YELTEKİN: “SENDİKASIZ OLMALARINDAN DOLAYI DA, ÇALIŞMA ŞARTLARI VE HAK VE MENFAATLERİ AÇISINDAN DA BÜYÜK MAĞDURİYETLER YAŞANMAKTA”

 Kıbrıs Türk Ofis, Banka, Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası, (BASS) özel sektör çalışanlarının büyük bir ölümünün sendikasız olmasından dolayı “çalışma şartları ve hak ve menfaatler” açısından mağdur olduklarını kaydetti.

BASS Genel Sekreteri Ali Yeltekin yaptığı yazılı açıklamada, izin ve çalışma saatleri konusunda mağdur durumda olan, çalıştığı halde sosyal sigorta primi yatırımı yapılmayan, yasal doğum izninin verilmeyen pek çok özel sektör çalışanı bulunduğunu belirtti.

İş güvenliği ve sağlığı kurallarının uygulanmadığı, haftalık 40 saatlik çalışma saatinin çok üzerinde ek mesai çalıştırılan şirketlerin de bulunduğunu savunan Yeltekin, sosyal sigorta primleri yatırılmadığından dolayı emekli olamayan özel sektör çalışanları olduğunu söyledi.

Devleti de eleştirerek, denetleme görevini yapmamakla suçlayan Yeltekin, devletin, işçinin ve emekçinin haklarını koruma sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.

Yeltekin, “Özel sektör çalışanlarının çalışma şartları günden güne ağırlaşmakta, sendikasız olmalarından dolayı da çalışma şartları ve hak ve menfaatleri açısından da büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar” dedi.

Kaçak ve sigortasız çalıştırmanın önünün alınamadığını çünkü cezaların caydırıcı olmadığını da ifade eden Yeltekin, şirketlerin sendikalarla toplu iş sözleşmesi imzalama zorunluluğu bulunmamasını da eleştirdi.