“EYLEM FİYATLARIN DÜŞÜRÜLMESİYLE ALAKALI DEĞİL. İSTASYON İZİNLERİYLE İLGİLİ”

Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği, dün akşam başlattığı benzin vermeme eylemini sürdürüyor.

Benzinciler Birliği Başkanı Niyazi Çağaloğlu, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, benzincilerin başlattığı süresiz eylemin benzin fiyatlarının düşürülmesiyle alakalı olmadığını, grevin esas amacının İstasyon Tüzüğünde, yeni istasyon izinlerinin verilmesine yönelik yapılan değişikliklere karşı olduğunu söyledi.  

Çağaloğlu, benzincilerinin sorunlarının büyük olduğunu, ülkede yeterince benzin istasyonu bulunduğunu, yeni izinlerin verilmesi durumunda batacaklarını savunarak, benzincilerin kararlı olduğunu ve süresiz eylemlerinin süreceğini kaydetti.

Benzinciler Birliği Başkanı Niyazi Çağaloğlu, birlik olarak 3 aydır hükümet ile görüştüklerini ve sıkıntılarını anlattıklarını, eylem yapacakları uyarısını da uzun süredir yaptıklarını belirterek, eylemin benzin fiyatlarının düşürüldüğü güne denk gelmesinin rastlantı olduğunu iddia etti.

Çağaloğlu, bugün Başbakan İrsen Küçük ile bir görüşme yapabileceklerini, bu görüşmenin olumlu olması durumunda eylemi askıya alacaklarını ancak olumlu geçmemesi halinde süreceğini belirtti.

Sorunlarının kar olmadığını, kar oranlarının aynı kaldığını, kar oranlarının yükseltilmesi gibi bir taleplerinin olmadığını ve benzincilerin 100 TL’de 8 TL kazandığını anlatan Çağaloğlu, benzincilerin de bu süreçten dolayı rahatsız olduğunu, ancak sorunlarının çözüleceği yerde tüzükte yapılan ve Bakanlar Kurulu’ndan geçen değişikliklerle daha da büyüdüğünü söyledi.

Çağaloğlu, tüzüğe göre benzin istasyonlarının arasının 7 kilometre olması gerektiğini, ancak değişikliklerle bu mesafenin kaldırıldığını ve istenirse mevcut istasyonların yanına karşısına yeni istasyon yapılabileceğini ifade etti ve bunu eleştirdi.

Bundan dolayı tedirginlik duyduklarını ifade eden Çağaloğlu, ülke genelinde 137 üyelerinin bulunduğunu ve herkesin eyleme uyduğunu, uymayanların olabileceğini bunun da tespit edilerek uymalarının sağlanacağını kaydetti.

Benzincilerin diğer sektörler gibi devletten katkı payı almadığını, “kendi yağıyla kavrulduğunu” savunan Çağaloğlu, sorunun büyümeden çözüleceğine inandığını söyledi.

YÖNETİM KURULU AÇIKLAMASI

Öte yandan Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği Yönetim Kurulu konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada dün yapılan toplantıda sorunların görüşüldüğünü belirterek, süresiz eylem kararının sebeplerini şöyle sıraladı::

“Ülkemizde her hükümet döneminde popülasyonu çok fazla olan benzin istasyonlarına yenileri eklenmek üzere akaryakıt istasyonu açma izni verilmektedir. Bu verilen izinleri kontrol altında tutmakla ilgili kısa zaman öncesinde hazırlanan tüzüğümüz değiştirilmeye çalışılmakta ve benzin istasyonları popülasyonu daha da arttırılmak istenmektedir. Bilindiği gibi ülkemizdeki istasyon sayısı Avrupa Birliği standartlarının tam 3 mislinin üzerindedir.

Benzincilerin, ekonomik paket kapsamında kar payları sabitlenerek düşürülmüştü. Kar payımızın yeniden eski düzenine ‘yüzdelik sistemine’ dönüşmesi konusunda hükümetle görüşmeler yapılması ve istediğimiz kar payları verilmediği taktirde grev kararı alabileceğimiz konusunda yetkilendirilmişti.

Hükümetle son zamanlarda yapmış olduğumuz görüşmelerde maalesef hiçbir sonuç alınamamıştır. Aksine, artan veya ender de olsa azalan akaryakıt fiyatlarında hükümet “fiyat istikrar fonunu”  devamlı yukarı çıkararak benzincilerin kar değerini 2-3 kuruş arttırması gerekirken, her fiyat değişikliğinde kendine extra  gelir sağlamıştır.

Örneğin, geçen fiyatlandırma da ve yarından itibaren yürürlüğe girecek olan fiyatlarda, hükümet fiyat istikrar fonunu “ benzinlerde 5 şer 6 şar kuruş, motorin ve euro dizel de de 2 şer 3 er kuruş” arttırarak  gerçek indirim değerleri oluşturmamıştır.

Bu tutum karşısında benzinciler birliği olarak genel kurulumuzda almış olduğumuz yetkiye dayanarak dün gece saat 24.00 ‘dan  itibaren süresiz grev kararı aldığımızı kamu oyuna ve tüm halkımıza üzülerek bildirmek isteriz.”

Birlik, bu karardan dolayı halka verebilecekleri tüm mağduriyetlerden dolayı da üzgün olduğunu bildirdi.