ULUÇAY: “SORUNLARIN AŞILMASI İÇİN BİRLİKTE ÇABA ORTAYA KOYMALIYIZ... BELEDİYELERLE YAKIN İŞBİRLİĞİ TEMEL HAREKET NOKTAMIZDIR”

BUHARA: “BELEDİYELERİN SORUNLARINA ARTIK RADİKAL TEDBİRLER ALMAK, NEŞTER VURMAK LAZIM”

 Bir grup belediye başkanı, mali sıkıntılarını aktarmak üzere başlattıkları ziyaretleri çerçevesinde bugün, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ile görüştü.

12 belediye başkanı adına, 7 belediye başkanıyla Bakanlık Toplantı Salonu’nda bir araya gelen Uluçay,  belediyelerle yakın işbirliğinin temel hareket noktaları olduğuna işaret ederek, sorunların aşılması için birlikte çaba ortaya koymak gerektiğini söyledi.

Belediyelerle ilgili çalışmalarının geniş olduğunu ve bunları bir şekilde hayata geçireceklerini belirten Uluçay, geçen hafta da Belediyeler Birliği yetkilileriyle görüştüğünü anımsatarak, sundukları “yol haritasını” geliştirerek süreci tamamlamayı hedeflediklerini anlattı.

“Belediyelerle yakın işbirliği temel hareket noktamızdır” diyen Uluçay, belediyelerin halka iyi hizmet sağlaması, bunu sağlarken de çalışmalarını hassasiyetle sürdürmelerinin amaçlandığını kaydetti. 

Uluçay, belediyelerin yaşadığı sıkıntıların aşılması için devletle belediyelerin birlikte çaba ortaya koyması gerektiğine işaret etti.

Belediyeler Yasası’nda da birtakım değişiklikler öngördüklerini belirten Uluçay, yaşanan olumsuzlukların yeniden yaşanmaması için tedbirler üreteceklerini söyledi.

Uluçay, belediyelerin finansman yapısını mercek altına almak ve bağımsız denetçilerden de yardım alarak şeffaf, kabul edilebilir, sürdürülebilir hizmet sağlayacak bir sistem yaratma düşüncesinde olduklarını ifade etti. Bunun için belediyelerin katkısının şart olduğunu vurgulayan Uluçay, tahsilatlar konusuna ayrıca önem vermek gerektiğini belirtti.

Uluçay, yerel yönetimlerin, yerinden yönetimlerin güçlenip yaygınlaşması için her yönden güçlü belediyeler oluşturmanın da önemli olduğunu kaydetti.

BUHARA

Lefke, Geçitkale, Yeni Erenköy, Vadili, Serdarlı, Dipkarpaz, İnönü, Paşaköy, Mehmetçik, Büyükkonuk, Esentepe ve Akdoğan Belediyesi adına söz alan Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, belediyelerin, gerek yasal düzenlemelerdeki yetersizliklerle eksiklikler, gerekse var olanların tam anlamıyla uygulanmamasından kaynaklanan sorunları bulunduğunu anlatarak, borçlarının günden güne çoğaldığına işaret etti.

Bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Buhara, “Artık belediyelerin sorunlarına radikal tedbirler almak, neşter vurmak lazım”  dedi.

Buhara, belediyelerinin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle halka hizmet veremez; personelin maaşlarını, İhtiyat Sandığı ile Sosyal Sigorta ödemelerini ve devlete olan vergilerini ödeyemez duruma geldiklerini anlattı.

Buhara, bu yöndeki görüşleriyle, çözüm önerilerini içeren ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na da gönderdiklerini belirttiği 12 belediye başkanının imzasını taşıyan yazıyı, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’a da sundu. 

Bugünkü görüşmede, Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, Yeni Erenköy Belediye Başkanı Özay Öykün, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Serdarlı Belediye Başkanı Mehmet Kerimoğlu, Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü, Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, ve Akdoğan Belediye Başkanı Adem Ademgil hazır bulundu.