Lefkoşa, 17 Mart 20(TAK): Başbakan Ersin Tatar, ekonomik sektörlerin temsilcileri ile biraraya geldi.

Tatar, Başbakanlık’ta yapılan toplantıda, İngiltere’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelecekler için  charter sefer düşüncesinde olduklarını ve bu kişilerin 14 gün bir otelde gözlem altında tutulacağını söyledi.

Hükümetin aldığı tedbirlerin boşa gitmemesi için halkın tedbirlere uymasını isteten  Başbakan Tatar, toplumsal birlikteliğin önemini vurguladı.

Görüşmeye , Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da katıldı.

ÇAĞINER: ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ, TOPLUMUN SAĞLIĞI ÖNCELİKLİ

Platform adına konuşan Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, zor bir dönemden geçildiğini ve ekonomik sektörlerin temsilcileri olarak toplumun sağlığının öncelik olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun koronavirüs konusunda sürekli tedbir aldığını kaydeden Çağıner, KKTC’nin diğer ülkelere nazaran bir adım önde olduğunu ifade etti ve salgının yayılmadan üstesinden gelinebileceğine inandığını belirtti.

Çağıner, hükümetin aldığı kararların arkasında olduklarını söyledi.

Dimağ Çağıner, “Seçimlerin ertelenmesi öngörülüyor. Arkasındayız. Seçim kaygısı ile karar alınmamalı, ki bu hassasiyetle karar alınıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erlelenmesi arzusundayız” dedi.

Minimum şekilde yaşanabilecek ve sosyal ihtiyaçlara cevap verecek tedbirler talep eden Çağıner, karar alınırken tereddüt edilmemesi ve sosyal devlet mantığı ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

“İNGİLTERE’DEN GELENLER GÖZLEM ALTINDA OLMALI”

Başbakan Ersin Tatar da, KKTC’de zor bir dönemden geçildiğini, salgının bütün dünyayı sardığını ve süratle yayıldığını ifade etti.

İşyerlerinin kapatıldığını ve bunun da ekonomik etkilerinin olduğunu kaydeden Tatar, ancak halkın sağlığının ve geleceğinin öncelikli olduğunu vurguladı. Başbakan Tatar, tedbirlerin zamanında alınmasının önemine işaret etti ve bunu da yaptıklarını hatırlattı.

KKTC’nin dışarısı ile bütün bağlarının kesildiğini kaydeden Başbakan Tatar, İngiltere’den gelenlerin gözlem altında olması gerektiğini söyledi.

Vaka sayısının yediye yükseldiğini belirten Tatar, beşinin Alman, ikisinin de KKTC vatandaşı olduğunu, virüsün KKTC’den yayılmadığını, riskin dışarıdan geldiğini anlattı.

Sosyal medyanın bu noktada önemli olduğunu kaydeden  Başbakan Tatar, telkin yolu ile  çağrı yaptıklarını, vatandaşların ise ihtiyaçlarını gidermelerinin ardından evlerine dönmelerini, topluluklarda bulunmamalarını istedi.

KKTC’ye İngiltere’den gelenler olduğunu anımsatan Başbakan Tatar, charter sefer düşüncesinde olduklarını, İngiltere’den gelecek olanların bir otel kiralanarak 14 gün otelde gözlem altında tutulacağını aktardı.

Başbakan Tatar, İngiltere’den bu günlerde KKTC’ye gelenlerin de anne baba dahil kimse ile görüşmemesi, kendilerini saklaması, tedbirli davranması ve halk içinde gezmemesi gerektiğini vurguladı.

Bu süreci en iyi şekilde yönetmek için her türlü çalışmanın yapıldığına işaret eden Başbakan, bu noktada birlik ve beraberliğin önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Tatar, önümüzdeki günlerde ekonomik ve mali çalışma tablosunun da değerlendirileceğini ifade ederek, “hep birlikte hareket edip yol haritası çizmek hepimizin görevidir” şeklinde konuştu.

Toplumsal desteğin önemini vurgulayan  Başbakan Tatar, “Halk bizimle beraber hareket etmeli. Çağrılara saygı göstermeli. Dünyaya burada bir halk olduğunu ve dünyada yer alacağını gösterme durumundayız” dedi.

TATAR: DOĞRU KARARLAR ALDIĞIMIZ DÜŞÜNCESİNDEYİZ

Başbakan Tatar, hükümetin doğru kararlar aldığı düşüncesinde olduğunu belirterek, aynı inançla devam etmenin önemine işaret etti.

Başbakan Tatar,  gelişmelere bağlı olarak tekrar değerlendirme yapılacağını da söyledi.

Gerekli denetimlerin yapıldığını da kaydeden Başbakan, büyük bir sıkıntı olacağını düşünmediğini, ancak halkın geleceği için sokağa çıkma yasağının da değerlendirilebileceğini ifade etti.

(FG)