11.07.2014 tarihinde gazetemizde yayınladığımız “Yakın Doğu Bank’ta Şok İstifa” başlıklı haberimizde ki gerçekler ve yeni gelişmeler su yüzüne çıkmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Yakın Doğu Bank’ta ki görevinden, kurumda ki düzenin çağdışı olduğu gerekçesi ile istifa eden eski Genel Müdür Kozan Karakurt’un Yakın Doğu Bank’ta ki şahsi mevduatlarına hiçbir yasal gerekçe gösterilmeden banka yönetimi tarafından el konuldu.

Mevduatlarına, ilgili yasaya aykırı bir şekilde el konulduğu gerekçesi ile adli makamlar nezdinde şikâyette bulundu. Karakurt, yapılanların anti yasal olduğunu, gasp edilen haklarını elde edinceye kadar hukuki kurallar çerçevesinde mücadelesini sürdürmekte ki kararlı olduğu haber servisimize ulaşan bilgiler arasında bulunmaktadır.

Bankalar Yasasının 20. ve 51. Maddeleri, söz konusu yasa maddelerine aykırı hareket edenlerin para ve hapis veya her ikisine birden çarptırılmalarını, ayni zamanda suçun işlenmesine olanak veren banka çalışanlarının da yine ayni yasa maddeleri gereği meslekten belli süre men cezası almalarını ön görmektedir.

Kamuoyunda merak edilen hususun, yasanın bu derece açık olduğunun görülmesine rağmen, bahse konu kurumun “Banka mı? Yoksa bakkal dükkânı mı?”olduğudur.

39/2001 sayılı Bankalar Yasasının ilgili maddeleri yorumsuz olarak aşağıda verilmektedir.

Mevduatın Çekilmesi 20. Yürürlükteki yasa kuralları saklı kalmak üzere mevduat sahiplerinin mevduatlarını diledikleri anda geri almak hakları hiç bir suretle sınırlandırılamaz. Ancak vadeli veya ihbarlı mevduat sahibi ile banka arasında vade ve ihbar süresi ile mevduat sahibinin kendi rızası ile bloke ettirdiği mevduatlar hakkında kararlaştırılan şartlar saklıdır.

Para Cezası ile Birlikte Meslekten Alıkoyma

51. Bu Yasanın, 16’ncı, 17’nci, 20’nci, 22’nci ve 25’inci maddelerinde yazılı yükümlülük ve zorunluluklara uymayan bankaların işlerini fiilen yöneten ilgili ve görevli mensupları fiile katılma derecelerine göre bir suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde 10.000.000.000-TL. (On Milyar Türk Lirası)’na kadar para cezasına veya beş yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilecekleri gibi bu fiilleri bankanın emin bir şekilde çalışmasını engellediği nitelikte görülen banka mensuplarının üç yıl süre ile bankalarda çalışmaları mahkemece yasaklanabilir.

Yakın Doğu Bank’ta Şok İstifa Okumanız İçin Haberimiz

Ülkemizde faaliyet sürdüren Yakın Doğu Bank’ta geçtiğimiz günlerde beklenmeyen şok bir istifa olayı yaşandı.

www.kibrismanset.com/guncel/yakin-dogu-bankta-sok-istifa-h71958.html
www.kibrismanset.com/guncel/yakin-dogu-bankta-sok-istifa-h71958.html