel bazda teknoloji transferi sağlanacak, firmaların uluslararası kalite sertifikasyonlarına sahip olmaları, iş yapma yetkinliklerinin geliştirilmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler hayata geçirilecek.
  • Sektörün rekabet gücü artırılarak ihracata yönlendirilecek, ihracatta proje odaklı hizmetlere ve katma değeri yüksek telekomünikasyon, eğitim, sağlık ve savunma sanayi gibi sektörlere özel yazılım ürünlerine odaklanılacak.

Finans

  • Sektörün istihdamdaki payı yüzde 1’den 2023 yılına kadar yüzde 2 düzeyine yükseltilecek.

  • Engelli istihdamı düzeyi 2015 yılına kadar yüzde 10 oranında artırılacak.

İnşaat

  • Sektörün tarım dışı istihdam içindeki payı 2015 yılından itibaren yüzde 10’a çıkarılacak.
  • Sektörde çalışanların yüzde 30’u 2023 yılına kadar mesleki yeterlilik sertifikasına sahip hale getirilecek.

Tarım

  • Tarım sektörünün toplam istihdam içindeki payı 2009 yılındaki yüzde 24.7 oranından 2023 yılına kadar tedricen yüzde 15’e indirilecek.

Tekstil

  • Sektörde kadın istihdam oranı 2015 yılına kadar yüzde 50 artırılacak.

Turizm

  • 2023 yılında kadar 400 bin işçi meslek içi eğitimden geçirilecek, 1 milyon kişiye sektöre yönelik işgücü yetiştirme eğitimi verilecek.
  • Turizmin toplam istihdam içindeki payı 2023 yılına kadar yüzde 15’e çıkarılacak.