BİRLİK: “ACİL DURUMLAR İÇİN GEREKEN TEDBİRLER ALINDI”

“BİRLİK VE BÜTÜNLÜK İÇERİSİNDE DİRENECEĞİZ”

Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği, “grevleri” süresince acil durumlarda hastaneler, polis ve askerin ihtiyaçları için gereken tedbirlerin alındığını bildirdi.

Birlik, grevden dolayı kamuoyuna verdikleri rahatsızlıktan dolayı özür dilerken, “akaryakıt sektörüne zarar verecek hükümet kararlarına karşı” birlik ve bütünlük içerisinde direneceğini kaydetti.

Benzinciler Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “benzinciler grevi, yakıt ucuzladığı için yapılmamıştır. Tam aksine bugün uygulanan benzinlerdeki fiyat düşüşü litrede 9 kuruş değil, 15 kuruş olmalıydı. Hükümet bu fiyat değişiminde de devlet payını son iki değişiklikte yaptığı gibi yine yükseltmiştir” dedi.

Birlik, benzincilerin en önemli sorununun; hükümetin yeni istasyon izinlerini kolaylaştıracak bir tüzük hazırlaması olduğunu belirterek, “KKTC’de 137 adet petrol istasyonu varken ve istasyon sayısı Avrupa ve dünya standartlarının üzerindeyken, hükümetin hiçbir bilimsel veriyi değerlendirmeden daha fazla istasyon izni vermek için tüzük değişikliği yaptığını” savundu.

Avrupa’da 8 bin kişiye bir istasyon düşerken KKTC’de 2 bin kişiye bir istasyon düştüğünü ifade eden birlik açıklamasında şunları kaydetti:

“Satış açısından değerlendirdiğimizde Avrupa’da aylık ortalama satış 500,000 litre, Güney Kıbrıs'ta 375,000 litre, KKTC’de ise 130,000 litredir.

Hal böyle iken hükümetimizin neden daha fazla istasyon izni vermek istediğini bir türlü anlayamamaktayız.

‘YENİ PETROL İSTASYONUNA İHTİYAÇ YOK’

Bizim ortaya koyduğumuz bilimsel veriler ile Avrupa standartları gözetilse KKTC’de 137 değil 42 petrol istasyonu olması gerekiyor. Yeni yerleşim yerleri dışında KKTC’de yeni petrol istasyonuna ihtiyaç yoktur.”

Benzinciler Birliği, ülkede akaryakıt fiyatlarının hükümet tarafından belirlendiğini, yakıtın litresinin 2 TL veya 5 TL bile olsa benzincinin kar payının sabit olduğunu belirterek, “Yakıt fiyatları yükseldiği sürece benzinciler ek sermaye ihtiyacı içine girmektedirler. Benzinci için yakıtın ucuzlaması kar payının yüzdelik olarak yükselmesi demektir. Çok net olarak benzinci için akaryakıt fiyatlarının ucuzlaması karlılığının artması demektir. Kamuoyu bilmeli ki benzinci akaryakıt fiyatlarının ucuzlamasını istemektedir. Hükümetler ise daha çok vergi toplamak amacı ile sürekli akaryakıt fiyatları içerisindeki gelir paylarını artırmaktadırlar” dedi.