10 KASIM’DA TÜM KURUM VE KURULUŞLAR BAYRAKLARINI SAAT 09.05’TE YARIYA İNDİRECEK

MUSTAFA KEMAL İÇİN HAYATINI KAYBETTİĞİ SAAT OLAN 09.05’TE SİRENLER VE KORNALAR 2 DAKİKA SÜREYLE ÇALINACAK.

BAŞKENT LEFKOŞA’DA, İLÇELERDE VE OKULLARDA TÖRENLER DÜZENLENECEK

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, ölümümün 77’nci yıldönümü olan 10 Kasım Salı günü düzenlenecek törenlerle KKTC’de de anılıyor.

Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin önderliğini yapan, Türkiye’de devrim ve reformları hayata geçiren, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu ve ilk genel başkanı olan Mustafa Kemal Atatürk için hayatını kaybettiği saat olan 09.05’te sirenler ve kornalar 2 dakika süreyle çalınacak.

Hem Osmanlı hem de Türk ordusunda görev yapan “gazi” unvanını alarak mareşalliğe yükselen Mustafa Kemal için KKTC’deki tüm kurumlarda ve kuruluşlarda gönderde olan bayraklar saat 09.05’te yarıya indirecek. Bayraklar aynı gün saat 17.00 itibarıyla yeniden göndere çekilecek.

1881’de doğan, 10 Kasım 1938’te hayatını kaybeden ve “Ulu Önder” diye anılan Atatürk için Lefkoşa, Gazimağusa, Güzelyurt, Girne ve İskele ilçelerinde törenler düzenlenecek; bu ilçelerdeki kaymakamlıklara bağlı bucaklarda ve okullarda da törenler yapılacak.

Törenlerde öğrenciler Atatürk’ü, ona duyulan sevgi ve saygıyı anlatan şiirler okuyacak; Atatürk’le ilgili konuşmalar yapılacak.

LEFKOŞA’DAKİ İLK TÖREN ATATÜRK ANITI’NDA

Lefkoşa’daki anma töreninin ilki Atatürk Anıtı önünde saat 08.55’te başlayacak.

Çelenlerin protokol sırasında göre anıta sunulmasının ardından saat 09.05’te saygı duruşunda bulunulacak. Bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek, ardından yarıya indirilecek.

ANIT ÖZEL DEFTERİ İMZALANACAK

Anıt Özel Defteri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt tarafından imzalanacak.

AKM’DE TÖREN DÜZENLENECEK

Milli Günleri Kutlama Merkez Komitesi Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Atatürk, 10 Kasım Salı günü Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenecek bir programla da anılacak.

Saat 09.30’da başlayacak programda Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin koro dinletisi olacak.

Ayrıca Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçiliği adına konuşmalar yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de törende bir konuşma yapacak.

GAZİMAĞUSA

Gazimağusa’daki anma töreni Zafer Anıtı’nda düzenlenecek. Tören saat 08.50 de başlayacak.

İlk önce protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek.

Doğu Akdeniz Doğa Koleji Türkçe Öğretmeni Gizem Koruk günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak.

“Atatürk’ü Düşünüyorum” adlı şiir bu okul öğrencisi Zara Dindar tarafından okunacak.

Törende Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Hava Savunma Tabur Komutanlığı’ndan bir subay da konuşma yapacak.

GİRNE

Girne Atatürk Anıtı önündeki tören saat 09.00’da başlayacak. Protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulacak. İki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek, ardından yarıya indirilecek.

Oğuz Veli Ortaokulu’ndan bir öğrenci de törende şiir okuyacak.

OĞUZ VELİ ORTAOKULU’NDA TÖREN DÜZENLENECEK

Aynı gün saat 18.00’de Oğuz Veli Ortaokulu’nda da tören düzenlenecek. Konuşmaların olacağı, şiirlerin okunacağı törende Atatürk ile ilgili slayt gösterisi de sunulacak.

GÜZELYURT

Güzelyurt’taki tören Atatürk Anıtı'nda saat 08.55’te çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak.

Saat 09.05’te 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek, ardından da yarıya indirilecek. Şehit Tuğrul Ortaokulu’ndan bir öğrenci şiir okuyacak, bir öğretmen ise günün önemini belirten konuşma yapacak.

İSKELE

İskele’deki anma programı Ecevit Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'nda saat 08.45’te başlayacak.

Saat 09.05’te 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek, ardından da yarıya indirilecek.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir subay tarafından yapılacak. Şehit İlker Karter İlkokulu, İskele Ticaret Lisesi ve Bekirpaşa Lisesi’nden öğrenciler şiirler okuyacak.

AKDOĞAN

İlçelerdeki kaymakamlıklara bağlı bucaklarda da Atatürk’ü anmak için törenler düzenlenecek.

Buna göre, Akdoğan Atatürk Anıtı’ndaki tören saat 09.00’da başlayacak.

Protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulmasının, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilmesinin ardından 61’inci Piyade Alay Komutanlığı’nda görevli bir subay günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak.

Dr. Fazıl Küçük İlkokulu ve Polatpaşa Lisesi’nden öğrenciler şiir okuyacak; Polatpaşa Lisesi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Sultan Tütüncüoğluları günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapacak.

GEÇİTKALE

Geçitkale’deki tören, Geçitkale Atatürk Büstü’nde saat 09.00’da başlayacak. Protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulmasının, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilmesinin ardından Geçitkale Cumhuriyet Lisesi Tarih Öğretmeni Ümran Direk günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak.

Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinin şiir de okuyacağı törende okul korusu da dinleti sunacak.

LEFKE

Lefke’deki tören de saat 08.45’te Lefke Atatürk Anıtı önünde başlayacak. Protokol sırasına göre anıta çelenk sunulmasının ardından Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat olan 09.05’te iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek, ardından da yarıya indirilecek.

MEHMETÇİK

Mehmetçik’teki tören ise saat 08.55’te Ecevit Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılacak. Protokol sırasına göre anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak. Bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek, ardından da yarıya indirilecek.

Törende, “10 Kasım 1938” isimli şiir de okunacak.