Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, ülkede taş ocaklarından çevre sorunlarına kadar bir çok sorunun geçmişteki siyasi iradenin eksikliğinden kaynaklandığını, ancak dünü değil yarını düşünmek gerektiğini ifade ederek, "geçmişte taş ocakları ile ilgili çok hata yapıldı. Ama geçmişi değil yarını düşünmek zorundayız"

Bakanlığından verilen bilgiye göre, Bakırcı, Kıbrıs Genç Tv’de soruları yanıtladı.

Bakan Bakırcı, programda Türkiye'deki yerel seçimlerin sonuçları ile ilgili soruyu yanıtlarken, çok zor ve istenmeyen hadiselerle yaşanan bir seçim süreci sonrası Türkiye halkının iktidarından memnuniyetini sandığa yansıttığını söyledi.

Türkiye'nin güçlü olmasının kendileri için hayati önem taşıdığını vurgulayan Bakırcı, "Güçlü bir Türkiye, KKTC'nin gelişip güçlenmesi için de önemlidir" dedi.

Ülkede taşocakların yarattığı tahribattan çevre kirliliğine, bütün sorunların ülke sorunları olduğunu vurgulayan Bakırcı "Dolayısıyla çözümleri de biz bulacağız" diye konuştu.

Ülkede taş ocaklarının bazılarının 1974 öncesinden beri kullanıldığını ifade eden Bakırcı, bugün ortada olan manzaranın herkesi üzdüğünü söyledi. Taş ocaklarının işletilmesinde doğru yöntemlerin kullanılmadığının aşikar bir gerçek olduğunu ifade eden Bakırcı, geçmiş dönemlerdeki siyasi iradelerin de bu konuda maalesef bir önlem almadığını vurguladı.

Bakırcı "Keşke zamanında taşocaklarında planlı sistemli çalışmalar yapılmış olsaydı. Ama biz bugün geçmişi değil yarını düşünmek zorundayız. Taşocakları ile ilgili projelerimizi dün açıkladık.

Konu ile ilgili bütün kesimlerin de fikrini alarak elbirliği ile bu projeleri hayata geçireceğiz" açıklamasını yaptı.

Yapılacak rehabilitelerin bütün dünyada kullanılan yöntemlerle olacağını belirten Bakırcı, taşocaklarını tamamen kapatmanın mümkün olmadığını belirtti. Bakırcı şöyle devam etti:

"Bugün ülkede yeni yollar yapılıyor. Yeni inşaatlar yapılıyor.

Bu yapılar için taş ve benzeri ürünlere ihtiyacımız vardır. Bütün dünyada taş ocakcılığı yapılıyor.

Neredeyse bütün ülkeler bu ihtiyaçlarını kendi kaynaklarından karşılıyor. Burada önemli olan doğru yöntemleri kullanmak ve çevreye en az zarar verecek metotları uygulamaktır."

AKSA  Elektrik Santralinin filtre konusunda da yine geçmiş siyasi iradenin eksikliği bulunduğunu ifade eden Bakırcı, "AKSA kurulurken filtre şartı konulup, filtre takıldıktan sonra faaliyetine izin verilmiş olsaydı bugün bu sorunu konuşmuyor olacaktık" dedi.

Bakırcı, aynı şeyin Teknecik için de geçerli olduğunu belirtti.