YORGANCIOĞLU: “ODTÜ’NÜN ÜLKEMİZDE FAALİYET YÜRÜTMESİ BİZİM AÇIMIZDAN ÖNEMSENEN BİR OLAY”

ACAR: “KIBRIS TÜRK HALKI EĞİTİMLİ NÜFUSUNDAN DOLAYI (FARKLI ÜLKELERDEKİ ÜNİVERSİTELERLE) REKABET ŞANSI YAKALAYABİLİR”

Lefkoşa, 27 Eylül 13 (.): Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) KKTC’de faaliyet göstermesinin, ülkenin tanınırlığına katkı yaptığını söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Akademik Yılı açılış törenine katılmak üzere KKTC’ye gelen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ve ODTÜ KKK Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer’i kabul etti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu kabulde yaptığı konuşmada yüksek öğretim ile turizmin ülke ekonomisindeki payının at başı gittiğini belirterek, “Dünyada saygın üniversitelerden sizin gibi (ODTÜ) üniversitelerin ülkemizde faaliyet yürütmesi bizim açımızdan önemsenen bir olay” dedi.

Bunun ülkenin tanınırlığına da katkı yaptığını ifade eden Yorgancıoğlu, “Önümüzdeki dönemde de sektörün geliştirilmesi için çaba ortaya koyacağız” diye konuştu.

ODTÜ’nün ülkede düzenleyeceği uluslararası toplantıların ülkenin tanınırlığına yapacağı katkının önemini vurgulayan Yorgancıoğlu, ODTÜ’ye ülkedeki yatırımlardan dolayı müteşekkir olduklarını kaydetti.

Ülke nüfusunun yarısının üniversite mezunu olduğunu belirten Başbakan Yorgancıoğlu, bunun bir yandan güzel ancak istihdam açısından da riskli bir durum olduğunu söyledi.

ACAR: “BAŞARIDAN MEMNUNUZ”

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da yaptığı konuşmada, ODTÜ KKK’daki öğrenci sayısının özellikle mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında artmakta olduğunu, öğrencilerin başarısından da memnun olduklarını ifade etti.

Ankara’da yakalanan başarıyı KKTC’de de yakalama hedeflerini ifade eden Acar, “Bu iddiamızı da yerine getirdik gibi gözüküyor” dedi.

Amaçlarının uluslararası araştırma faaliyetlerine ve bilimsel toplantılara ev sahipliği yapacak bir kampüs oluşturmak olduğunu kaydeden Acar, “O yolda ciddi adımlar atıldı. Şimdiden çok sayıda bilimsel toplantı ve çok sayıda dünyanın en iyi tanınan organizasyonların toplantılarını düzenliyoruz. Bu bizim kampüsümüz için aynı zamanda KKTC’nin uluslararası tanınırlığına katkısı olduğunu görüyoruz” dedi.

Uluslararası ortamda rekabet edilebilirliğin önemine ve ülkedeki yüksek üniversite mezun oranına işaret eden Acar, “Kıbrıs Türk halkı eğitimli nüfusundan dolayı (farklı ülkelerdeki üniversitelerle) rekabet şansı yakalayabilir” dedi.

(ID/GÜL) FOTOĞRAFLI