BAKIRCI: "PROJEDE SONA YAKLAŞILMASI, HEYECANIMIZI ARTTIRIYOR 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye'den su temini projesinde sona doğru yaklaşılmasının Kıbrıs Türk halkında büyük bir heyecan yarattığını söyledi.

Bakan Hamit Bakırcı, Türkiye'den KKTC'ye su temin projesi kapsamında KKTC tarafı deniz tabanı gömülü ve deniz tabanı üzerine serili kesim döşeme operasyonu çalışmalarını deniz üzerinde inceledi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Bakırcı'nın incelemeleri sırasında Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel,Özel Kalem Müdürü Mehmet Osmanlılar, Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Salim Hoşsöz,Başbakanlık Bakanlık Müdürü İlhak Nurluöz, Başbakanlık Danışmanı Asaf Şenol ve Devlet Su İşleri KKTC Proje Müdürü Birol Çınar da hazır bulundu.

Bakırcı çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada tüm malzemelerin imalatı ve boruların montaj hazırlıklarının tamamlandığını ve Türkiye tarafı deniz tabanına gömülü kesiminin 3 km ve deniz tabanı üzerine serili kesimin 5,2 km boru hattı montajının bitirildiğini söyledi.

KKTC tarafı deniz tabanına gömülü kesimin  1,8 km'sinin  ve deniz tabanı üzerine serili kesimin 3,6 km boru hattı montajının da tamamlandığını açıklayan Bakırcı, askılı kesimde, kazıklı geçiş noktası ankrajları hariç toplamda 132 adet olan ankraj bloğundan 121 adedinin deniz tabanına askı halatları ve şamandıraları ile bir bütün olarak yerleştirilme işleminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Bakırcı şöyle devam etti:

"Türkiye tarafı kazıklı geçiş noktası ankrajı montajı kazıkları çakılarak sonlandırıldı. Ayrıca askılı kesim boru hattı montajı çalışmaları kapsamında kullanılacak römorkörler, dubalar, ana montaj gemileri gibi gemi takımı, mobilizasyon işlemleri tamamlandı. Deniz şartlarına bağlı olarak askılı kesim boru montajına Temmuz ayı sonunda başlamayı planlıyoruz"

Projenin bu denli ilerlemesinin ve artık sona doğru yaklaşılmasının Kıbrıs Türkü için büyük bir heyecan yarattığını ifade eden Bakırcı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40.yılında bu heyecanı yaşamanın da ayrı bir anlamı olduğunu ifade etti.

Türkiye'den KKTC'ye su temini projesi kapsamında deniz geçişi isale hattının, KKTC tarafı deniz tabanına gömülü ve deniz tabanı üzerine serili kesiminin döşenmesi operasyonu 14 Temmuz'da başladı.

Deniz tabanına gömülü kesime ait bin 881 m’lik boru dizisi ve deniz tabanı üzerine serili kesime ait 3 bin 649 m’lik boru dizisi öncelikle deniz yüzeyinde güzergâhında hizalanarak birleştirildi.

Yaklaşık 9000 ton ağırlığa ulaşan 5 bin 530 m’lik tek parça halindeki boru dizisine deniz suyu basılarak batırma işlemine başlandı.

Operasyonda DSİ KKTC Proje Müdürlüğü denetiminde 450 teknik ve idari personel, 15 deniz aracı görev alıyor.

Yapılan bu operasyon ile birlikte 5 bin 530 m’lik kesimi KKTC tarafında olmak üzere toplamda 13 bin 670 m’lik borunun deniz tabanına döşenmesi tamamlanmış oldu.