Gazeteci – yazar Makarios Drusiotis, Rum Yönetimi’nin, sırf Türkiye aleyhine propaganda maksadıyla kayıpların sayısını şişirmek gibi aptalca bir fikri olduğunu yazdı. 


   Haralambos Palmas isimli Rum’un 1974’te savaş alanında öldüğünü ve cesedinin RMMO askerleri tarafından alınarak Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Lakadamya Askerî Mezarlığı’nda gömüldüğünü bilmesine rağmen ailesinden bu gerçeği gizlediği için Rum Mahkemesi tarafından mahkûm edilen Rum Yönetimi’nin, “bir kayıplar sektörü kurduğu” haber verildi. 


   Politis; “Devlet Kayıplar Sektörü Kurdu” başlığıyla yansıttığı Makarios Drusiotis imzalı haberinde, Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi’nin geçen Çarşamba günü Palmas’ın eşi ve iki kızı lehinde verdiği manevi ve cezai tazminat kararını “Kıbrıs sorununun kayıplar sektörüne tokat nitelikli kararı” diye niteledi.


   Barış Harekâtı dönemindeki şartlar altında, ölenlerin kimlik tespitleri, kurallara uygun definleri, v.b. prosedürlerin uygulanamayabileceğini ancak Rum Yönetimi’nin daha sonra, elinde ölenlerle ilgili şahadet bulunmasına karşın ailelerine bilgi vermediğine işaret eden gazete, özetle şöyle devam etti:


   “Devlet, Palmas’ın ailesine öldüğünü ve Lakadamya’da gömülü olduğunu bildirmek yerine ‘kayıp’ yakınlarını, esirleri elinde tutan ve serbest bırakmayı reddeden Türkiye aleyhine protesto eylemlerine sürükledi. O dönemler devletin, insani acıları dikkate almaksızın, propaganda maksadıyla kayıpların sayısını şişirmek gibi aptalca bir fikri vardı. 


   Palmas’ın eşi, ‘Eşimin ölü olduğunu o zamandan bilseydim yaşantım farklı olacaktı. Ölü eşi olmak başka kayıp eşi olmak başka. O zamanlar 27 yaşındaydım. Çocuklarıma destek çıkacak birisiyle evlenebilirdim. Olguların aldığı hal ile yaşantım sürekli bir trajediye dönüştü’ derken; kızlarından biri, çocuk çağlarında babasının geri dönmesini beklerken yaşadığı travmaya işaret etti.”


   Gazete Palmas’ın eşi ve o zamanlar çok küçük yaşta olan kızlarının, ellerinde Palmas’ın fotoğrafı ile yıllarca katıldıkları “kayıp yakınlarının” eylemlerini yansıtan bir de fotoğrafa yer verdi.