YORGANCIOĞLU: “KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLMEDİĞİ SÜRECE BU ÜLKEDE YAŞAYAN İNSANLARIN GELECEĞE GÜVENLE BAKMASININ ÇOK DA MÜMKÜN OLMADIĞINA İNANIYORUZ”

 Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Türklerin ve geçmişten farklı olarak Kıbrıslı Rumların çözüm arzusunun daha da yükseldiğini vurgulayarak, “Kıbrıs sorunu çözülmediği sürece bu ülkede yaşayan insanların geleceğe güvenle bakmasının çok da mümkün olmadığına inanıyoruz” dedi.

Yorgancıoğlu, Akdeniz’deki doğal gazın varlığının, dünya ve Avrupa piyasasına güvenli ve az maliyetle taşınmasının, bölgedeki istikrara duyulan ihtiyacın, uluslararası aktörlerin çözüme yardım etme arzusunun ve bunun gibi faktörlerin göz önünde bulundurulmasıyla Kıbrıs sorununun çözülme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu bugün ABD’nin başkenti Washington’daki Amerikan Üniversitesi (American University) “Barış ve Çatışmaların Çözümü” Akademik Program Direktörü Doç. Dr. Eleftherios Michael ve öğrencilerini kabul etti.

Kabulü sırasında Kıbrıs konusu hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu dönemde dünyada Kıbrıs soruna büyük bir ilgi olduğunu ifade etti, ilk kez bu kadar fazla uluslararası aktörün süreçte yer aldığını söyledi.

“ÇÖZÜME EN YAKIN VE ÖNEMLİ DÖNEMİ ŞİMDİ YAŞIYORUZ”

Çözüme en yakın ve önemli dönemin şimdi yaşandığını belirten Yorgancıoğlu, bu fırsatın yeni olduğunu ve kaçırılmaması gerektiğini vurguladı, uluslararası aktörlerin dünyada ilgilenmek zorunda oldukları farklı sorunlar olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Bu fırsat kaçacak gibi olursa uluslararası aktörler ara çözümlere zorlama yapabilirler diye endişe ediyorum. Bu da ne Kıbrıslı Türkler, ne de Rumlar adına bütünlüklü çözümün yerini tutacak bir alternatif olmayacak diye inanıyorum” dedi.

“SÜRECİN SÜRATLENMESİNİ, AL-VERLERE GEÇİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Kıbrıs sorunu ve süreç hakkında bilgi almak için adada bulunan Doç. Dr. Eleftherios Michael ve öğrencilerine teşekkür eden Yorgancıoğlu, konuşmasında müzakere sürecine ve imzalanan ortak metne değindi.

Özkan Yorgancıoğlu, liderlerin ve temsilcilerin yaptığı görüşmelere işaret ederek, tarafların birbirlerinin sınırlarını ölçtüğünü, önümüzdeki günlerdeki görüşmelerde sürecin süratlenmesini ve al-verlere geçilmesini beklediklerini belirtti.

“ÇÖZÜMLE NOKTALANMALI...”

Hükümet ve parti olarak görüşmelerin daha sık aralıklarla yapılması gerektiğine inandıklarını kaydeden Yorgancıoğlu, bu sürecin 2004’ten farklı olarak çözümle noktalanması gerektiğini söyledi.

“KIBRIS SORUNUNUN DAHA KISA SÜREDE VE YAPICI ŞEKİLDE ÇÖZÜLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Hükümet olarak bir taraftan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun görüşmelerini desteklemeye çalıştıklarını, diğer yandan da parti olarak Rum tarafındaki siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiklerini söyledi.

Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun daha kısa sürede ve yapıcı şekilde çözülmesinin önünü açmak için çalıştıklarını vurguladı.

Kabulde söz alan Washington Amerikan Üniversitesi “Barış ve Çatışmaların Çözümü” Akademik Program Direktörü Doç. Dr. Eleftherios Michael ise Kıbrıs’ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, temasları çerçevesinde Kıbrıs sorunu hakkında bilgi aldıklarını söyledi.