Maliye Bakanlığı, yapılan sınavda başarılı olanlara “Bağımsız Muhasip ve Murakıp’ın hesap tutma ve teftiş etme” yetki belgelerinin verildiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Muhasebe Sınav Komitesi’nin, Vergi Dairesi çalışanları yanında, Kuzey Kıbrıs Hesap Uzmanları Birliği ve Kuzey Kıbrıs Chartered Certified Accountants ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği  üyelerinin katılımıyla 22 Ocak tarihinde oluşturulduğu yer aldı.

Komitenin, yapılan sınavların objektif kriterler ile adil bir süreçte yürütülmesi hususunda görevler üstlenerek, Bağımsız Muhasip ve Murakıp hesap tutma ve teftiş etme A yetkisi ile B yetkisi yazılı sınavlarını tamamladığı kaydedildi.

Sınav sorularının, tüm komite üyelerinin hazırladıkları sorulardan oluşan soru bankasından bilgisayar ortamında örnekleme yoluyla seçildiği ifade edildi.

Komite, 29 Ocak’ta A yetkisi ile ilgili yapılan sınava katılan 10 kişiden 3 adayı,  5 Şubat tarihinde B yetkisi için sınava giren 37 kişiden 11 kişiyi başarılı buldu.

Sınavda başarılı olanlara “Bağımsız Muhasip ve Murakıp’ın hesap tutma ve teftiş etme” yetki  belgeleri Maliye Bakanı Zeren Mungan ve komite yetkilileri tarafından verildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Maliye Bakanlığı’nın, değiştirilmiş şekli ile 24/82 sayılı Gelir Vergisi Yasası’nın 60(1). maddesine istinaden; vergi amaçları bakımından yükümlülerin vergiye bağlı kazançlarını saptamak amacıyla yazılı müracaatları halinde, gerekli niteliklere sahip, uygun gördüğü kişiye; yükümlülerin hesaplarını tutması, teftiş veya kontrol etmesi için yetki belgesi verme hakkı bulunup, bu yetki Haziran 2013 tarihinden itibaren kullanılmamış ve bugüne kadar herhangi bir kişiye bu çerçevede yetkilendirme yapılmamıştır.

Bakanlığımız 9 Mayıs 2014 tarihinde muhasebe mesleğinin Avrupa Birliği normlarında sürdürülebilir bir yapıda icra edilebilmesini sağlamak amacıyla; Kuzey Kıbrıs Muhasebe ve Denetim Meslek Yasa Tasarısı’nı KKTC Cumhuriyet Meclisine iletilmesini sağlamıştır. Ancak, Meclisin yoğun gündemi dolayısıyla ilgili yasa gündeme alınamamıştır. Yasal sürecin uzaması nedeniyle diğer meslek örgütlerinde olduğu gibi bu meslekte de yeni eleman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bakanlığımız; objektif, şeffaf kriterler ve herkese eşit mesafede durma prensibinin yanı sıra Yasa Tasarısındaki yapıyla benzeşen bir formatta 22 Ocak 2015 tarihinde Muhasebe Sınav Komitesini oluşturmuştur”