Baraka Kültür Merkezi, halktan, yerel seçimlerde referanduma sunulması planlanan Anayasa değişikliğine “hayır” demesini istedi.

Baraka’dan yapılan açıklamada, CTP-BG’ye eleştiriler yöneltilerek, “Bugün Geçici 10. Madde’yi görmeyen Anayasa Değişikliği’ne ‘evet’ demek, Geçici 10. Madde’ye dokunamayan, rejim ile Kıbrıslı Türklerin varoluşu arasında taraf olamayan anlayışa; sistemin gediklerini dolduran fakat sisteme karşı çıkamayan politik ve ahlaki akıma ‘evet’  demektir!” denildi.

Anayasa değişikliğine ‘evet’ demenin Geçici 10. Madde’ye karşı mücadeleyi ikinci plana almak anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, “rejimin belirleyici unsurlarına dokunmadan rejimle mücadele edebileceğini sananlar, sadece  daha güçlü ve cilalanmış bir sistemin duvarlarını örmekteler” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, özetle şunlar dile getirildi:

“Baraka Kültür Merkezi olarak bu ülkede demokratikleşme ve sivilleşmenin olmazsa olmazının geçici 10. Maddenin kaldırılmasından geçtiğini düşünüyoruz. Bunun yanında daha önce açıkladığımız değişiklik önerilerinden; sendikalaşma zorunluluğu, azınlık hakları, eylem hakkı üzerindeki sınırlamalar, vicdani ret gibi hayati noktaların eksikliği de “hayır” kararımızı keskinleştirmektedir.

Üstelik bu değişiklikte performans yönetimi gibi neo-liberal maddelerin varlığı, TC’deki YÖK’ün minyatürü olan YÖDAK’ın Anayasa’ya girmesi, TC ile yapılacak anlaşmaların mahkeme kararı ile iptal edilememesi gibi önerilerin bulunması tam bir rezalettir.”