BOZAT: “LTB’Yİ BORÇ BATAĞINA İTEN MEVCUT ZİHNİYETE ÇALIŞANLARIN ARTIK TAHAMMÜL EDECEK GÜCÜ KALMAMIŞTIR”

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) geçen haftadan beri iş yavaşlatma eylemi sürdüren Belediye Emekçileri Sendikası (BES), pazartesi gününden itibaren de süresiz grev başlatacağını açıkladı.

BES Başkanı Savaş Bozat, yaşadıkları sorunlara tahammül edecek güçleri kalmadığını belirterek, grev duyurusu yaptı. Bozat, süresiz grevin ancak sigorta, ihtiyat sandığı ve vergi primlerinin yatırılması ve maaşların gününde ödenmesi taahhüdü verilmesi halinde kalkacağını ifade etti.

Bozat yazılı açıklamasında, LTB’de 9 Ekim’den beri devam eden iş yavaşlatmanın, 15 Ekim’den itibaren süresiz grevle devam edeceğini duyurdu.

“TAHAMMÜL EDECEK GÜÇ KALMADI... ETİK DEĞİL...”

“LTB’yi borç batağına iten mevcut zihniyete çalışanların artık tahammül edecek gücü kalmamıştır” diyen Bozat, ocak ayından beri seslendirdikleri ve eyleme dönüştürdükleri sıkıntıları bilmeyenin, duymayanın kalmadığını belirtti. Bozat, sorunların Başbakan tarafından Türkiye Başbakanı’na da aktarılmasının, siyasi boyutuyla etik olmadığı kanısına vardıklarını belirtti.

Bozat, “Belediyenin altından kalkamayacağı usulsüz borçlanmalarını onaylayan Bakanlar Kurulu’nun da suçu üstlendiği”ni iddia ederek, “Ocak 2007’den beri maaşlarını gününde alamayan çalışanların, Temmuz 2012’de atanmışların işbaşına gelmesiyle maaşını gününde alabilmesinin önemli bir soru olduğunu” kaydetti.

Maaşlardan kesildiği halde sigorta primlerinin ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmamasının büyük bir insanlık ayıbı olduğunu ifade eden BES Başkanı Savaş Bozat, sağlık hizmeti alırken yaşadıkları sıkıntılardan örnekler vererek, sosyal devlet anlayışını sorguladı.

Savaş Bozat, LTB çalışanlarının son 6 yılda 3 yıllık maaş aldıkları gerçeğinin ortaya çıktığını savunarak, gasp edilen hakları için işveren cezai müeyyide uygulaması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da sadece seyirci kaldığını iddia etti.

GREVİN KALKMA ŞARTLARI

“Bu yaşananlar kader değildir, kader olamaz” diyen Bozat, 15 Ekim Pazartesi başlayacak grevlerinin ancak “sigorta, ihtiyat sandığı ve gelir vergisi primlerinin eksiksiz yatırılması, maaşların gününde ödeneceği garantisi ve o tarihten itibaren sigorta, ihtiyat sandığı ve gelir vergilerinin de gününde yatırılması” şartlarıyla kaldırılabileceğini açıkladı.

Bozat açıklamasında, “Bu şartlar gerçekleşirse sadece biz çalışanlar değil devlet kasası da mutluluk duyacaktır. Bu koşullarda bir plan ve program yapılmasını ve çalışanlar adına Sendikamızın da onayının alınacağı bir çalışmanın en kısa zamanda hazırlanmasını talep ederiz” dedi.