“BÜTÇE AÇIĞI AZALDI, KDV GELİRLERİ ARTTI”

“TURİST SAYISI YÜZDE 11 ARTIŞLA REKOR DÜZEYE ULAŞTI; 795 BİN TURİST GELDİ”

“2014’TE KDV GELİRLERİ 676 MİLYON 51 TL’YE YÜKSELDİ”

“YEREL İŞGÜCÜ İSTİHDAMININ DESTEKLENMESİ PROJESİ’NDEN BUGÜNE DEK 3 BİN 653 KİŞİ YARARLANDI”

YORGANCIOĞLU: “SEÇİM ÇALIŞMALARININ SEVGİ SAYGI İÇİNDE SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİR… DEMOKRATİK GELENEKLERİ YÜKSELTİCİ BİR SÜREÇ YAŞANMASINI DİLİYORUM”

 Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2014 yılında 357 milyon TL öngörülen bütçe açığının, çok daha düşük gerçekleşerek 32 milyon 400 bin TL olduğunu; 2013’te 554 milyon 76 bin TL olan KDV gelirlerinin ise geçen yıl 676 milyon 51 bin TL’ye yükseldiğini söyledi.

Geçen yıl turist sayısının yüzde 11 artışla rekor düzeye ulaştığını ve KKTC’ye 795 bin turistin geldiğini, otellerdeki doluluğun yüzde 49’a yükseldiğini ifade eden Yorgancıoğlu, turizm gelirlerinin de geçen yıl yüzde 4.64 artışla 644 milyon 700 bin dolara çıktığını; artış eğiliminin bu yılın başlarında da sürdüğünü bildirdi.

Başbakan Yorgancıoğlu, 2013 yılında 554 milyon 76 bin TL olarak gerçekleşen KDV gelirlerinin 2014’te 676 milyon 51 bin TL’ye yükseldiğini de açıkladı.

Yorgancıoğlu, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’yle şimdiye kadar bin 870’i kadın, bin 656’sı erkek toplam 3 bin 526 kişinin destekten yararlandığını; 88’i kadınlara, 49’u genç erkeklere ait 137 girişimci iş insanına teşvik verildiğini ve toplamda 3 bin 653 kişinin bu projeden yararlandığını kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin Kasım 2014-Mart 2015 dönemindeki çalışma ve icraatlarını bugün Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısıyla anlattı.

Bazı televizyonların canlı yayımladığı basın toplantısında, bazı bürokratlar da hazır bulundu.

BAŞBAKANLIK… UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin son 5 ayındaki icraatlarını anlatmaya Başbakanlık bünyesindeki çalışmalarla başladı.

Yorgancıoğlu, gençlere verdikleri öncelikle, onları uyuşturucudan uzak tutmak amacıyla Başbakanlık bünyesinde kurulan “Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu”nun 18 Kasım 2014’ten itibaren başladığını söyledi.
Bu konuda yasal çalışmalar yapmak üzere komite de kurulduğunu, tedavi ve rehabilitasyon merkezi, danışmanlık merkezi ve eğitim çalışmaları konusunda ise ‘Bilimsel Çalışma ve Eğitim Komitesi’ oluşturulduğunu anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, her iki komitenin de birçok toplantı yaparak gerek yasal değişiklikler, gerekse alt yapının oluşumu konusunda büyük mesafe kat ettiğini bildirdi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, komisyona 3 değişik kamuoyu araştırması yapması için yetki verildiğini kaydetti.

CAS ÇALIŞANLARI İÇİN YENİ YASA VE İSTİHDAM

Cyprus Airport Services (CAS) çalışanları için yeni bir yasa yapılarak işe alınmalarının sağlandığını ve istihdamlarının tamamlandığını ifade eden Yorgancıooğlu, yeni yasalar hakkında da bilgi verdi.

Askerlik Yasası’ndaki değişiklikle ülkenin ihtiyaç duyduğu ara elemanların yetiştirilmesini teşvik için meslek lisesine gidenlerin askerlik süresinin kısaltıldığını belirten Yorgancıoğlu, 1200’ü aşkın sözleşmeli askerin, emeklilik hakkı elde edene kadar geri hizmetlerde çalışmasının sağlandığını, değişen dünya şartları gözetilerek ve Avrupa İnsan Hakları normları esas alınarak Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın disiplin kurallarını belirleyen yasanın AB standartlarına uyarlanıp Meclis’e sevk edildiğini anlattı.

BÜTÇE… KDV GELİRLERİ 676 MİLYON TL

Başbakan Yorgancıoğlu, ‘Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu’ oluşturulduğunu, 2014’de öngörülen bütçe açığı 357 milyonken, gerçekleşenin bundan çok daha düşük, 32 milyon 400 bin TL olduğunu kaydederek “Hükümetin bütçe başarısına, 2013 yılında 554 milyon 76 bin TL olarak gerçekleşen KDV gelirlerimizin 676 milyon 51 bin TL’ye yükseltilmesi de eklendi” dedi.

ERCAN… 20 BİN YENİ FİDAN DİKİLECEK

Özkan Yorgancıoğlu, devletin gelir ortaklığının bir an önce başlaması ve bütçenin güçlendirilmesi amacıyla, Ercan Havalimanı’nda yer tesliminin yüklenici firmalara yapıldığını; inşaat sürecinde emniyet şeritlerinde yer alan risk altındaki ağaç sayısının 4-6 bin civarında olduğunun saptandığını, bunun yerine, Orman Dairesi’nin öngöreceği yerlere 20 bin yeni fidan dikilmesi hedeflendiğini açıkladı.

Yorgancıoğlu, “Bir ağaç kesilmesini bile istemeyiz ancak ülkenin gelişimi adına bu projenin de sürdürülmesi gerekir” dedi.

YAPI DENETİM KURULU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, gelişigüzel ve denetimsiz yapılaşma nedeniyle yaşanan sorunları ortadan kaldırmak için vize aşamasından temel atmaya ve anahtar teslimine kadar tüm süreci denetlemek üzere, ilgili tarafların katılımıyla ‘Yapı Denetim Kurulu’ oluşturulmasının karara bağlandığını bildirdi.

Yorgancıoğlu, su taşkınlarının önlenmesi için ilgili kurumlardan oluşturulan komitenin çalışmalarını tamamladığı ve üretilen projelerin Başbakanlık’a sunulduğunu ifade etti.

TEŞVİKLER

Yorgancıoğlu, yatırımcılara verilen teşviklerle ilgili de bilgi aktardı. Buna göre, hükümetin iktidara gelişinden önce 17 olan teşvik almış yatırımcının bugün 22 yatırımcıya, sağlık, sanayi, turizm ve eğitim alanlarında verilen teşviğin ise 420 milyon 446 bin TL’den 765 milyon 294 bin TL’ye ulaştığını söyleyen Yorgancıoğlu, teşviklerle sağlanan istihdam sayısının da 2013’te 344 kişiyken, 2014’te 1729 kişiye çıktığını kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, basın toplantısında bakanlıkların icraatlarıyla ilgili de bilgi aktardı.

BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI… 14 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın son 5 ayda birçok farklı sorumluluk alanında çalışmasına devam ettiğini; 2014 yılı biterken 6 farklı kredi destek programıyla 841 işletmeye 205 milyon 746 bin 770 TL faiz destekli kredi imkanı sağlandığını anlatan Başbakan, bu sene ilan edilen Hibe Programları’yla, turizm ve sanayi alanlarında 7 milyon TL destek sağlandığını; bu destekle, ortalama 14 milyon TL tutarında yatırım olanağı sunulduğunu açıkladı.

“2014’TE TURİZMDE REKOR ARTIŞ”

Alayköy Organize Sanayi Bölgesi ve Haspolat Organize Sanayi Bölgesi etap çalışmalarının yakında tamamlanacağını; sanayicinin rekabet gücünü artırmaya yönelik teşviklere ve ayrıca, marka tescili teşviklerine devam edildiğini kaydeden Yorgancıoğlu, 2014’te turist sayısında yüzde 11’lik artışla rekor düzeye ulaşıldığını; toplam 795 bin turistin geldiğini, otellerdeki doluluk oranının yüzde 49’a ulaştığını; turizm gelirlerinin ise, 2013’e göre yüzde 4.64 artarak 644 milyon 700 bin dolara çıktığını, artış eğiliminin bu yılın başlarında da sürdüğünü bildirdi.

Başbakan Yorgancıoğlu, Gazimağusa’daki Othello Kalesi’nin ve Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon çalışmalarının devam ettiğini; 2014’te ören ve müze yerlerinin ziyaretlerinden elde edilen gelirlerde yüzde 35 artış olduğunu kaydetti.

MALİYE BAKANLIĞI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Maliye Bakanlığı’nın 5 aylık faaliyetlerine değinirken, 2015 Yılı Maaş Düzenlemeleri’yle ilgili kararnamenin yürürlüğe girdiğini, kamuda maaş artışı uygulamasındaki yeni düzenlemeye göre 'Hayat Pahalılığı' artışının, 2011’den sonra kamuya girip alt baremlerde çalışanlara daha fazla; üst baremlere ise kısmen daha az yansıtıldığını hatırlattı.

“Böylece, çalışanların ücretleri arasında gelir farkları azaltılıyor. Sosyal adalet sağlanmasına öncelik veriliyor” diyen Başbakan Yorgancıoğlu, sosyal devlet anlayışına bağlı olarak yeni maaş artışı uygulamasıyla, hem 2011 sonrası kamuya istihdam edilen düşük maaşlı kamu görevlilerine, hem de 2011 öncesi kamuya giren düşük barem gruplarına artışlar sağlandığını kaydetti.

‘Hayat Pahalılığı Ödeneği’ oranı üzerinde artış hesaplanması yanında, ‘Refah Payı' adıyla bir başka artış daha eklendiğini; 2011 sonrası istihdam edilenlerin maaşlarının yüzde 3.68 ile 6.89 arasında artırıldığını kaydeden Özkan Yorgancıoğlu, en alt düzey hizmet sınıfında çalışan bir kamu görevlisinin eski uygulamaya göre 32 TL alacakken, yeni uygulamayla 130 TL net artış aldığını belirtti.

Yorgancıoğlu şöyle konuştu:

“2011'den sonra istihdam edilenleri koruyan yeni uygulamada yaklaşık 73 TL’lik brüt maaş artışına ve yaklaşık 58 TL’lik 'Refah Payı' denilen artış da eklenerek, toplamda130 TL’den fazla olarak ödendi. Anlattığım yeni maaş artışı sistemini Ocak 2015’te ve Temmuz 2015'te olmak üzere iki kez uygulayacağız.

‘2015 Yılı Kişisel Vergi Muafiyet Tablosu’, değişen şartlara ve sosyal adalet ilkesine göre güncellendi. Çalışanlar lehine iyileştirmeler yapıldı. Buna göre, yaklaşık 2 bin 100 TL aylıktan vergi alınmıyor. Bu, Ocak ayı itibarıyla çalışanların maaşına yansımış bulunuyor.”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, oluşturulan, “Muhasip ve Murakıp Yetkilendirme Komitesi”yle yazılı sınavlarda başarı gösterip muhasebecilik mesleğini icra edenlerin de dahil olduğu daha adil bir yapının uygulamaya konduğunu ifade ederek Haziran 2013’ten beri tek bir muhasip yetkisi verilmemişken, bu yeni oluşumla yetki belgelerinin yazılı sınav sonunda başarılı olanlara verildiğini bildirdi.

Bunların yanı sıra, ‘Döviz Büroları Kuruluş, Lisans, Usul ve Esasları Tebliği’ güncellenerek yeni döviz büroları yetkilendirildiğini; Faiz Farkı Fonu’ndan kullandırılan kredilerde bir açılım daha yapıldığını; küçük esnafın sigorta borcunu ödemesi için kredi alma olanağı sağlandığını; ‘Banka Kartları Yasası’nı Meclis’ten geçirip, bu alanda ihtiyaç duyulan düzen ve rahatlamayı da sağladıklarını belirten Başbakan Yorgancıoğlu, esnafa ve taksicilere yönelik kredi ve uygulamalar hakkında da bilgi verdi.
Yorgancıoğlu, yerel gelirlerdeki artış sayesinde 6 aydır cari giderleri yerel gerlirlerden karşıladıklarını da belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI… DERNEKLER YASASI, MUHACERET AFFI, ÜLKESEL FİZİK PLAN

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki çalışmaları anlatırken, muhtarlara yapılan ödemede yaşanan tıkanmayı aşmak için fatura mecburiyetini kaldıracak bir yasa tasarısının Meclis’e sevk edildiğini; aynı şekilde çağdaş anlamda yeniden hazırlanan Birlikler ve Dernekler Yasası’nın da Meclis’e sevk edildiğini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı’nın, aile birliğinin sağlanması amacıyla hazırladığı ve ‘Muhaceret Affı’ olarak bilinen Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası’nın yürürlüğe girdiğini, yaklaşık 700 kişinin bu yasadan yararlandığını ve birinci derecede kan bağı olan akrabalarıyla görüşme fırsatına kavuştuğunu anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, Girne Kaymakamlığı’na bağlı Çamlıbel bucağında, daha etkin hizmet verme amacıyla Kaymakamlık binasının tamamlandığını; ‘İskân Encümenliği ve Saptama, Değerlendirme ve Tazmin Komisyonları’nı tek bünyede toplamak için yürürlüğe giren yasa gereği oluşan İskân Komitesi’nin çalışmalarına başladığını ve süratle 100 civarında dosyayla ilgili karar üretildiğini bildirdi.

Yorgancıoğlu, Ülkesel Fizik Plan konusunda da son aşamaya gelindiğini ve ilgili sivil toplum örgütlerinin önerileri de dikkate alınarak plana son şeklinin verildiğini kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI… “KIBRISLI TÜRKLERİN DURUŞUNU DOĞRU ANLATMAK İÇİN…”

Dışişleri Bakanlığı’nın son 5 aydaki diplomatik girişimlerinin, özellikle müzakere sürecinin yeniden başlatılması etrafında yoğunlaştığını; Rum tarafının, hidrokarbon kaynaklarına ilişkin anlaşmazlık üzerine müzakerelerden tek yanlı çekilmesi nedeniyle, yoğun bir diplomatik çaba ortaya konduğunu belirten Yorgancıoğlu, BM, AB, ABD, İngiltere gibi etkili ve ilgili üçüncü taraflarla görüşülüp, Kıbrıslı Türklerin duruşunu doğru anlamaları için girişim yapıldığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili çalışmalarına değinirken, şöyle konuştu:

“Rum tarafının yeni şartlar öne sürmeden masaya dönmesi için yaratıcı fikirler geliştirildi. Özel Danışman Espen Barth Eide ve diğer ilgili taraflarla paylaşıldı. Kıbrıs Rum tarafının ön şartsız olarak masaya dönmesi için girişimlerimiz halen sürüyor. Kaldı ki,Türk tarafı olarak bizler de, Navtex’in biteceği 6 Nisan’da bunun bir defa daha uzatılacağı bir koşul yaratılmaması için elimizden geleni yaptık. Gelecek ay için de ‘Toplumlararası Görüşmeler’in yeniden başlaması ve ‘Güven Artırıcı Önlemler’in ilerlemesi beklentisi içindeyiz.”

“HELLİM İÇİN YOĞUN DİPLOMASİ”

Yorgancıoğlu, Rum tarafının hellim konusunda tek yanlı tescil başvurusu hakkında, Kıbrıs Türk Ticaret ve Sanayi Odaları’yla işbirliği halinde olduklarını ve gerek Brüksel’e ziyaretlerle, gerekse adadaki AB yetkilileriyle yoğun bir diplomasi yürütüldüğünü söyledi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI… E-OKUL PROJESİ İÇİN YAZILIM VE İHALE ŞARTNAMESİ HAZIR

Başbakan Yorgancıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın son 5 aydaki çalışmaları hakkında bilgi verirken, okullardaki eğitim projelerine ağırlık verildiğini, DAÜ koordinatörlüğünde, Temel Eğitim Program Geliştirme Projesi’nin yeniden yürütülmesi çalışmalarının yoğunluk kazandığını; ilkokul 1. sınıftan, ortaokul 8. sınıfa kadar tüm öğretim programlarının gözden geçirildiğini ve E-Okul Projesi’nin uygulanması için yazılım ve ihale şartnamesi hazırlandığını açıkladı.

Yorgancıoğlu, KKTC uyruklu öğrencilerin, TC üniversitelerine ‘GCE A Level’ sonuçlarıyla kabulü ve 2014-2015 öğretim yılına ait KKTC Genel Kontenjanları etrafındaki çalışmaların tamamlandığını, yürürlükteki Burs Tüzüğü’nün, ‘Burs ve Öğrenim Kredisi Tüzüğü’ne dönüştürülmesi için de çalışmalar başladığını bildirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI… ORGAN VE DOKU NAKLİ

Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarına değinirken, bakanlık bünyesinde ‘İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa’nın 5’inci maddesi uyarınca ‘Koordinasyon Kurulu’ oluşturulduğunu kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, organ ve doku nakliyle ilgili stratejilerin belirleneceğini anlattı.

Bakanlığın İlkyardım Sertifika Programları, Kanser Kayıt ve Tarama Projesi, Kanser Kontrol Programı gibi çalışmalarına değinen Başbakan Yorgancıoğlu, kanser farkındalık eğitimleri, evde yaşlı bakım kursu gibi çalışmalar da yapıldığını belirtti.

Yorgancıoğlu, ülkedeki kanser hastalarının tespiti ve takibi için net veriler elde edecekleri bir çalışmanın sürdüğünü de bildirdi.

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ

Yorgancıoğlu, halkı tütün ürünlerinden korunma kapsamında, ‘Alo 184’ sigara hattının faaliyete geçtiğini, “Sigara Bırakma Polikliniği”nin de çalışmaya başladığını kaydederek. Çamlıbel’de ise bölge halkına tam gün hizmet verecek bir sağlık ocağı açıldığını hatırlattı.

Onkoloji Hastanesi’nin 19 Mayıs’ta tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Başbakan, onkolog ihtiyacının uzmanlar yetişene dek gerekirse Türkiye’den sağlanacağını ve bu hastanede gerekli hizmetlerin verileceğini anlattı.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI… YEREL İŞGÜCÜ İSTİHDAMI…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın icraatlarına değinirken, 5 Aralık 2013’te hayata geçen ‘Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin, son aylarda faaliyetlerini artırdığını bildiren Başbakan Yorgancıoğlu, yeni istihdam edilen vatandaşların ve kendi işini kuran girişimcilerin, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primleri işveren katkı paylarının, devlet tarafından karşılanmasının sağlandığını ifade etti.

3 BİN 526 KİŞİ DESTEKTEN YARARLANDI

Genç girişimci ve çalışanlarla, ayrıca yaş haddi aranmaksızın kadın girişimci ve kadın çalışanların bu proje kapsamında özellikle desteklendiğini vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, “Şimdiye kadar bin 870’i kadın, bin 656’sı erkek olmak üzere 3 bin 526 kişi bu destekten yararlandı. Yine 88’i kadınlara, 49’u genç erkeklere ait 137 girişimci iş insanına teşvik verildi. Toplamda 3 bin 653 kişi bu projeden yararlandı” diye konuştu.

Yorgancıoğlu, Mağusa İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nde hizmet veren Down Cafe’nin yeniden düzenlendiğini; rehabilitasyon merkezlerindeki gençler için liftli engelsiz minibüs satın alındığını, “Özel Sektörde Engelli İstihdamının Desteklenmesi  Tüzüğü” hazırlandığını ve 4 yıl boyunca sosyal güvenlik desteği verildiğini; istihdam edilen engelli kişilere nakdi yardımın yüzde 30’unun ödenmesine de devam edildiğini anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili sivil toplum örgütü ve belediyelerle 6 maddelik “İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemler Paketi”ni hayata geçirdiğini, aynı konuda toplumsal farkındalık amacıyla kamu spotu film yarışması düzenlendiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Aile Eğitim Programı Uygulama Projesi”nin hayata geçirildiğini ve ilk ayağının Dipkarpaz’da tamamlandığını, ikinci ayağının yakın zamanda Maraş’ta, üçüncü ayağının ise Güzelyurt’ta uygulanacağını bildirdi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının statüsünün yükseltilmesi amacıyla hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasası’nın yürürlüğe girdiğini, ilgili tüzüklerin de Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, SOS Çocukköyü Derneği Aile Güçlendirme Projesi kapsamında, eğitim hakkını kaybetme riski olan çocuklara okul öncesi eğitim hizmeti için yapılan devlet katkısının bu aydan itibaren yüzde 85 oranına yükseltildiğini; SOS Çocukköyü Gençlik Evi ve Yarı Bağımsız Hayata Geçiş Evleri'nde kalan çocuklar için her ay ödenen devlet katkısının ise asgari ücretin yüzde 70’i oranına çıkarıldığını söyledi.

BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

Yorgancıoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın son 5 aydaki çalışmaları hakkında bilgi verirken, yol yapım, tamirat ve altyapı çalışmalarına ağırlık verdiğini, Kantara ile Ardahan arasındaki yol ayrımı ve Mersinlik yolu yapımı tamamlandığını; Bostancı- Taşpınar yol yapımı ve Mehmetçik-Pamuklu arasındaki rampanın asfaltlanmasının tamamlanmak üzere olduğunu ayrıca, Çayırova- Pamuklu yol ayrımı ve Mehmetçik- bayrak ayrımı arası yolun yapım işinin devam ettiğini belirtti.

AKINCILAR-HASPOLAT YOLU PROJESİ İHALESİ TAMAMLANDI

Gazimağusa yeni hastane bağlantı yolunun, Akdeniz, Tepebaşı, Çamlıbel köy yolu kavşaklarının yakında tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Özkan Yorgancıoğlu, Akıncılar-Haspolat arasındaki yolun proje ihalesinin tamamlandığını; Beyköy yeni yerleşim alanının ihale aşamasında olduğunu da açıkladı.

Yorgancıoğlu, Akıncılar yolunun yapımı için ilgili firmaya yetki verildiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeler Yasa Tasarısı’, ‘Araştırma, Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi’ ve ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Yasa Tasarısı’nın, Bakanlar Kurulu’nca onaylanıp Meclis’e sevk edildiğini de bildirdi.

GIDA, TARIM VE ENERJİ BAKANLIĞI… 70 BİN DOZ AŞI

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın tarımda yeniden yapılandırma amacıyla 10 Ocak’tan beri ilgili sivil toplum örgütleriyle düzenli toplantılar gerçekleştirildiğini ve ilk olarak üretici tanımıyla ilgili bir taslak hazırlandığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, büyükbaş hayvanlarda rastlanan LSD hastalığının yayılmaması için 70 bin doz aşı getirilmesi için ihale yapıldığını ve aşılamanın başladığını; itlaf edilen hayvanların bedellerinin ise sahiplerine ödendiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, damızlıkçı sığır işletmelerinin kayıt altına alınması, soy kütüğü tutulması ve hayvanları sertifikaya bağlayıp damızlık hayvan, et ve süt ihracatının sağlanması için altyapı çalışmasının tamamlandığını; balıkçılık ve arıcılık için de hibe yardımları yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

‘Genel Tarım Sigortası Fonu’ ve ‘Hayvancılık Zorunlu Sigorta Tüzüğü’ kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvan zararları için buzağı başına 600 TL, sığırlara ve küçükbaşa da kilo başına 10 TL ödeme yapıldığını bildiren Başbakan Yorgancıoğlu, Mersinlik’in organik tarım için pilot bölge seçildiğini, 16 kişiye eğitim, araç ve gereç desteği sağlandığını belirtti.

Yorgancıoğlu, Tarım Dairesi, bölge kaza ve sorumluları ile Devlet Laboratuvarı çalışanlarının “Bitki Koruma Ürünleri Mevzuatı” konusunda bilgilendirilmesine yönelik eğitim çalışması düzenlendiğini; kaliteli sebze, meyve ve ağaç üretimi için tohum ve tarımsal üretim materyallerinin denetimini yapacak yasa tasarısının da Meclis’e gönderildiğini söyledi.

ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞI… KÜKÜRT ORTANI DÜŞÜK YAKIT

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın icraat ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Başbakan Yorgancıoğlu, enerji santrallerinde kullanılan ve çevre kirliliğine yol açan kükürt oranı yüzde 3’ün üzerindeki ‘fueloil’in yasaklanmasının son aylardaki en önemli icraatlardan olduğunu ifade etti.
“İnsanımızın sağlığını koruyup çevre kirliliğini önlemek amacıyla, Ak-Sa ve Kıb-Tek santrallerine filtre takılması kararı yine bu çevre duyarlığımız nedeniyle önceliklidir” diyen Yorgancıoğlu, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle “KKTC’nin Doğal Kaynaklarının Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi”ne başlandığını açıkladı.

SU PROJESİ… “SÜRECİN SONUNA YAKLAŞILIYOR”

Başbakan Yorgancıoğlu, Türkiye’den gelecek suyun ilk akışı için planlanan sürecin sonuna yaklaşıldığını, Geçitköy Barajı, pompa istasyonu ve Güzelyalı dengeleme deposunun tamamlandığını, Çamlıbel Arıtma Tesisi ve Lefkoşa’ya su verilecek 64 kilometrelik hattın inşasının ise tamamlanmak üzere olduğunu, yaz ortalarında deniz geçişinin de tamamlanıp, KKTC’ye suyun ilk akışının sağlanmasının planlandığını anlattı.

Yorgancıoğlu, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde 6.5km’lik bariyerin tamamlandığını, deniz kaplumbağalarının izlenme ve korunması amacıyla yapılan ahşap binaların da tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

Başbakan Yorgancıoğlu, ormanlardaki zararlı haşerelere karşı mücadelenin artırıldığını, özellikle Yeşilırmak, Güzelyurt, Alevkayası, Kantara bölgelerinde çalışmalar yapıldığını kaydetti.

“SEÇİM ÇALIŞMALARININ SEVGİ SAYGI İÇİNDE SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konuşmasının sonunda yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimine işaret ederek “Demokratik kurallar, yasalar çerçevesinde ve siyasi görüş ve tercihlerimiz her ne olursa olsun, birbirimize saygı ve sevgi içinde seçim çalışmalarının sürdürülmesi gerekiyor” dedi.

“DEMOKRATİK GELENEKLERİ YÜKSELTİCİ BİR SÜREÇ YAŞANMASINI DİLİYORUM”

Öteden beri Kıbrıs Türk halkının her bireyinin, bir ötekinin düşüncesine ve inancına hürmet gösterdiğini vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, “Önümüzdeki bu seçimlerin de aynı şekilde huzur ve barış ortamında geçeceğinden kuşkum yoktur. Toplum olarak demokratik geleneklerimizi yükseltici bir seçim süreci yaşanmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısında daha sonra sorulara geçildi.