ATTA YİYEBİLİRİZ, EŞEKTE


Suna ERDEN

Kuzey Kıbrıs’ta son altı aydır ette ‘tür’ denetimi yapılamıyor. Ürünlerde hangi etlerin kullanıldığını analiz eden aletlerin veteriner dairesinde bulunmayışı her türlü istismara kapı aralıyor

Kuzey Kıbrıs’ta son altı aydır ette ‘tür’ denetimi yapılamıyor. Veteriner Dairesi’nde etlerin türünü analiz eden aletlerin bulunmadığı, bu nedenle ihbarların değerlendirilemediği belirtildi.

Star Kıbrıs’ın güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, son zamanlarda şeftali kebapta domuz bannası (kebabın sarıldığı yağ dokusu) kullanıldığı ancak analiz yapacak aletler olmadığı için ihbarların değerlendirilemediği öğrenildi. Güney Kıbrıs’tan et kaçakçılığının yaygın olduğu ülkemizde denetlenen restoranlarda kullanılan etlerin türlerinin de tespit edilemediği ifade edildi.

Devlete ait kurumda 6 aydır alet olmayışı denetimde boşluk oluştururken, hâlbuki insan sağlığını korumak, ürün güvenliğini sağlamak ve gıdada denetimi öngören Gıda güvenliği yasası 6 Mart 2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

BİRÇOK KURUM GIDADAN SORUMLU

İnsan ve hayvan sağlığı ile tüketici menfaatlerinin üst düzeyde korunmasına yönelik yasal dayanağın oluşturulmasını amaçlayan yasa, ülkede üretilen ve ithal edilen ürünlerin denetim ve güvenliğinin sağlanmasını hedefliyor.

Yasa, Başbakanlık Müsteşarı, Sağlık Bakanlığı müsteşarı veya temsilcisi, Tarım Dairesi Müdürü veya Temsilcisi, Veteriner Dairesi Müdürü veya Temsilcisi, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü veya Temsilcisi ve Hayvancılık Dairesi Müdürü veya Temsilcisi’nden oluşacak bir ‘Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu’ öngörüyor.

Değerlendirme kurulunun görevlerinin ise gıda ve yem güvenliği ile ilgili risklerin belirlenmesi, izlenmesi, verilerin toplanması ve analiz edilmesi olarak belirleniyor.

TÜR TESPİTİ YAPILAMIYOR

Yasada birçok kurum gıda güvenliği konusunda sorumlu tutulurken, Veteriner Dairesi’nde etin türünü analiz eden kitlerin altı aydır bulunmadığı öğrenildi. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, kullanılan etin veya et ürünlerinin at, eşek, domuz eti olup olmadığını belirleyen aletlerin 6 aydır veteriner dairesinde bulunmadığı, bu nedenle et ile ilgili analizler yapılmadığı bilgisi elde edildi.

İHBARLAR DEĞERLENDİRİLEMİYOR

Öte yandan Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a et kaçakçılığının sıklıkla yaşanmasına rağmen özellikle son zamanlarda şeftali kebaplarında domuz bannası (kebabın sarıldığı yağ dokusu) kullanıldığına dair ihbarlar alındığı, belediyelerin ihbar alınan yerleri kontrol ettiği ancak analiz edecek aletlerin olmamasından dolayı el koyamadığı öne sürüldü. Kıyma, sucuk, salam, sosis ürünlerinin de analiz edilemediği belirtilirken, 6 aydır veteriner dairesinin ette ‘tür’ kontrolü yapamadığı belirtildi.

Star Kıbrıs